Skocz do zawartości

Rzeka Skawa

wyjec

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy w Sierpniu wybieram się na Wakacje do Suchej beskidzkiej gdzie płynie rzeka Skawa! Kiedyś tam bywałem (w celach turystyczno-rodzinnych) i pamiętam pływające spore kleniuchy ,czy orientuje się ktoś jak teraz tam wygląda woda i sytuacja z rybostanem !

Cześć łowić wolno tylko do kładki gdzie wpada rzeka Stryszawka-Okręg PZW Bielsko Biała. Dalej to już woda RZGW pod zbiornik zaporowy Świnna Poręba. Zezwolenie na tą wodę możesz wykupić w RZGW Żywiec. Tam są największe klenie ale trzeba szukać. Ja tam nie jeżdżę. Cała woda jest muchowa i dopiero od mostu drogowego w Wadowicach jest spin. Jak łowisz na muchę to możemy się spiknąć na górne odcinki Skawy, pokażę Ci parę miejscówek.

• 3 lata później...
  • 4 lata później...

Gdyby ktoś planował łowienie ... info ze strony @Flyfishing_force  

???????? Jeszcze w zeszłym sezonie łowiłem tutaj Lipienie. Obecnie odcinek jest całkowicie zniszczony. Rzeka została przepchana na prawą stronę, przez środek jest zrobione ,,lotnisko" do wywozu żwiru, a w płytkich odciętych bajorkach narybek dogorywa w męczarniach. Ot obraz Polskich meliorantów 1f641.png:-( Skawa w Suchej Beskidzkiej. Tak teraz wyglądają całkiem niezłe niegdyś, miejsca Lipieniowe. ????????????

Edit : Najgorsze jest to, że remont tego odcinka był parę lat temu i na obecną chwilę, rzeka nie zagrażała jakimś podmyciem czy zerwaniem brzegów...

post-59931-0-39136900-1568929195_thumb.jpg

post-59931-0-37379900-1568929207_thumb.jpg

post-59931-0-33687900-1568929215_thumb.jpg

post-59931-0-97850800-1568929221_thumb.jpg

• 6 miesięcy temu...

Cześć wszystkim!

Szukałem sporo na forum, jak i ogólnie w internecie, ale znalazłem bardzo mało na temat Skawy. Na forum poza Świnną i odcinkiem No-Kill nie ma praktycznie nic. Czy łowi ktoś na Skawie? Jakie efekty? Z tych urywków, które znalazłem wynika, że jest bardzo słabo, szczególnie od jazu w miejscowości Grodzisko do ujścia do Wisły. Co prawda przygodę z wędkarstwem zacząłem w Stanach, ale za łebka każdy weekend spędzałem nad tą rzeką pluskając się w wodzie, a Ojciec łowił. Pamiętam sporo brzan, ogromne klenie, świnki i szczupaki. Wszystko na w/w odcinku. Niedawno wróciłem do Polski na stałe, a przynajmniej na dłużej - stąd moje pytanie. Z góry dzięki za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji.

• 4 tygodnie później...

Cześć wszystkim!

Szukałem sporo na forum, jak i ogólnie w internecie, ale znalazłem bardzo mało na temat Skawy. Na forum poza Świnną i odcinkiem No-Kill nie ma praktycznie nic. Czy łowi ktoś na Skawie? Jakie efekty? Z tych urywków, które znalazłem wynika, że jest bardzo słabo, szczególnie od jazu w miejscowości Grodzisko do ujścia do Wisły. Co prawda przygodę z wędkarstwem zacząłem w Stanach, ale za łebka każdy weekend spędzałem nad tą rzeką pluskając się w wodzie, a Ojciec łowił. Pamiętam sporo brzan, ogromne klenie, świnki i szczupaki. Wszystko na w/w odcinku. Niedawno wróciłem do Polski na stałe, a przynajmniej na dłużej - stąd moje pytanie. Z góry dzięki za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji.

Witam,

Byłem z chłopakami w tym roku na Skawie - początek kwietnia na wysokości Smolic od jazu na rzece. Niestety bez efektu, brak brań. Latem w zeszłym roku b.ładnie tam połapałem okoni i trafiły się nawet świnki. Odcinek no-kill w tym roku przyniósł kilka pstrągów z końcem kwietnia. Ogólnie poznaję dopiero Skawę ale chętnie podzielę się zebranymi doświadczeniami. Łowię głównie spinem.

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Może kogoś zainteresuje, rzekomo prace mają skończyć się jeszcze w tym roku, w Grodzisku nic się nie dzieje, podobno w Podolszu, więc podejrzewam, że w tym roku nic z tego.

https://przetargi.wody.gov.pl/wp/postepowania-przetargow/r11181,Pelnienie-nadzoru-przyrodniczego-nad-zadaniem-pn-Odtworzenie-ciaglosci-ekologicz.html

Nad Skawę jeżdżę często, głównie z sentymentu, wyniki są najczęściej zerowe, czasem mizerne. Klenia praktycznie nie ma, świnek nie widziałem, o brzanie nie wspominając. Zobaczymy czy powyższe "Odtworzenie ciągłości ekologicznej" coś poprawi, o ile w ogóle dojdzie do skutku.

• 3 miesiące temu...

Jak prace pójdą takim tempem, jak na Wiśle w Gromcu, to roboty skończą najprędzej w przyszłej dziesięciolatce. A wziąwszy pod uwagę ogólną sytuację gospodarczo-finansową w kraju i na świecie, skończy się zapewne na rozgrzebaniu roboty i szumnych zapowiedziach bez żadnych konkretów.

• 3 miesiące temu...