Skocz do zawartości

ZŁÓW I WYPUŚĆ

Rekomendowane odpowiedzi

Dla Forum Jerkbait.pl proponuje zająć się walką z brygadami rybackimi pod banderą PZW, którzy to bezwzględnie przetrzebiają nasze wody. A przy okazji wesprzecie poczynania Marka Szymańskiego,który jak gdyby został osamotniony na polu walki.Jest to duże forum i zapewne istnieją możliwości napiętnowania działalności prowadzonej przez PZW. To jedna z ostatnich postkomunistycznych organizacji z centralnym zarządzaniem i której sposób zarządzania i kierowania należy diametralnie zmienić.

Amen.

• Like 2

Świadome łowienie i wypuszczanie przez pseudo wędkarzy ryb w o okresie ochronnym, gdy grupują się na tarliskach tuż przed tarłem lub w czasie tarła jest jednym z najohydniejszych przejawów tzw. złów i wypuść. Mogę to porównać jedynie do kłusowniczych połowów sieciowych w czasie tarła ryb. Skoro sami wędkarze dają taki przykład, to czego mają się obawiać kłusownicy i przysłowiowe kormorany z kartą wędkarską. Poza tym tego typu postawa stanowi niepotrzebną wskazówkę czy wręcz zachętę, a nawet przyzwolenie dla tych co zwykła przyzwoitość i przepisy mają gdzieś.

Pisałem wcześniej o tym, że w części środowiska związanego z C&R powstała taka nowa świecka tradycja, która pozwala łowić pstrągi i trocie w październiku i listopadzie, bolenie i szczupaki w marcu, a sandacze i sumy w kwietniu. Ich nie obchodzą okresy ochronne bo i tak ryby wypuszczają.

Hmmmmm, a jazie, klenie, okonie, płocie przed tarłem to już można. To też taka świecka tradycja, rozgrzeszona przez PZW.

A ja się z uporem maniaka zapytam, dlaczego nikt się jeszcze nie odniósł do okresu wyłączonego z wędkowania? Chociażby tak od początku marca do końca kwietnia? Albo jesteśmy konsekwentni, albo sami ustalamy reguły wg własnego sumienia.

Kto nie złowił okonia cieknącego mleczem niech pierwszy rzuci kamieniem!

I pytanie dla otwierających wątki "Ryby 2017", co się liczy: "ja pierwszy", czy "może jeszcze dam im spokój"? (nie licząc tematów o szczupakach, sandaczach, sumach etc. z wiadomych względów).

Tak, wredny jestem.

Edit. Dlatego też przestałem jeździć tam, gdzie wędkarze w modnych ciuchach nowocześnie łowią w marcu/kwietniu jazie woblerami z jajem.

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 3

okres wyłaczony z wędkowania, to własnie okres ochronny poszczególnych gatunków.

Dlaczego akurat od marca do kwietnia?? przeciez niemalże na okrągło jest okres w którymś jakiś gatunek się trze lub do tarła przygotowuje...

Zawsze też istnieje szansa złowienia takiej ryby przy polowie innych gatunków. Jest to jednak przyłów a nie połów celowy.

• Like 1

Przyznaję, nie wiem ile gatunków odbywa tarło po końcu kwietnia/maja (o ile zima się nie przedłuża) - tym się sugerowałem, ale wiem ile gatunków przynajmniej w marcu-kwietniu miałoby spokój. Z popularnych gatunków szczupak i sandacz już ma wyznaczony okres.

Edytowane przez Młody wędkarz

Ooo.. Zauważam niechcący, że oprócz Friko i woblerów z Bielska działa na forum również niewidzialna ręka "kultowego" skądinąd moderatora. Który i tutaj, także modom mówi jak jest. Wędkarski świat rules.. :D 

Trudno będzie środowisku gruntownie przesiąkniętym i zepsutym czysto merkantylną, jednoznacznie użytkową, trwająca latami medialną dydaktyką dojść do konsensusu z rozumem. Cóż bowiem wyniknąć, co da się wycisnąć sensownego może ze zlepku masowych pojęć typu - hajda na kelta, c&r, idus marcowy albo cephalus, siaty out, stowarzyszenie von, ryba miesiąca, nie warto przepłacać ?

To co widzimy, cały ten nonsens poznawczy.. :)

Logicznym błędem jest niestety guciolucky zaliczenie PZW do organizacji postkomunistycznych. Bo to my się na jej obraz składamy. Ale nie ja.. :)

Wmawianie sobie albo innym, że to jacyś przebrzydli oni są winni podłemu całokształtowi, jest mniej więcej tym samym rodzajem myślenia, co przekonanie że drzewo poruszając liściami robi wiatr.. :)  

• Like 1

• 2 tygodnie później...