SlawekNikt Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Dla Forum Jerkbait.pl proponuje zająć się walką z brygadami rybackimi pod banderą PZW, którzy to bezwzględnie przetrzebiają nasze wody. A przy okazji wesprzecie poczynania Marka Szymańskiego,który jak gdyby został osamotniony na polu walki.Jest to duże forum i zapewne istnieją możliwości napiętnowania działalności prowadzonej przez PZW. To jedna z ostatnich postkomunistycznych organizacji z centralnym zarządzaniem i której sposób zarządzania i kierowania należy diametralnie zmienić. Amen. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jeszcze wiele podobnych do PZW organizacji śmiało można wymienić np. PZPN, PZD, ZRSM RP...o pozostałych boję się publicznie spomnieć ale kto ma do czynienia to wie. Polska jest naszpikowana takimi instytucjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 PZPN, PZD, ZRSM RP...o pozostałych boję się publicznie spomnieć ale kto ma do czynienia to wie. Polska jest naszpikowana takimi instytucjami. I nie tylko w naszym kraju takie lub podobne organizacje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Świadome łowienie i wypuszczanie przez pseudo wędkarzy ryb w o okresie ochronnym, gdy grupują się na tarliskach tuż przed tarłem lub w czasie tarła jest jednym z najohydniejszych przejawów tzw. złów i wypuść. Mogę to porównać jedynie do kłusowniczych połowów sieciowych w czasie tarła ryb. Skoro sami wędkarze dają taki przykład, to czego mają się obawiać kłusownicy i przysłowiowe kormorany z kartą wędkarską. Poza tym tego typu postawa stanowi niepotrzebną wskazówkę czy wręcz zachętę, a nawet przyzwolenie dla tych co zwykła przyzwoitość i przepisy mają gdzieś. Pisałem wcześniej o tym, że w części środowiska związanego z C&R powstała taka nowa świecka tradycja, która pozwala łowić pstrągi i trocie w październiku i listopadzie, bolenie i szczupaki w marcu, a sandacze i sumy w kwietniu. Ich nie obchodzą okresy ochronne bo i tak ryby wypuszczają.Hmmmmm, a jazie, klenie, okonie, płocie przed tarłem to już można. To też taka świecka tradycja, rozgrzeszona przez PZW.A ja się z uporem maniaka zapytam, dlaczego nikt się jeszcze nie odniósł do okresu wyłączonego z wędkowania? Chociażby tak od początku marca do końca kwietnia? Albo jesteśmy konsekwentni, albo sami ustalamy reguły wg własnego sumienia.Kto nie złowił okonia cieknącego mleczem niech pierwszy rzuci kamieniem! I pytanie dla otwierających wątki "Ryby 2017", co się liczy: "ja pierwszy", czy "może jeszcze dam im spokój"? (nie licząc tematów o szczupakach, sandaczach, sumach etc. z wiadomych względów). Tak, wredny jestem. Edit. Dlatego też przestałem jeździć tam, gdzie wędkarze w modnych ciuchach nowocześnie łowią w marcu/kwietniu jazie woblerami z jajem. Edytowane 30 Marca 2017 przez Młody wędkarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 okres wyłaczony z wędkowania, to własnie okres ochronny poszczególnych gatunków.Dlaczego akurat od marca do kwietnia?? przeciez niemalże na okrągło jest okres w którymś jakiś gatunek się trze lub do tarła przygotowuje...Zawsze też istnieje szansa złowienia takiej ryby przy polowie innych gatunków. Jest to jednak przyłów a nie połów celowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Przyznaję, nie wiem ile gatunków odbywa tarło po końcu kwietnia/maja (o ile zima się nie przedłuża) - tym się sugerowałem, ale wiem ile gatunków przynajmniej w marcu-kwietniu miałoby spokój. Z popularnych gatunków szczupak i sandacz już ma wyznaczony okres. Edytowane 30 Marca 2017 przez Młody wędkarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ooo.. Zauważam niechcący, że oprócz Friko i woblerów z Bielska działa na forum również niewidzialna ręka "kultowego" skądinąd moderatora. Który i tutaj, także modom mówi jak jest. Wędkarski świat rules.. Trudno będzie środowisku gruntownie przesiąkniętym i zepsutym czysto merkantylną, jednoznacznie użytkową, trwająca latami medialną dydaktyką dojść do konsensusu z rozumem. Cóż bowiem wyniknąć, co da się wycisnąć sensownego może ze zlepku masowych pojęć typu - hajda na kelta, c&r, idus marcowy albo cephalus, siaty out, stowarzyszenie von, ryba miesiąca, nie warto przepłacać ?To co widzimy, cały ten nonsens poznawczy.. Logicznym błędem jest niestety guciolucky zaliczenie PZW do organizacji postkomunistycznych. Bo to my się na jej obraz składamy. Ale nie ja.. Wmawianie sobie albo innym, że to jacyś przebrzydli oni są winni podłemu całokształtowi, jest mniej więcej tym samym rodzajem myślenia, co przekonanie że drzewo poruszając liściami robi wiatr.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=MvC8IFEe5r0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi