Artech Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Panowie mam strasznie wku.....ący problem z pisaniem na laptopie. Jeżeli wyraz kończy się polskim znakiem z cyklu ą, ę, ś, ć itd. to nie działa spacja za pierwszym kliknięciem, trzeba powtórzyć. Jest to strasznie irytujące. Ktoś może wie gdzie i co trzeba zmienić w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Akurat takiego cudactwa jeszcze nie doświadczyłem, ale może przypadkowo włącza Ci się jakiś skrót do zmiany ustawień klawiatury? https://yestok.pl/gen/y15.php Edytowane 17 Marca 2017 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Spacja nie działa ? Czy klawisz alt ? Bo pisząc np. słowo wędkują ja używam literki a i prawego klawisza alt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Spacja nie działa ? Czy klawisz alt ? Bo pisząc np. słowo wędkują ja używam literki a i prawego klawisza alt ...Na pewno masz język "polski programisty" włączony.Jeśli "alt" i "a" i jest "ą" , to jest przecież prawidłowo , chyba że coś nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Na pewno masz język "polski programisty" włączony.Jeśli "alt" i "a" i jest "ą" , to jest przecież prawidłowo , chyba że coś nie kumam Oczywiście tak. Pytanie było skierowane do autora wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Pisanie polskich liter działa prawidłowo.Tak jak napisałem, jeżeli wyraz kończy się polską literą ą,ę,ż,ń itd. nie działa spacja i wychodzi coś takiego: siępisze, robięco mogęalePoczątkowo myślałem, że po prostu zapominam o wciśnięciu ale to nie to. Po napisaniu czegoś muszę wracać i poprawiać lub podzczas pisania pamiętać aby po polskim znaku spację wciskać dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Znalazłem nawet podobny problem w necie http://www.forumpc.pl/topic/383522-brak-spacji-po-polskich-znakach/ Niestety bez odpowiedzi i z 2015 roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Tak jak napisałem, jeżeli wyraz kończy się polską literą ą,ę,ż,ń itd. nie działa spacja i wychodzi coś takiego: siępisze, robięco mogęale Spróbuj napisać a z kombinacją prawego klawisza alt. Wtedy powinno być ą. Edytowane 18 Marca 2017 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Spróbuj napisać a z kombinacją prawego klawisza alt. Wtedy powinno być ą. A nie widaćpo moim wpisie że nie mam problemu z napisaniem polskich znaków? Żadna to dla mnie nowośćże prawy alt + a =ą. Piszętak od zawsze a z problemem spacji spotykam siępierwszy razCałego posta napisałem bez poprawiania, po każdym wyrazie spacja była naciskana raz i jak widać w wyrazach w których na końcu jest polski znak spacja nie zadziałała.Nie wiem jak to prościej wytłumaczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Podłącz jakąkolwiek inna klawiaturę i sprawdź czy problem też się pojawia. Jeżeli nie to być może jakaś usterka czy paproch pod klawiszem. Edytowane 18 Marca 2017 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Usterka czy paproch powodowały by blokadą za każdym razem lub niezależnie od tego co jest na końcu wyrazu a tu problem pojawia się tylko gdy wyraz kończy się polskim znakiem.Wina raczej systemowa. Lapek ma miesiąc jak nie znajdę rozwiązania sam idzie do serwisu Edytowane 18 Marca 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Problem raczej mechaniczny a nie systemowy, na wyłączonym sprzęcie postukałbym naprzemiennie w oba klawisze dmuchając jednocześnie sprężonym powietrzem, można też popróbować odkurzaczem z okrągłą szczotką. Jak nie pomoże to pewnie trzeba będzie wymontować i przejrzeć klawiaturę.Wbrew temu co piszesz, usterka pojawia się za każdym razem, natomiast zauważasz ją jak po naciśnięciu "alt" musisz wcisnąć spację, czyli w przypadku, który opisujesz. Spróbuj nacisnąć spację po napisaniu "polskiego znaku" w środku wyrazu, zapewne też nie zadziała za pierwszym razem. Edytowane 18 Marca 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Raczej to jest problem programowy ,jak pisał lapek ma miesiąc to raczej zabrudzeń tam nie ma ,no i problem występuje tylko jeżeli wyraz kończy się polskim znakiem. Proponuję poszukać na stronie producenta ewentualnie napisać do supportu. Być może jakaś poprawka do Windowsa pomoże . Jeszcze jedno czy ten problem występuje tylko przy pisaniu pod przeglądarką (np. postów) ,czy też w jakim edytorze tekstu (Word,Note Pad)? Edytowane 18 Marca 2017 przez nalewator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Przecież problem występuje po naciśnięciu prawego klawisza "alt" zaraz po tym spacja nie działa za pierwszym razem. To są dwa sąsiadujące klawisze i to własnie sugeruje problem mechaniczny, jak pisałem łatwo to sprawdzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) W wordzie też jest ten problem.Klawiatura jest czysta, klawisze się nie blokują. EditProblem jest chyba jednak mechaniczny. Gdy piszę powoli problem znika. Wygląda na to że nie "odbija" alt tak szybko jak powinien a przy wciśniętym spacja nie działa... Janusz dzięki, nie pomyślałem jakoś o tym... Edytowane 18 Marca 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Sprawy to jednak nie rozwiązało, bo klawiatura jest czysta, paprochów żadnych nie ma, klawisz niby działa prawidłowo... a pisać szybko/normalnie się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Miałem kiedyś taki blokujący się klawisz z cyfrą 1 i !, właśnie w nowym sprzęcie, problem sam ustąpił po dość długim czasie, klawisz raczej rzadko używany, więc wiadomo. Natomiast "alt" i spacja to co innego, pewnie trzeba będzie zaingerować w ustrojstwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Sprzęt jest na gwarancji zatem nie ma co deliberować. Do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ściągnąć jakiegoś linuksa LiveCD, załadować (będzie pytał o profil klawiatury- wybrać polski programisty) i sprawdzi się czy to soft czy hardware Np. PCLinuxOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ściągnąć jakiegoś linuksa LiveCD, załadować (będzie pytał o profil klawiatury- wybrać polski programisty) i sprawdzi się czy to soft czy hardware Np. PCLinuxOS Prostsze jest podłączenie drugiej klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Jeśli takowa jest pod ręką to owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) @Artech, a czy problem występuje gdy wciskasz sam alt (bez żadnego znaku) a potem spacje? Zaciekawił mnie ten problem. Zastanawiam się nad testem rozróżniającym problem mechaniczny od softwareowego. Czy to kwestia kombinacji klawiszowej czy samego alt. Ps. Jakiej firmy laptop i jaki windows? PPS. Pogooglowałem chwilę po Angielsku i chyba mam. Sprawdź czy masz zaintalowany i uruchomiony taki program- "Asus GPU Tweak II". Pewnie działa gdzieś w tle. Jeśli tak, to wyłącz go i zobacz czy problem zniknie. To jest program do kart graficznych ale nie krytyczny do ich działania. Wykorzystuje on skróty klawiszowe (domyślnie z alt) do przełączania swoich funkcji i przez to na chwilę "zamula" guzik. Edytowane 18 Marca 2017 przez Błachy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Sam alt też też daje taką przypadość.Laptop to hp na Windows 10. Grafika Radeon z tego co pamiętam. Jak tylko będę miał możliwość sprawdzę to o czym pisałeś. Edit:Jeszcze jakbyś podpowiedział jak to znaleźć w win 10... W wyszukiwarce nic nie znalazł.... Edytowane 19 Marca 2017 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi