Skocz do zawartości
  • 0

yamaha 6 DMH zalewa świece

busz231

Pytanie

silniczek zimował w ciepłym miejscu bez paliwa i dzisiaj chciałem uruchomić po przestoju 4 m-ce i lipa.odpalił na krótko i zgasł.

doszedłem że przyczyna tkwi w gaźniku ale nie wiem gdzie.nabiera paliwa na ful i przelewa się otworem po prawej stronie u góry na zewnątrz.kiedyś kumpel miał podobną sytuację ale w jego przypadku wciągło uszczelkę gumową w ten owalny otwór bo przycisnął linię paliwową niechcąco-u mnie jest ok.ta uszczelka okrągła obok jest trochę jakby za luźna poza tym nie zauważyłem nic niepokojącego.post-48878-0-92430000-1490108124_thumb.jpgpost-48878-0-51334800-1490108633_thumb.jpgpost-48878-0-86977600-1490108655_thumb.jpg

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

iglica- ptzyjzyj sie czy jest idealny stozek i czy działa sprezynujaca koncówka w iglicy. i czy nic nie siedzi w gniezdzie iglicy.

tam  na ostatnim zdieciu masz widok na dysze. 2 szt . jedna duza i jedna mała pod gumow zaslepka. sprawdz je.

zalewanie moze byc spowodowane tez  mebrana pompki paliwa.tutaj gaznik zintegrowany z pompką

Edytowane przez evin

• 0

post-48878-0-82454600-1490201350_thumb.jpgpost-48878-0-83186100-1490201365_thumb.jpgpost-48878-0-83725000-1490201383_thumb.jpgpost-48878-0-27657700-1490201400_thumb.jpgiglica jest jakby ogumowana i raczej nie ma usprężynowania.posiada taki druciany wieszak.gniazdo raczej ok.sprawdziłem dmuchając przez otwór dolotowy i ładnie zamyka ale trochę zmniejszyłem poziom paliwa w gaźniku.obie dyszki ok.

a ta pomka to raczej pompką nie jest tylko coś w rodzaju zaworu zwrotnego-nie zauważyłem nieprawidłowości,po dmuchnięciu brzęczy przy wciąganiu powietrza blokuje.

• 0

Miałem podobny problem w Yamaszce 15, o ile nie ten sam, problemem była ta guma przy iglicy pływaka. Dokładnie nie powiem jak to wyglądało, bo było to jakiś czas temu i nie jestem pewny czy gaźnik nie różnił się budową.Zwróć uwagę na ten element. Jeszcze pytanie kontrolne,gaśnie na jałowym minimalne obroty czy jak zaczynasz "gazowac"?

• 0

Przy wietieroku pomagało wymycie gaźnika w benzynie ekstrakcyjnej, przedmuchanie kanalików i ponowne wyregulowanie gaźnika. Miałem takie sytuacje gdy na zimę zostawało paliwo w gaźniku i potem olej go zatykał. Wystarczało tylko wymyć membranę i wyczyścić iglicę pływaka. 

• 0

post-48878-0-79939400-1490283292_thumb.jpgpaliwo na zimę usunięte nawet jest specjalna śruba przy gaźniku i zaślepka gumowa żeby się do niej dostać.

objaw był taki że po odpaleniu na lekko przekręconej manetce silnik odpalił ale ciężko i jakby zaraz miał zgasnąć po dodaniu gazu 2-3razy wchodził na obroty kupa dymu paliwo się przelało otworem jak wyżej wspomniałem i gasł.

dzisiaj się udało,silnik odpalił za pierwszym razem i chodzi jak należy-najprawdopodobniej jak wyżej koledzy wspomnieli nie domykała igliczka,pomogło podgięcie blaszki czyli zmniejszenie poziomu paliwa.

wystąpiła jednak kolejna sprawa bo coś w środku jakby obcierało czy delikatnie piszczało i nie pokazała się woda na kontrolce więc odkręciłem spodzinę,dodam że w styczniu wymieniałem wirnik pompy.na ściankach stopy jakieś drobne opiłki czarnej gumy z masłem poprzyklejane były.pompa w porządku,w otworze wyjścia napędu wałka widać sprężynkę osadzoną w zimering-niby ok.wydmuchałem sprężarką przedmuchałem otwory wodne złożyłem i ok woda zapitala aż miło tylko skąd te drobinki gumy?

post-48878-0-38819600-1490283344_thumb.jpg

Edytowane przez busz231

• 0

Miałem podobny problem w Yamaszce 15, o ile nie ten sam, problemem była ta guma przy iglicy pływaka. Dokładnie nie powiem jak to wyglądało, bo było to jakiś czas temu i nie jestem pewny czy gaźnik nie różnił się budową.Zwróć uwagę na ten element. Jeszcze pytanie kontrolne,gaśnie na jałowym minimalne obroty czy jak zaczynasz "gazowac"?