Skocz do zawartości
  • 0

Czyszczenie łodzi z porostów

spinmar

Pytanie

Witam . Ciekawi mnie czym czyścicie swoje łodzie z laminatu przed sezonem z glonów które porastają kadłób łodzi . Chodzi mi o środki które dobrze usuwają stare naloty i spowolniają lub zapobiegają porastaniu nowych przy przetrzymywaniu łodzi na wodzie przez cały sezon .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolega używa jakiegoś "kwasu" do mycia zbiorników do mleka chyba, plus karcher. Koszt ok 30 zł za 5 litrów. Podobno nie ma nic lepszego a po sezonie ma kilka łódek do mycia. Czytałem też na jakimś forum żeglarskim, że rozcieńczony fosol też jest dobry.

• 0

Kolega używa jakiegoś "kwasu" do mycia zbiorników do mleka chyba, plus karcher. Koszt ok 30 zł za 5 litrów. Podobno nie ma nic lepszego a po sezonie ma kilka łódek do mycia. Czytałem też na jakimś forum żeglarskim, że rozcieńczony fosol też jest dobry.

też słyszałem o fosolu, ale nie wiem czy rozcieńczanym....Ma ktoś doswiadczenia z tym fosolem?

• 0

też słyszałem o fosolu, ale nie wiem czy rozcieńczanym....Ma ktoś doswiadczenia z tym fosolem?

Tylko co z tym fosolem czy też  kwasem po umyciu? Gleba czy woda?

Z jednej strony C&R a drugiej takie rady  :(  na forum.

• Like 1

• 0
Tylko co z tym fosolem czy też  kwasem po umyciu? Gleba czy woda?

Z jednej strony C&R a drugiej takie rady  :( Nie wiem czy zauwazyles ale Kolega pytal o srodki do mycia a nie o miejsce. Zawsze można rozlozyc gruba folie albo jechac i umyc w miejscu gdzie nie szkodzi sie srodowisku, przy niektórych slipach sa nawet myjnie.

• 0

Fosol, rękawice grube gumowe jak do sprzątania, gąbka do naczyń i myjnia cisnieniowa.

Tylko nie zaczynaj od mycia wodą, bo potem kapie za dużo. Idealnie jest umyć łódkę karcherem i wrócić jak wyschnie na operację fosolem.

Fosol na gąbkę i wio.

Druga opcja - Fosol i spryskiwacz. Wada - nakapie na przyczepę i niestety to nie jest dobry pomysł.

Godzina na myjni i temat załatwiony.

Gąbka używana gładką stroną - sprawnie rozpuszcza, drapać nie trzeba bo szkoda laminatu.

Fosol rozpuszczony w zimnej lub cieplej wodzie ulega biodegradacji.

Porada z praktyki a info o fosolu z netu ponieważ chemikiem nie jestem :-)

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^
  • Like 1

• 0

Podłączę się pod ten temat choć mam trochę inne pytanie.

Jaki preparat polecacie do mycia łodzi, konkretnie do usunięcia z dna śladów glonów i innego porostu?

Łódka z laminatu

Piotrek kup Cilit Bang kamień i rdza.

Stosuję od kilku lat. Schodzi wszystko.

Dno wygląda jak nowe. ????

post-53648-0-78982900-1505798909_thumb.jpgpost-53648-0-38468900-1505798813_thumb.jpg

Edytowane przez urasenty
  • Like 3

• 0

Ja zrobiłem inaczej:

1. Przed czyszczeniem umyłem dno karcherem żeby usunąć brodę. Zostały tylko pąkle i to co mocno przylegało do kadłuba. To bardzo ważne, bo broda nie dopuszcza kwasu do powierzchni. Zostawiłem do wyschnięcia, żeby było lepiej widać gdzie robiłem.

2. Na popularnym portalu aukcyjnym kupiłem kilo kwasu cytrynowego i kilo szczawiowego. Zrobiłem 3l roztworu - 300g szczawiowego + 300 cytrynowego.

3. Roztwór załadowałem do opryskiwacza i opryskałem dno.

4. Odczekałem kilka minut i zmysłem karcherem.

5. Poprawka kwasem (kilka mijaków), przerwa i myjka.

Koszt kwasów około 30 z wysyłką. Starczy na wiele sezonów. Cała operacja zajmuje 30 minut + czas na zrzucenie łódki z przyczepy.

Dno jak nowe. W tym sezonie dałem antyfouling i na razie jest ok.

Operacji pod żadnym pozorem nie robimy na przyczepie ani na kostce. Po kwasie może zejść ocynk a na kostce będą białe plamy. Trawa bez problemu sobie z tym poradziła (kwasy organiczne szybko się rozkładają i są nieszkodliwe).

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Do czyszczenia laminatu używam preparatu BIOSOL, do czyszczenia silników.

Trzeba troszkę czasu poświęcić ale łódka jest "nowa" :)
Koszt 12 zł za litr w atomizerze. Wystarczy na całą łódkę, łącznie z pokładem. 

Nie ma obawy jakieś uszkodzenia, nie jest na tyle żrący.

post-53729-0-44895600-1505809839_thumb.jpg

• Like 2

• 0

W moim pezypadku by bronić dno łodzi przed glonami i pąklami, pomalowałem łódke antifoulingiem international miękkim. 8 miesięcy na wodzie i nie widać praktycznie żadnego ataku wyżej wymienionych. Z tymi pierwszymi to nie klopot, myjka ciśnieniowa i znikają, natomiast pąkle to massakra, usuwaliśmy szpachelką, od razu po wyjęciu łodzi co jest ważne, bo dobrze odchodzą póki są miękkie. Pomimo tego były ślady i wżery w laminacie, które trzeba było równać tarzczą z papierem ściernym. Kupa żmudnej roboty. Stąd radykalne posunięcie i pomalowanie łodzi tą trucizną. Tego preparatu chyba nawet nie zalecają stosować do małych łódek, ale działa wspaniale i problem z głowy.

• 0

Witam jak w temacie. Mam łódkę z laminatu i jest niestety część podwodna po tamtym sezonie aż czarna od glonów i innych. Czy macie koledzy sprawdzony specyfik aby wymyć ten zarost ? Pozdrawiam serdecznie

Masz dwa posty wyżej. Metoda sprawdzona i skuteczna. Na następny raz zainwestuj w farbę. Zaoszczędzisz roboty i paliwa.

Edytowane przez psulek

• 0

Sprawdziłem pikasat vc 120. Łódż po 10 miesiącach stania w wodzie pokryła się czarnym nalotem to glony i kamień.Absolutnie ciężki tema. Pikasat rozmieszałem z odrobiną dosłownie na 200 gram pikasatu 50 gram odrdzewiacza z Castoramy. Posmarowałem i doczekałem min 10 min. Szczotką delikatnie szorując nalot schodzi, jest to cholerstwo ten nalot, więc w niektórych miejscach trzeba powtórzyć smarowanie substancją. Trochę to wygląda jak sie zaczyna szczotką szorować , jak maź taka brązowa smoła. Gdyby to potem potraktować gorącym karcherem to pewnie było by łatwiej. Ja nie miałem takiej możliwości. Potem spłukiwać wodą.Z drugiej strony syn mój samym pikasatem robił efekt podobny.Nic innego lepszego nie znalazłem. Dziękuję kolegom za wskazówki .

• 0

Panowie walczę z łódka, która stała od czerwca do listopada 2019 na wodzie.

Poszedł karcher w ruch. Robiłem tez Cilit Kamień i rdza. Na burtach pojawił się połysk :-). Wcześniej była taka matowa powierzchnia od kamienia.

Dużo usunąłem. Z 2/3 zlazlo. Ale zostało to co na zdjęciach.

Macie pomysł co z tym zrobić?

Co zostaje tylko szlifowanie i potem polerka?

07c525c359d12087508abcca45202bda.jpg

35727ced364ff0694d408b10eefb588c.jpg

• 0

Witam cię kolego ja miałem tak samo jak ty z tym że ja do mycia zrobiłem bardzo mocny roztwór z kwasku cytrynowego na 1 lirt ciepłej wody dałem między 250-300 gr.kwasku.Spryskałem i odczekiwałem jakieś 15 minut żeby kamień i pozostałości z glonów się rozpuściły i szorowałem takim czymś https://arena.pl/gabka-zmywak-kuchenny-do-naczyn-garnkow-szorstki,p39717802.html potem myjka ciśnieniwa spłukanie i powtarzałem aż będzie cacy.Dodatkowo wiosną pomalowałem dno łodzi podkładem epoksydowym i antyporostem.Polecam kwasek bo naprawde robi robote a co ważne jest biodegradowalny.Tu masz linka jak kiedyś miałem ten sam problem ze spodziną silnika i dzięki koledze "psulek" wszystko zeszło.http://jerkbait.pl/topic/108203-silnik-renowacja-czyszczenie-spodziny/  Jak zrobisz macny roztwór to spokojnie ci to zejdzie wiem co mówię.Powodzenia

Edytowane przez KRZYCHU SZ-EK
  • Like 1