Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moim zdaniem w erze anonimowosci internetu nie jest mozliwe wyegezekowanie pradziwych danych od internauty.

Jeżeli coś kupujesz to dostajesz dane do wpłaty (nazwisko, adres i nr. konta) to są zapewne prawdziwe dane.

Nie koniecznie, liczy się tylko nr konta. Do danych adresowych wpisać możesz choćby myszkę mickey z Wąchocka- przelew i tak dojdzie. A w razie w to banki są bardzo niechętne w pomocy- tylko policja.

• 0

Moim zdaniem w erze anonimowosci internetu nie jest mozliwe wyegezekowanie pradziwych danych od internauty.

Jeżeli coś kupujesz to dostajesz dane do wpłaty (nazwisko, adres i nr. konta) to są zapewne prawdziwe dane.

Nie koniecznie, liczy się tylko nr konta. Do danych adresowych wpisać możesz choćby myszkę mickey z Wąchocka- przelew i tak dojdzie. A w razie w to banki są bardzo niechętne w pomocy- tylko policja.

Krzychu- kiedyś maiłem do dyspozycji tylko numer konta, był to chyba nawet sam @remek,system odmówił. wpisałem imię i nazwisko,ale nie adres...też dupa...jak jest teraz ,nie wiem , jedna księgowa prowadzi mi firemkę,druga (żona) rozprowadza to co zostało po pierwszej księgowej :lol:

• 0

@Tofik, jest dokałdnie tak jak piszesz, przynajmniej w moim banku. Natomiast jeśli sprzedawca poda mi fikcyjne dane osobowe a nr. konta prawdziwy, to przelew i tak do niego dojdzie- sprawdzałem. Wtedy nie wiemy komu kasę wysłaliśmy i tylko organy ściagania moga to ustalić, w razie oszustwa.

:D

• 0

Mam jeszcze jedną propozycję.

Warto dodać opcję, dająca możliwość usunięcia wątku osobie, która go zakładała. Odciążyłoby to admina(ów) z przeglądania wątków, które w temacie mają sprzedane bądź nieaktualne. Sprzedający jednym kliknięciem wywala temat po zakończonej transakcji.

• 0

Mam jeszcze jedną propozycję.

Warto dodać opcję, dająca możliwość usunięcia wątku osobie, która go zakładała. Odciążyłoby to admina(ów) z przeglądania wątków, które w temacie mają sprzedane bądź nieaktualne. Sprzedający jednym kliknięciem wywala temat po zakończonej transakcji.

Planuję trochę inny mechanizm - wygaśnięcia wątku po x dniach jeśli nic się nie działo ale Twój pomysł jest jak najbardziej do zrealizowania i mi się podoba.

• 0

Witam,a może by otworzyć w dziale sprzedam taki temat jak okazje użytkownicy wrzucali by tam linki do sprzętu który według nich jest po okazyjnej cenie, na promocji, lub końcówka serii, linki do ciekawych aukcji itp?

To jest fajne poza ostatnią częścią. Bo wiele osób by wstawiało po prostu swoje aukcje - przecież w ich mniemaniu na pewno sprzedają coś ciekawego i okazyjnie ;)

• 0

Tak, temat był. Problem z aktualnością danych, trochę z reklamą innych portali (a ja nie chcę reklamować innych portali bez wzajemnej umowy, że się reklamujemy). Muszę?przemyśleć temat jeszcze raz - problemów tutaj sporo ale ... być?może istnieje inna forma by było to atrakcyjne dla portalu i dla forumowiczów.

• 0

Jesli o mnie chodzi, to wogóle nie jest problem, dla mnie osobiście. Natomiast jest sporo osób, które nie są tym zainteresowane. Od chociażby kilku użytkowników, którzy akurat biją się na jednej aukcji i raptem ktoś wrzuca linka z okazją na forum, dochodzą następni i okazja przestaje być okazją.

:D

• 0

Same aukcje może i nie, ale np. ciekawe promocje i wyprzedaże w sklepach internetowych (nie tylko polskich) były by (tak mi się wydaje) przydatne dla użytkowników.

Druga kwestia, że to darmowa reklama dla sklepów a więc wszystko zależy od administratora

• 0

Panowie, trochę powagi, ja rozumiem że niektórzy mają dużo do sprzedania, niektórzy ciut handlują bo mają po okazyjnej cenie,

ale nie róbmy sobie jaj, jak będziecie chcieli sprzedać 20 woblerów w tym 10 takich samych zaś z innym wzorem

lub rozmiarem i będziecie do każdego potrzebowali osobnego tematu to będą tacy jak ja dla których wchodzenie

na dział sprzedam minie się z celem, bo się robi allegro

http://img716.imageshack.us/img716/2857/1scrn.png

witki opadają

Remku uważam że potrzeba jakichś uściśleń w regulaminie, chyba że tylko mi się to nie podoba to przeboleje i odpuszczę sobie ten dział

Oczywiście gwoli jasności, to nie jest kierowane tylko pod adresem Pawła, nie jest to jeden z kupieckich wojowników

którzy tylko po to dołączyli do forum by pohandlować,

po prostu po raz kolejny coś takiego mi się w oczy rzuciło, a że tym razem akurat on wystawiał to mu się ,,oberwało

• 0

Cześć,

Dzięki za informację! Paweł to akurat taka osoba, która nie robi samowolki tylko za każdym razem pyta mnie o zdanie. Tak było i tym razem - najpierw zgoda a następnie publikacja ogłoszeń. Za to Pawła cenię! Oczywiście Paweł sprzedaje ... hurtowo ale rzeczy, które sprzedaje uważam na tyle atrakcyjne dla naszych forumowiczów, że zgody udzielam.

Przyznam szczerze, że nie bardzo wiedziałem czy rozbić każde ogłoszenie z osobna czy je zgrupować. Liczę tutaj na Wasze opinie. Mnie osobiście wydawało się, że pojedyncze ogłoszenia będą lepsze - łatwiej znaleźć, lepsza komunikacja dla sprzedającego i kupującego. Może się myliłem? Sam nie wiem ... ale chętnie Was posłucham - zrobię tak by było dobrze dla Was.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Przyznam szczerze, że nie bardzo wiedziałem czy rozbić każde ogłoszenie z osobna czy je zgrupować. Liczę tutaj na Wasze opinie. Mnie osobiście wydawało się, że pojedyncze ogłoszenia będą lepsze - łatwiej znaleźć, lepsza komunikacja dla sprzedającego i kupującego. Może się myliłem? Sam nie wiem ... ale chętnie Was posłucham - zrobię tak by było dobrze dla Was.

Pozdrawiam

Remek

Cześć.

Chcesz zrobić podziały?

Sprzedam:

- wędki

- kołowrotki

- przynęty

- inne

?

to dopiero bałagan się zrobi :D... chociaż...

albo zrobić ograniczenie własnie do ilości ogłoszeń w dziale Sprzedam na jednego użytkownika. Np. 4 szt i niech se radzi. Mnie również razi 20 ogłoszeń z 20 woblerami z których każdy jest w innym kolorze...

• 0

Dziękuję za propozycję! Nie ukrywam - wprowadzamy zmiany - pracujemy nad nimi obecnie a ta propozycja ma bardzo wielkie szanse, że zostanie wprowadzona wraz z innymi nowymi. Dziękuję!

Pozdrawam

Remek

Odświeżam temat bo ostatnio coś się nasiliły powitania w dziale sprzedam.

• 0

Nie wiem czy taka propozycja była (nie doszukałem się), więc wstawiam. Moim zdanie przy ofertach powinno być wymagane zdjęcie przedmiotu. Ale nie gdzieś z sieci, z jakiegoś sklepu, tylko konkretnie tego co oferujemy. Będzie to uczciwe względem osoby kupującej.

• 0

Nie wiem czy taka propozycja była (nie doszukałem się), więc wstawiam. Moim zdanie przy ofertach powinno być wymagane zdjęcie przedmiotu. Ale nie gdzieś z sieci, z jakiegoś sklepu, tylko konkretnie tego co oferujemy. Będzie to uczciwe względem osoby kupującej.

Popieram.

Jak na razie brak foty służy do podbijania ogłoszenia do góry po każdej prośbie zainteresowanego o fotkę na maila. ;)

• 0

Można, tylko po co? Ile nowych punktów regulaminu tyle sposobów na jego obejście. Giełda służy spławieniu sprzętu. Przy obecnym zainteresowaniu ogłoszenie po 2-3 godzinach spada na drugą stronę. Już raczej trafniejsze byłoby zastosowanie w dziale sprzedam mechanizmu bez podbijania wątku w górę listy. Tylko data informowałaby o zmianach w ogłoszeniu, jak ktoś jest poważnie zainteresowany to i tak sprawdzi. Jest tak na wielu forach.

• 0

Tak, rozumiem Cię, dla mnie zdjęcie to przede wszystkim info dla kupujących, więc w interesie sprzedającego jest je zamieścić niezwłocznie. Niestety dział sprzedam stał się głównym miejscem koncentracji aktywności dużej ilości użytkowników tego portalu. Słusznie zauważył @makamba, że brak zdjęcia służy głównie temu, aby podbić wątek, bo z góry wiadomo że na drugi dzień spadnie gdzieś daleko. Stało się to powszechną praktyką.

• 0

Ktoś pisał powyżej, żeby podzielić dział sprzedam na podgrupy: powiedzmy jedna dotycząca przynęt/druga kołowrotków/trzecia wędzisk itd. Jak na moje to nie jest to głupi pomysł. Ułatwiło by to na pewno szukanie. Interesują Cię kije? proszę masz pod kategorię i nie musisz przedzierać się przez 10 stron na których większość dotyczy np. przynęt. Może warto by było aby władza to rozważyła ;)

• 0

Krzysztof, nie do końca powinno to być w gestii sprzedającego, mnie również zależy na tym, abym wiedział co kupuje :) Po drugie posty typu: po co sprzedajesz, coś masz n oku?...... super ******** ale mnie nie stać........ poproszę o zdjęcia na............. itp. powinny być od razu wycinane przez moderatorów. Dział sprzedaży to nie pogawędki. Masz pytanie, pisz na prv, po co zaśmiecać komuś wątek?