Skocz do zawartości

Kulinaria


PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Nieco spóźnione te zdjęcia ale są.. :D

 

dsc03474oq.jpg

 

i po odwróceniu na stronę spodnią

 

dsc03482v.jpg

 

Przepis: do garnka z osoloną wodą (2łyżkami stołowymi soli), liściem laurowym x2, zielem angielskim x5, i ziarnami pieprzu, wrzuciłem golonkę na noc, następnego dnia natarłem ją mieszanką przypraw - pieprz, vegeta, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do pieczeni wieprzowej i odstawiłem na kolejną noc, następnie zapakowałem ją w rękaw foliowy do którego wlałem odrobinę oleju i *pół puszki piwa, piekłem w temperaturze 180 stopni przez równe 2 godziny.

 

*pół puszki piwa należy koniecznie odmierzyć za pomocą jego konsumpcji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wrażenia smakowe moim zdaniem rewelacja, mięso jest miękki i soczyste, praktycznie samo odchodzi od kości,

skóra z jednej strony chrupiąca niczym skwarek, z drugiej wykąpana w przyprawach z piwem,

tak delikatna że z łatwością można ją na golonce dzielić widelcem...

jedna uwaga, tym razem jadłem z chrzanem i musztardą, u ojca (to golonka w 90% z jego przepisu)

jadłem z ziemniakami i surówką z białej kapusty, jego wersje podania uważam za bardziej trafioną

ale, w wojsku kucharzem był to i wie co dobre :mellow:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...