Skocz do zawartości

HM by MH-nick

nick

Rekomendowane odpowiedzi

Dłubaniem w drewnie zainteresowałem się kilka lat temu. Pierwsze "woblerki"... nie do końca spełniały moje oczekiwania (delikatnie mówiąc :))

Sosnowe baryłki ze sterami wykonanymi z dekielka pojemnika po lodach, pomalowane lakierem do paznokci. Tak to mniej więcej wygladało.

Po jakimś czasie i nastu filmach WMH w których jerki przedstawiano jako "super (hiper turbo extra) uniwersalną przynetę na drapieżniki... i nie tylko" zacząłem dziubac "take glapki ". Pierwsze bukowe blanki,spraye i żywica samochodowa[emoji38]

Następnym krokiem było kupno żywicy epoksydowej i aero. Pierwsze próby z pistolecikiem i już wiedziałem wiedziałem że to jest TO :)

Lepsze farby, szablony, sprężarka, odwadniacze, reduktory, suszarka do zywicy i zaczynamy na poważnie.

A tu będzie pojawiało się wszystko co narodzi się w moim warsztaciku.

Zdjęcia wkrótce.

• Like 1

No to zdjęcia [emoji4]

Ewolucja jerków [emoji38]

a968fac3b57f08412b58b1636a3ea2ac.jpg

A i taki popperek się znalazł

041c5c25197cdda85290f1c6030da8ff.jpg

I już obecny projekt. Kształt znany i powielany przez większość znanych mi dłubaczy. Taki kleniojaziowy klasyk.927becd7f0820f9ee9888e8d96885ba0.jpg81159ae35784875793183cc2f450f1c4.jpg

4 centymetry długości i troszkę zmieniony kształt steru co skutkuje dość agresywną pracą.0a0da107aacf732ae50534e27d4bd8fd.jpg

Założenie co do tego "klasyka" jest proste... ma być uniwersalny. Z dwoma kotwicami neutralny albo bardzo wolno tonący, z jedna natomiast pływający. Umieszczenie kotwicy natomiast ma skutkować bardziej lub mniej agresywną pracą. Wiadomo jak to działa [emoji6]

PS: Niedługo pojawią sie trochę bardziej merytoryczne (czytaj techniczne[emoji11] ) wpisy.

Edytowane przez nick
  • Like 2

Fotki z dzisiejszego dłubania w warsztato-pokoju[emoji38]

Takie cosie powstały

667bcc2cf8b1f8326c9c641a17ad84b2.jpg

Porownanie haków Eagle Claw i Matzuo. Jak dla mnie "na sucho" lepiej wypada ten drugi (lepsza powtarzalność, wiekszy łuk kolankowy, cieńszy no i lepiej wygląda ze zlotą główką[emoji4] )

9580de402621e0f1eab8cf29f7349425.jpg

Pozdrawiam nick

Edytowane przez nick
  • Like 1

• 1 rok później...

"Mała przerwa" [emoji38] w publikacjach ale to nie znaczy że się obijałem [emoji57]

Nieśmiało zacząłem zabawę ze pstrągami... no i z pstrągowymi wobkami.

Poczytałem trochę, podglądałem jutuby i postanowiłem zrobić, bazując na "prawdopodobnie najlepszym woblerze na pstraga", jego kopię dopasowaną do warunków panujących na "mojej wodzie". Pływająca, lipowa imitacja "imitacji" Strzebli SS.

Kolejnym projektem jaki obecnie zajmuje mi miejsce na biurku jest Uklejka12.

Po niepowodzeniach związanych z tworzeniem form typu real fish postanowiłem model wyrzeźbić w drewnie, bo to chyba w miarę mi jeszcze wychodzi. Ale chciałbym zaznaczyć, że tak drobne detale w lipie dziubię pierwszy raz wiec... nie bijcie [emoji55] b18ea7550d7af06768198fd31b754e85.jpg7dd58103f11c41926f0dc7209f4be7fc.jpg

Pozdrawiam nick

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Lipa to trochę lipa do rzeźbienia detali. Zdecydowanie za miękkie drewno. Spróbuj olchę,klon, buk. Zobaczysz że będzie szło wolniej ale znacznie dokładniej. Pozdro

No trochę ta tendencja do ukruszania się drobnych elementów wkurza [emoji36]

Widziałem, że niektórzy używają jakiejś pianki czy czegoś w stylu spienionego PVC czy tam PVA może też tego spróbuję [emoji57]

Pozdrawiam nick

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Uklejka12 gotowa!(prawie [emoji6]) Teraz lekki lakier, szlifowanko i w silikon [emoji4]

A tu "snik pik" ryłka. Niestety w czasie rzeźbienia kawałeczek odpadł i musiałem ratować się szpachlą [emoji52]9cfde4394601ff34f67153b0cc340675.jpg

Pozdrawiam nick