Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Remku ,przecież temat wlecze się co najmniej rok , jak nie dwa.ja to nazywam tak : wpadają, sprzedają, spierdalają :huh:

jest was kilku,moderatorów, macie możliwość usuwania takich wątków na bieżąco, więc w czym problem? raz dziennie przejrzeć zakładkę sprzedam?potrafiliście przypilnować nas odnośnie wymiarów ryb na zdjęciach przy pomocy regulaminu, to chyba i w tym przypadku można tak zrobić.a i przepraszam z wulgaryzm ,ale inaczej nie potrafię tego nazwać :wacko:

• 0

Jeżeli można nieśmiało przypomnieć zaproponowany temat czarnej listy w dziale sprzedam NIE polecam kontrahenta:

: NIE polecam kontrahenta [wiadomość #258721 (odpowiedź na #188017) ] sob, 25 czerwiec 2011

and67

Miejsce: Niedaleko Wisły

...Wracam do tematu założenia czarnej listy z notorycznie powtarzającymi się w tym wątku uczciwymi inaczej,i zakaz włażenia do działu sprzedam dla nich.Temat do przemyślenia dla moderatorów.

Pomysł dość trudny do realizacji ale wydaje mi się że potrzebny.

• 0

choc juz nie jestem w gronie decydentow to jednak uwazam, za kazdy z nas ponosi odpowiedzialnosc za to, z kim robi interesy i za jaka cene, dlatego obarczanie zespolu redakcyjnego takim zadaniem uwazam za co najmniej nieodpowiednie ... filtrowanie kolezenskiego forum sprzedazy pod wzgledem 'nowych tylko sprzedjacych' przez zespol redakcyjny nie jest dla mnie zadnym rozwiazaniem problemu ... jak dla mnie sprawa jest prosta, jezeli ktos na dzien dobry umieszcza ogloszenia sprzedazy i mi to przeszkadza, to po prostu z taka osoba nie uprawiam handlu a roszczenia w tym kierunku pod wzgledem radakcji uwazam za troche nie na miejscu

• 0

Dla wielu osób na forum, po zapoznaniu się z wieloma treściami w nim zawartymi ( w tym bardzo dużo informacji sprzętowych), rodzi się potrzeba wymiany/zakupu nowego sprzętu.

W tym kontekście dział kupię/sprzedam w którym można sprzęt ów nabyć, jest działem cennym.

To że wiele osób zagląda tutaj być może tylko po to by pohandlować

świadczy moim zdanie o sile medialnej portalu, z której coraz więcej osób zdaje sobie sprawę.

Nawet jeśli niektórzy zaglądają tu po to by sprzedać sprzęt,

a jest to sprzęt w dobrej cenie, to zapytam przewrotnie, w czym osoba wystawiająca go jest gorsza od osoby wystawiającej średnie zdjęcie z rybką?

Nikt nikogo nie zmusza do kupowania, tak jak zapewne część z nas

opuszcza inne działy portalu które nas nie interesują.

• 0

Ja uważam za nieodpowiednie wykorzystywanie forum do naciągania ludzi na kasę,każdy jest odpowiedzialny a i owszem ale jezeli ktoś w przeciągu paru dni strzeli na kase pare osób i umrze na parę miesięcy ,po czym wstanie zza grobu i ponowi proceder na osobach które przegapią wpisy w NIE polecam to powinien trafić na czarną listę dla dobra nas forumowiczów.Co w tym jest nieodpowiedniego? Na allegro wiem co zrobić- klikam na komentarze i wszystko jasne.Ale może powinni wypowiedzieć się osoby juz naciągnięte które czekały na listonosza lub kuriera.

• 0

Pomysł Czarnej listy popieram w 100% ponieważ sam zostałem oszukany przez jednego z użytkowników forum i niechiałbym aby ktos jeszcze się naciął chociaż wiem,że kilka osób jest.

Jezeli chodzi o nowych użytkowników którzy wstawiają na dzieńdobry ogłoszenie w dziale Sprzedam poprostu nie robię interesów i tyle.

• 0

No z nowymi forumowiczami to nie ma problema zgadza się,muszą zapracować na zaufanie.

Hmmmmm... Temat z lekko dwoistą naturą... :unsure: No bo w dzisiejszych czasach, to wiadomo, ostrożnym trzeba być, tyle, że jak postawić na placu stu ludzi, to ciężko po oczach wytypować jednego, który z natury jest cwańszy od najcwańszych...

Ale spojrzawszy na to z drugiej strony, to nie wiem czy tylko mnie (bo może i Panów Szanownych), trochę wnerwiają np. wizytówki coponiektórych... Ja to nie wiem czy to taki wstyd napisać tam chociażby imię i nazwisko czy kilka innych dupereli..?

A jak już mówimy o handlowaniu swoimi klockami, to może wykombinować taką opcję, że mogą wystawić tylko Ci, którzy nie wstydzą się przedstawić, a przy rejestracji na forum podać swego pełnego adresu i takich tam pierdółek..?(choć podejrzewam, że to dość skomplikowana może być operacja)...

A co się zaś tyczy CZARNEJ LISTY, to sam się mogę na nią wpisać jako pierwszy bo na pewno znajdzie się na tym portalu kilku Panów, którzy mają między oknami wydeptane rowy, na metr głębokie, jak latali po chałupie czekając na listonosza.. :lol: :lol: :lol: Za co jeszcze raz bardzo przepraszam.. :D

• Like 1

• 0

Oj zorro mi to chodzi o takich co skasowali a paczki nie wysłali.Ciebie to na złotą listę za chęć niesienia pomocy będącym w potrzebie,itp(i tu sie rumienisz Embarassed ),np podam przykład mojego nieszczęsnego zakupu TPtwinek dla świnek-mogłeś zlać temat a pomogłeś.

• 0

Oj zorro mi to chodzi o takich co skasowali a paczki nie wysłali.Ciebie to na złotą listę za chęć niesienia pomocy będącym w potrzebie,itp(i tu sie rumienisz Embarassed ),np podam przykład mojego nieszczęsnego zakupu TPtwinek dla świnek-mogłeś zlać temat a pomogłeś.

Jak sam polatasz od okna do okna, to i zdanie zmienisz... <_< ;)

• 0

choc juz nie jestem w gronie decydentow to jednak uwazam, za kazdy z nas ponosi odpowiedzialnosc za to, z kim robi interesy i za jaka cene, dlatego obarczanie zespolu redakcyjnego takim zadaniem uwazam za co najmniej nieodpowiednie ... filtrowanie kolezenskiego forum sprzedazy pod wzgledem 'nowych tylko sprzedjacych' przez zespol redakcyjny nie jest dla mnie zadnym rozwiazaniem problemu ... jak dla mnie sprawa jest prosta, jezeli ktos na dzien dobry umieszcza ogloszenia sprzedazy i mi to przeszkadza, to po prostu z taka osoba nie uprawiam handlu a roszczenia w tym kierunku pod wzgledem radakcji uwazam za troche nie na miejscu

@pitt- Ciebie faktycznie już to nie dotyczy,wszak jesteś już emeritus redaktor. Uważam jednak że grono redaktorskie wraz z adminem powinno dbać o to, żeby liczbę użytkowników ,stanowili użytkownicy a nie ci co wpadli tu tylko zrobić deal. Remigiusz obiecał zmiany i czekamy.... :)Myślę że roszczeń wobec władz portalu nikt tu nie wnosi, chodzi tylko o zapanowanie nad tym procederem;z resztą regulamin jasno mówi że właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne wyjebki w dziale sprzedam,kupię,zamienię i ogłoszenia są bezpłatne,a to jest główny wabik dla tych co tu wpadli tylko coś sprzedać.

• 0

Witam Kolegów.

Tak, popieram pomysł. I to bardzo.

Pozdrawiam

Alek

Pomysł Czarnej listy popieram w 100% ponieważ sam zostałem oszukany przez jednego z użytkowników forum i niechiałbym aby ktos jeszcze się naciął chociaż wiem,że kilka osób jest.

Jezeli chodzi o nowych użytkowników którzy wstawiają na dzieńdobry ogłoszenie w dziale Sprzedam poprostu nie robię interesów i tyle.

• 0

Witam Kolegów.

Ten pomysł też popieram, tym bardziej, że zagościłem na tym zacnym Forum, nie przedstawiając się.

Pozdrawiam

Alek

Ja miałbym jeszcze jedną propozycję.

Osoba, która miałaby zamieszczać ogłoszenia powinna się przywitać w stosownym wątku i napisać kilka słów o sobie. Naprawdę chciałbym wiedzieć z kim handluję.

• 0

@pitt- Ciebie faktycznie już to nie dotyczy,wszak jesteś już emeritus redaktor. Uważam jednak że grono redaktorskie wraz z adminem powinno dbać o to, żeby liczbę użytkowników ,stanowili użytkownicy a nie ci co wpadli tu tylko zrobić deal. Remigiusz obiecał zmiany i czekamy.... :)Myślę że roszczeń wobec władz portalu nikt tu nie wnosi, chodzi tylko o zapanowanie nad tym procederem;z resztą regulamin jasno mówi że właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne wyjebki w dziale sprzedam,kupię,zamienię i ogłoszenia są bezpłatne,a to jest główny wabik dla tych co tu wpadli tylko coś sprzedać.

Dobrze to ująłeś tofik,roszczeń żadnych nikt nie wnosi,to tylko propozycja jest,taka pierwsza linia obrony przed wtopem kasy,a co z tego wyniknie to zobaczymy.

• 0

Popieram, pomysł dobry.

Tylko czy czarna lista załatwi sprawę, naciągacz powinien dostać bana na forum, kopa w dupę i dowidzenia (chociaż i tak pewnie zaloguje się pod nowym nickiem).

Cham będzie chamem na wieki wieków amen.

Zostałem na forum raz przewalony, dobrze że na niewielka kaskę, teraz jestem ostrożniejszy.

Ja miałbym jeszcze jedną propozycję.

Osoba, która miałaby zamieszczać ogłoszenia powinna się przywitać w stosownym wątku i napisać kilka słów o sobie. Naprawdę chciałbym wiedzieć z kim handluję.

Wiesz z kim robisz interes, masz jego dane do wpłaty.

• 0

Pamiętajcie proszę, że zrobić czarną listę można tylko z użyciem nicków z forum. Nie użyjecie danych osobowych ponieważ po pierwsze będzie to naruszeni ustawy o danych osobowych, po drugie taka osoba może oskarżyć o pomówienie bądź zniesławienie i wtedy będzie dopiero problem. W związku z tym, ponieważ rejestrować się pod różnymi nickami i zmieniać IP można do woli, to ten pomysł choć dobry w sensie stricte, może być nieskuteczny.

:D

• 0

A jak już mówimy o handlowaniu swoimi klockami, to może wykombinować taką opcję, że mogą wystawić tylko Ci, którzy nie wstydzą się przedstawić, a przy rejestracji na forum podać swego pełnego adresu i takich tam pierdółek..?(choć podejrzewam, że to dość skomplikowana może być operacja)...

no tak, ale jaki problem napisac 'jan nowak' - przepraszam wszystkich nowakow w polsce - bo sprawdzic to raczej i copperfield by nie potafil? ... chyba? :unsure: ;) :lol:

• 0

Pamiętajcie proszę, że zrobić czarną listę można tylko z użyciem nicków z forum. Nie użyjecie danych osobowych ponieważ po pierwsze będzie to naruszeni ustawy o danych osobowych, po drugie taka osoba może oskarżyć o pomówienie bądź zniesławienie i wtedy będzie dopiero problem. W związku z tym, ponieważ rejestrować się pod różnymi nickami i zmieniać IP można do woli, to ten pomysł choć dobry w sensie stricte, może być nieskuteczny.

:D

Z tym nie widzę problemu. Otórz do regulaminu należałoby dodać informację, że osoba, która zamieszcza cokolwiek na giełdzie wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych... . Nie akceptujesz regulaminu, nie wystawiasz nic na sprzedaż. Zgodnie z tym co napisał atb69 kupujący miałby pełne dane i mógłby je zamieścić na czarnej liście.

Czy łowi z nami prawnik?

• 0

Z tym nie widzę problemu. Otórz do regulaminu należałoby dodać informację, że osoba, która zamieszcza cokolwiek na giełdzie wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych... . Nie akceptujesz regulaminu, nie wystawiasz nic na sprzedaż. Zgodnie z tym co napisał atb69 kupujący miałby pełne dane i mógłby je zamieścić na czarnej liście.

Oj joj:) Przetwarzanie danych osobowych nie jest równoznaczne z możliwością ich ujawnienia, wręcz przeciwnie. Posiadacz danych osobowych w tym wypadku admin w myśl ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn. Dz.U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 z późn. zm.; dalej jako: ustawa) ma obowiązek ochrony danych. Ochrona danych osobowych wiąże się z dodatkowymi problemami i odpowiedzialnością, co więcej w myśl w/w ustawy należy rejestrować zbiory danych osobowych. Zgodnie z art. 40 ustawy administrator danych obowiązany jest zgłosić zbiór danych osobowych do rejestracji, której dokonuje Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych

Chcąc być w porządku w świetle prawa zbieranie danych osobowych userów ma więcej minusów niż plusów, aczkolwiek są plusy dodatnie i plusy ujemne:)

Ja osobiście podpisuje się pod tym o czym pisał @pitt, admin i redaktorzy forum to nie policja, nie nakładajmy im obowiązków wynikających z naszych lęków, obaw i frustracji niepowodzeniami. Po prostu uważajmy na to z kim przystępujemy do interesów.

Pozdrawiam

Sławek

• 0

@Jack, kiedy użytkownik A ładuje użytkownika B na czarną listę podając dane osobowe i oskarażając o oszustwo, to uzna on to za pomówienie, bo najczęściej będzie to zwyczajne słowo przeciwko słowu. Nie jestem prawnikiem i głowy nie dam, ale myślę że to bardzo prawdopodobna sytuacja.

• 0

Moim zdaniem w erze anonimowosci internetu nie jest mozliwe wyegezekowanie pradziwych danych od internauty. W tym przypadku liczy sie tylko zaufanie i dobra wola obu stron. Rejestrujac sie na forum pare lat temu nie mialem pojecia o wielkosci forum oraz nie mialem wyrobionego zdania o uzytkownikach. Mimo to podjalem kilka transkacji z osobami, ktore mialy duzo postow i wydawaly sie pewne, tak tez sie okazalo i na nich sie nie zawiodlem - za co dziekuje. Do czego zmierzam, zgadzam sie z Pittem, by moderatorzy i dyrekcja forum nie ponosila odpowiedzialnosci za dzialania uzytkownikow na gieldzie. Moim zdaniem. Dajecie miejsce, dajecie mozliwosc spotkania sie - ale nie odpowiadacie za transakcje wlasna dupa. Ktos ma mala ilosc postow, wtym wogole nic nie wnaszaca w romowach na zasadzie: ok, zgadzam sie, super, tez tak robie itp... to w zyciu nie podejme z nim tematu kupna towaru - wiadomo transkacja na wlasne ryzyko. Jest jednak jedna rzecz ktora moze w tym pomoc, zgadanie sie obu stron na wystawienie prywatnej aukcji na jednym z portali aukcyjnych.

Dzieki temu rowniez dokonalem kilku dobrych transkacji. Jest to jakies wyjscie z sytuacji i mozliwosc dokonanania zakupu.

Co do nowych rejestrujacych sie w celu tylko sprzedazy - maja do tego prawo jak kazdy inny uzytkownich, niemniej dzial gieldy pt. sprzedam powinien byc otwarty powyzej pewnej ilosci postow, badz czasu zarekestrowanego na forum jako uzytwkonik. Napewno sa ludzie czytajacy, ale nie udzielajacy sie, jak chocby ja. Dajmy im szanse, ale pod pewnymi - zaostrzonymi - przepisami. Czarna lista? powinna byc, by ustrzec innych przed oszustami i kretaczami. Jesli na forum dzialaja tematy pozytyw i negaty za transkacje, to i CL powinna byc.