Skocz do zawartości
  • 0

Czyszczenie łodzi z porostów

spinmar

Pytanie

Witam . Ciekawi mnie czym czyścicie swoje łodzie z laminatu przed sezonem z glonów które porastają kadłób łodzi . Chodzi mi o środki które dobrze usuwają stare naloty i spowolniają lub zapobiegają porastaniu nowych przy przetrzymywaniu łodzi na wodzie przez cały sezon .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam cię kolego ja miałem tak samo jak ty z tym że ja do mycia zrobiłem bardzo mocny roztwór z kwasku cytrynowego na 1 lirt ciepłej wody dałem między 250-300 gr.kwasku.Spryskałem i odczekiwałem jakieś 15 minut żeby kamień i pozostałości z glonów się rozpuściły i szorowałem takim czymś https://arena.pl/gabka-zmywak-kuchenny-do-naczyn-garnkow-szorstki,p39717802.html potem myjka ciśnieniwa spłukanie i powtarzałem aż będzie cacy.Dodatkowo wiosną pomalowałem dno łodzi podkładem epoksydowym i antyporostem.Polecam kwasek bo naprawde robi robote a co ważne jest biodegradowalny.Tu masz linka jak kiedyś miałem ten sam problem ze spodziną silnika i dzięki koledze "psulek" wszystko zeszło.http://jerkbait.pl/topic/108203-silnik-renowacja-czyszczenie-spodziny/ Jak zrobisz macny roztwór to spokojnie ci to zejdzie wiem co mówię.Powodzenia

No i git malina. Cyk Fuch i po robocie. Tzn na razie zrobiłem do końca jedną połówkę.

ee2020d44483b2e2a12563312fddc5f7.jpg

To ta gotowa cześć. Jeszcze przyjdzie uzupełnianie topkotu i polerka na gotowo to śladów już nie powinno być i kolor będzie jednolity.

A tak wyglada ta druga połowa gdzie czeka mnie jeszcze ta sama praca.

3db93219504b0054cb7ce3d43da0b651.jpg

Reasumując:

Zaraz po poście Kolegi, poleciałem po kwasek cytrynowy :-).

Najlepiej jednak sprawdził się Cyllit Kamień i Rdza, ale w wersji Żel. Ten w płynie za szybko spływa.

Tego cyllitu już nie mam i skończył mi się dość szybko. Także patentem z kwaskiem dałem radę :-).

A czyściłem tym:

aea2444988906886ea3f83b7144a10da.jpg

Podziękowania w takim razie również dla pierwszego pomysłodawcy @Psulek.

Pozdro

Maciek

• Like 3

• 0

No i git malina. Cyk Fuch i po robocie. Tzn na razie zrobiłem do końca jedną połówkę.

ee2020d44483b2e2a12563312fddc5f7.jpg

To ta gotowa cześć. Jeszcze przyjdzie uzupełnianie topkotu i polerka na gotowo to śladów już nie powinno być i kolor będzie jednolity.

A tak wyglada ta druga połowa gdzie czeka mnie jeszcze ta sama praca.

3db93219504b0054cb7ce3d43da0b651.jpg

Reasumując:

Zaraz po poście Kolegi, poleciałem po kwasek cytrynowy :-).

Najlepiej jednak sprawdził się Cyllit Kamień i Rdza, ale w wersji Żel. Ten w płynie za szybko spływa.

Tego cyllitu już nie mam i skończył mi się dość szybko. Także patentem z kwaskiem dałem radę :-).

A czyściłem tym:

aea2444988906886ea3f83b7144a10da.jpg

Podziękowania w takim razie również dla pierwszego pomysłodawcy @Psulek.

Pozdro

Maciek

Różnica jak w reklamie vanisha :) Bardzo ładnie

• 0

Do kwasku polecam dodać jeszcze kwasu szczawiowego, mieszanina robi się skuteczniejsza - syf jaśnieje od samego opryskiwacza, wystarczy przeciągnąć karcherem. Ale jestnjedna ważna kwestia - łódkę lepiej wstępnie oczyścić karcherem, żaeby zostało samo twarde, chropowate i najlepiej zostawić do przeschnięcia. Te włoski z glonów blokują dostęp mieszaniny i utrudniają usuwanie. Przy mieszanine cytryna + szczaw wystarcza karcher, ewentualnie sporadyczne poprawki miejscowe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Do kwasku polecam dodać jeszcze kwasu szczawiowego, mieszanina robi się skuteczniejsza - syf jaśnieje od samego opryskiwacza, wystarczy przeciągnąć karcherem. Ale jestnjedna ważna kwestia - łódkę lepiej wstępnie oczyścić karcherem, żaeby zostało samo twarde, chropowate i najlepiej zostawić do przeschnięcia. Te włoski z glonów blokują dostęp mieszaniny i utrudniają usuwanie. Przy mieszanine cytryna + szczaw wystarcza karcher, ewentualnie sporadyczne poprawki miejscowe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Masz Paweł jakieś sprawdzone proporcje na jeden litr wody?

• 0