Skocz do zawartości

Cykady Szuszkiewicza

Karpiu95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Cykady SS są znane i cenione wśród wędkarskiej społecznosci. Chciałbym poznać opinię ich użytkowników na temat ich skutecznosci w porównaniu do wszechobecnych cykad Spinmada. Jakie macie doswiadczenia z cykadami ss , jakie kolory i modele wam sie najlepiej sprawdzają itd. Zapraszam do dyskusji ;)

Gość dziki1916

Ja zdecydowałem się na cykady SS tylko dlatego że nie lubię masowej produkcji . Jeżeli chodzi o wyniki to jest to przynęta którą zdecydowanie można otworzyć wodę w momencie kiedy inne przynęty zawodzą. Osobiście na cykady łowię Sandacze, Okonie, Bolenie i......Leszcze

Często łowie na cykady. Mam całą paletę rozmiarów spinmada i tych od corona fishing. Corona fishing ciekawe malowanie ale nie przekłada się to wyraźnie na wyniki. Zdecydowanie polecam spinmada z uwagi na lepsze wyważenie tj cykada spinmad a zdecydowanie rzadziej łapie tylną kotwica linkę podczas rzutu. Mam wszystkie rozmiary tych dwóch firm, testowałem zapinane na wszystkich otworach. Zdecydowanie spinmad z uwagi na budowę przynęty

Edytowane przez DamianD
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Mi sprawdzila sie najciezsza cykada ss na bolenie jesienia, spinmad, pokutycki, najciezsze rh, dam i kilka innych byly olewane. Lowila jeszcze tylko jedna kupiona w usa na ebay ale przerzucilem sporo roznych modeli, bolki na te 2 braly jak szalone czasami po kilkanascie w ciagu ok 1,5 godz.

• Like 2

wymienionych w tytule cykad niestety nie znam, ale na cykady Pokutyckiego wielokrotnie łowiłem z efektami.

Może dlatego, że wiele razy umawiałem się na ryby z Markiem Pokutyckim w okolicach Tarnobrzega  i on mnie instruował, jak prowadzić, jak podawać, jak zbroić, jak dobierać kolory.

Głównie efekty były na Wiśle - sandacze, bolki, szczupaki, klenie, okonie, a  nawet CERTY ! Tak, jedyny raz w  życie łowiłem certy

i to właśnie na cykady wleczone przy dnie. Marek zaliczył nawet prawie dwucyfrowego (prawidłowo zapiętego) karpia wiślanego na cykadę...

Poza tym masa szczupaków na Alandach na duże cykady prowadzone nad roślinnością w boleniowym tempie :)

• Like 1

(...) na cykady Pokutyckiego wielokrotnie łowiłem z efektami.

Może dlatego, że wiele razy umawiałem się na ryby z Markiem Pokutyckim w okolicach Tarnobrzega  i on mnie instruował, jak prowadzić, jak podawać, jak zbroić, jak dobierać kolory.

Głównie efekty były na Wiśle - sandacze, bolki, szczupaki, klenie, okonie, a  nawet CERTY ! Tak, jedyny raz w  życie łowiłem certy

i to właśnie na cykady wleczone przy dnie. Marek zaliczył nawet prawie dwucyfrowego (prawidłowo zapiętego) karpia wiślanego na cykadę...

Poza tym masa szczupaków na Alandach na duże cykady prowadzone nad roślinnością w boleniowym tempie :)

Jak według Twoich doświadczeń przedstawia się skuteczność tych cięższych cykad Pokutyckiego o wadze 15 g? I które z wymienionych przez Ciebie gatunków były łowione właśnie na te cięższe?