Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiary w górę , która nas bezpiecznie urządzi na nasze własne życzenie , widzę , nigdy mało .. Handel w najprostszej postaci jest najlepszym rozwiązaniem dla tak niewielkiej giełdy .  Allegro z niej chyba robić nie warto , tak samo jak dla jednego kieliszka zakładać gorzelni..

Forum to jest dobrowolność .

Kwestią uczciwości , klasy albo zwykłej kindersztuby są też publiczne wyczyny obu stron transakcji . Może być kanciarzem sprzedający , może też być kanalią kupujący , obie strony medalu przecież nie jeden raz widzieliśmy , co jest każdorazowo poza siłą sprawczą właściciela . Opinie z działu polecam/nie polecam , też nie działają leczniczo na maniery nielicznych chachmętów , którzy zaraz twierdzą , że to tylko deszcz pada :D Wypadałoby zatem w myśl podnoszonych postulatów tak samo zabronić świeżo zalogowanemu anonimowi sprzedaży , jak i dla tej samej logiki zabronić kupna świeżakom . .

Co nieuchronnie zmierza w stronę kabaretu :)

• 0
Bartosz, nie komplikuj. Przeznaczasz 1% swojego rocznego dochodu - w deklaracji ujętego - na rozwój portalu; i wtedy portal rozwija się we właściwym kierunku, a jakim.., zobaczymy. :D  :D  :D teraz trzy dodaję

U mnie chyba nie ma takiej opcji w końcowej deklaracji.

Rozliczam się za granicą . :P

Z tym deklarowanym 1% to też niewypał chyba.

1% od tego co raz na giełdzie sprzedał i taki sam 1% od tego co sprzedał razy 100?

Łatwo kasą zarządzać,zwłaszcza cudzą. ;)

Coś rośnie liczba księgowych na forum. :rolleyes:

Nie ma co kombinować i nie ma co w urząd skarbowy się bawić.

Ten jak wiadomo wielu przyjaciół nie ma i każdy raczej jak go skubnąć kombinuje. ;)  :lol:

• 0

Dział "Sprzedam" tylko jako tablica ogłoszeń: oferta, opis (szczególowy aby uniknąć dodatkowych pytań), cena, REAL foto, kontakt do sprzedającego,

ogłoszenie "zamknięte" wisi 2 tygodnie (chyba że sprzedający wcześniej poprosi moda o usunięcie),

W dziale "Kupię" tylko oferta kupna i kontakt.

Cała korespondencja, rezerwacje, odpowiedzi na dodatkowe pytania, itp. bałagan - poza Forum.

Wiem że czasem wątki się fajnie rozwijają i tego żal, ale częściej to czyste bicie piany.

Co do ograniczeń: jeżeli już jakieś to związane z długością stażu na Forum, a nie od ilości postów.

• 0
Kolejna ważna sprawa wnioskuje o zatwierdzenie dodatkowego punktu w regulaminie sprzedam

- każdy wystawiony przedmiot musi zawierać real foto.

Wiadomo co się dzieje jak pojawia się takie ogłoszenia, proszę fotki na priva, kiedy fotki …. .

A może sposobem na "bezfotowców" będzie zasypywanie takich ogłoszeń bez foto prośbami o podesłanie fotki na maila nawet od osób,które w ogóle nie są tym przedmiotem zainteresowane? :P  :rolleyes:  B)

A to kijek z przodu,to z tyłu,a to jak się ugina pod 100gr,a to po godzinie prośba o kolejne foto na tle lodówki lub fototapety z Majorki itp itd... :lol:

Oczywiście wszelkie prośby można wysyłać na PW. :ph34r:

Może wystawiający w końcu stwierdzi ,że lepiej fotki wstawić raz na forum niż co godzinę wysyłać maila?

• Like 1

• 0

Witam Kolegów Szanownych !!!

Tak sobie czytam ten post i się zastanawiam jak taki nowicjusz z forum jak ja mógłby tu oszukać kupując i płacąc albo pisząc, coś oddam gratis. A może pieniądze ode mnie z banku były by fałszywe???

Bo gdybym ja coś sprzedawał (podkreślę jeszcze raz "nowicjusz" no niestety już nie wiekowo bo 42 wiosenki zleciały) to co niektórzy mogli by mieć obawy.  To jeszcze mógłbym jakoś sobie to wyobrazić :huh:   Oszustów nigdzie nie brakuje. Sam zostałem oszukany na alledrogo. Ale cóż odbiegam od tematu. Przepraszam wszystkich, którzy mają ponad 50 wpisów ( a tak właściwie to można to zrobić w godzinę pisując w każdym dziale nawet jak się nie znam i już jestem zaufany). O już mam jeden wpis więcej  :D . Oby do wiosny. 

Ukłony najniższe 

Krzysiek Kuśmierski Ryki Polska

P.S. Żeby nie było, że anonim

• 0

Krzysztof,nie chodzi tylko o oszustwa lecz o przestrzeganie regulaminu działu giełdowego.

Ograniczenie 50 czy nawet 100 postów z tego co widzę zastosowałem tylko ja.

Ma to wiele innych przyczyn niż myślisz .

Choćby taką ,ze czasem muszę wysłać coś komuś zanim dojdzie mi od tej osoby przelew bo akurat muszę wyjechać wcześniej niż planowałem.

Zdecydowanie więcej zaufania mam wtedy do kupującego z większą ilością postów.

Wydaje mi się ,ze takiej osobie bardziej może zależeć na reputacji a czasem nawet mam z ta osobą wspólnych znajomych.

Są na tym forum osoby,którym można coś wysłać w ślepo a są takie , którym zapewne nie.

O innych powodach już tu chyba kiedyś pisałem , więc nie będę powtarzać.

Fakt ,że nabić sobie postów może każdy , szybko i łatwo.

Równie szybko można sobie wyrobić opinię na temat takiej osoby.

Są też osoby które czuwają lub czuwać powinny by takie puste posty eliminować.

Edytowane przez makamba
  • Like 1

• 0

No racja. Skoro wysyłasz coś przed otrzymaniem diengów to może się tak zdarzyć. 

Myślałem, że bardziej Cię denerwuje to, że ktoś nowy sprząta Ci coś fajnego sprzed nosa z wątku Sprzedam.

Ale na pewno przyznasz mi rację, że wielu ludzi chce tu coś kupić lub sprzedać.

Bo jest to miejsce gdzie większość to profesjonaliści a przy okazji maniacy-fanatycy wędkarstwa i sprzętu ( tak jak ja  :D )

pzdr

• 0

W dziale sprzedam wita nas napis "... forum NIEKOMERCYJNE" .... a poniżej ogłoszenia w stylu "100 nowych woblerów sprzedam", "sprzęt w ilościach hurtowych sprowadzony z USA ...", " rozkręcam produkcję woblerów i sprzedam 500 sztuk w 20 postach" ....  itp. czyli o czym tu dyskutować? Wiem, że może troszkę przesadziłem, ale tak jak ktoś wcześniej napisał widząc 10 ogłoszeń na stronie od jednego autora na temat wyrobów jego manufaktury to słowo "NIEKOMERCYJNE" wydaje mi się żartem i to dość ponurym :(

• 0

Witam,

Mam propozycję zmiany regulaminu GIEŁDY , zapisy wydają się proste ale powinny okazać się skuteczne w uporządkowaniu naszej giełdy  :

1)  W dziale Kupię/Sprzedam dopuszczamy zamieszczanie ogłoszeń dotyczących jedynie przedmiotów związanych z wędkarstwem. Wszelkie ogłoszenia nie dotyczące tej branży będą usuwane. Pamiętaj aby w temacie znalazło się określenie przedmiotu ogłoszenia.

2) Sprzedawanie rzeczy na forum w kategorii "Giełda" dozwolone jest dla użytkowników, którzy napisali minimum dziesięć (10) sensownych postów (wyłączając posty z kategorii "Off-Topic"oraz "Powitalnia" ).

3) W tytule obowiązkowo musi się znajdować słowo SPRZEDAM , KUPIĘ, ZAMIENIĘ lub ODDAM. Przedmiot ogłoszenia powinien być szczegółowo opisany – stan, dlaczego sprzedawany, wady itd.

4) Użytkownik forum może wystawić tylko jedno ogłoszenie na tydzień.

5) Ogłoszenia po miesiącu czasu ( od ostatniej aktualizacji ) mogą być usuwane lub szybciej jeśli rzecz została sprzedana (jednak okres karencji nie ulega skróceniu).

6) Zabronione jest umieszczanie linków do aukcji na portalach aukcyjnych oraz organizowanie licytacji.

7) Zabronione jest podawanie informacji o fakcie umieszczenia sprzedawanego przedmiotu na portalu aukcyjnym.

8) Ogłoszenie powinno zawierać: zdjęcie, cenę oraz rodzaj kontaktu. Ustalenie wysokości ceny sprzedaży należy do sprzedającego i jej komentowanie jest zakazane.

9) Zainteresowani zakupem mogą dopisać do wątku chęć rezerwacji. Odpisz na taką propozycję i ustal kolejność zgłaszających ( wymagane podanie nicka rezerwującego ). Pamiętaj aby wywiązać się z rezerwacji w stosowanej kolejności.

10) Wszystkie ogłoszenia zawierające ofertę sprzedaży nielegalnych kopii materiałów podlegających ochronie prawem autorskim (kopie filmów DVD, VHS, książek, instrukcji obsługi itp.) będą usuwane, a umieszczający je użytkownicy karani ostrzeżeniami.

11) Pamiętaj, kupujący i sprzedający oczekują rzetelności transakcji. Wszelkie opóźnienia, problemy i inne czynniki obiektywne, zgłaszaj kontrahentowi aby nie rodziły się między Wami żadne nieporozumienia.

12) Ogłoszenie może być aktualizowane nie częściej niż raz na dwa tygodnie; powyższe ogranicznie nie dotyczy przypadków (i)udzielenia odpowiedzi na pytanie kontrahenta zadane w publicznie w wątku ogłoszenia lub (ii) informacji o zmianie statusu ogłoszenia (ilość towaru, zwolnienie rezerwacji, nieaktualność ogłoszenia)

13) Po zakończonej transakcji osoba ogłaszająca jest zobowiązana wyedytować tytuł pierwszej wiadomość lub utworzyć nową (odpowiedź) i zaznaczyć, że transakcja nie jest już aktualna wpisując np. SPRZEDANE, NIEAKTUALNE itd. Ułatwi to wielu osobom przebrnięcie przez oferty sprzedaży/kupna.

14)  Administrator/właściciel strony nie bierze żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na stronie (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba która je zamieszcza.

15)  Ogłoszenia komercyjne zamieszczamy po wniesieniu stosownej opłaty. Więcej informacji na ten temat uzyskasz od administratora forum. Ogłoszenia komercyjne umieszczone w tym dziale bez zgody administratora będą usuwane bez powiadomienia umieszczającego oraz karane!

16) Przestrzegaj regulaminu oraz zaleceń administratora lub moderatorów. Pamiętaj, że ostateczne interpretacje należą do nich. Osoby które będą łamały zasady forum Sprzedam/Kupię/Zamienie, będą wykluczane z forum.

To co napisałem to zapisy z dotychczasowego regulaminu i kilka punktów dodanych przeze mnie.

Jest to luźna propozycja, a czy Admin z niej skorzysta to już jego decyzja.

• 0

Wszystko pięknie,ładnie,ja od siebie bym zmienił zapis(pkt.12) o aktualizacji ogłoszenia.Moim zdaniem aktualizacja ogłoszenia powinna zależeć od sprzedającego lub kupującego tzn.powinna być aktualizowana w dowolnym czasie.Przykładowo sprzedaję kijek za powiedzmy 1000zł,ale za dwie godziny najdzie mnie ochota lub sytuacja zmusi,żeby go sprzedać za 700zł,to zmieniam cenę i gotowe.Teraz trzeba czekać dwa tygodnie,choć nie wszyscy się do tego stosują.

• 0

pkt.12 zostawiłem w oryginale ale można by zmienić tak :

12) Ogłoszenie może być aktualizowane nie częściej niż raz na dwa tygodnie; powyższe ogranicznie nie dotyczy przypadków (i)udzielenia odpowiedzi na pytanie kontrahenta zadane w publicznie w wątku ogłoszenia lub (ii) informacji o zmianie statusu ogłoszenia (ilość towaru, zwolnienie rezerwacji, nieaktualność ogłoszenia, znaczącej zmianie ceny )

Edytowane przez milupa

• 0
pkt.12 zostawiłem w oryginale ale można by zmienić tak :

12) Ogłoszenie może być aktualizowane nie częściej niż raz na dwa tygodnie; powyższe ogranicznie nie dotyczy przypadków (i)udzielenia odpowiedzi na pytanie kontrahenta zadane w publicznie w wątku ogłoszenia lub (ii) informacji o zmianie statusu ogłoszenia (ilość towaru, zwolnienie rezerwacji, nieaktualność ogłoszenia, znaczącej zmianie ceny )

Teraz jest dobrze,ale jeszcze chodzi o zmianę ceny...znaczącej.Tu może być problem,dla niektórych 10zł,a dla innych 100zł,może być znaczące.

• 0

A może lepiej wystarczy zrobić tak,że sprzedający ma wszystkie zmiany , dodatkowe opisy jaki stan (ilość) edytować w pierwszym swoim poście?

Uniknie się wtedy dialogów w stylu "nr 3 i 7 sprzedane" lub "zostały tylko nr 4 i 5".

Mamy przecież możliwość edytowania więc czemu z tej możliwości nie korzystać?

Od razu w pierwszym poście możemy napisać przy danym przedmiocie nick kupującego i wszystko jasne i bardziej przejrzyste dla następnych kupujących bo nie muszą sprawdzać w innych postach co się sprzedało.

Właściwie , dzięki opcji edytowania postów sprzedający w ogóle może uniknąć prowadzenia dialogu,odpowiadając na wszystkie pytania edytując pierwszy post i tym samym wzbogacając opis sprzedawanego przedmiotu.

Przez opcję rezerwacji też się robi tylko bałagan.

Jeden rezerwuje bo chce szybko sprawdzić w necie czy gdzieś nie będzie taniej,inny bo chce zapytać mamę czy mu pożyczy stówkę jak wróci z pracy a jeszcze inny może rezerwacją zblokować ogłoszenie , choć wcale nie zamierza nic kupić , ale akuratnio chce sam coś podobnego sprzedać , wiec zablokuje konkurenta. ;)

• 0

Jakoś wcześniej przegapiłem ten wpis, zginął przygnieciony tematem o wulgaryzmach a jest to chyba najrozsądniejsza propozycja na niekosmetyczne, realne zmiany w dziale sprzedam. Proste i łatwe we wprowadzeniu a ułatwi życie wielu korzystających z giełdy, dodam, że karą za nieedytowanie powinna być automatyczna kasacja ogłoszenia.  

• 0

Ad 2 - wystarczy tylko powołać Wysoką Komisję decydujacą o sensowności postów w skali 0-10 wraz z uzasadnieniem  :ph34r: 

Pamiętam jak dołączył @makamba - napisał 10 sensowych postów w minutę (po tym jak już wszystkim wyjaśnił, że nie jest handlarzem :D)

Moim zdaniem staż jest jedynym sensownym kryterium - "pobądź z nami jakiś czas" i wtedy wystawiaj ogłoszenie. Jak się spieszy to zapraszamy na znany portal aukcyjny. Komu widząc takie zasady będzie się chciało czekac np. 3 mies/pół roku, żeby coś opchnąć?

• 0
Ad 2 - wystarczy tylko powołać Wysoką Komisję decydujacą o sensowności postów w skali 0-10 wraz z uzasadnieniem  :ph34r:

Pamiętam jak dołączył @makamba - napisał 10 sensowych postów w minutę (po tym jak już wszystkim wyjaśnił, że nie jest handlarzem :D)

Moim zdaniem staż jest jedynym sensownym kryterium - "pobądź z nami jakiś czas" i wtedy wystawiaj ogłoszenie. Jak się spieszy to zapraszamy na znany portal aukcyjny. Komu widząc takie zasady będzie się chciało czekac np. 3 mies/pół roku, żeby coś opchnąć?

Jestem za :) i 300 postow mozna napisac w kilka dni a potem bezkarnie wystawiać ogłoszenia Propozycja @range1970 na ten moment wydaje sie być najbardziej sensowna

• 0

Ciesze się , że mam takiego wiernego fana , który śledzi moją forumową przygodę od samego początku.

Mam nadzieję , że mój plakat nad Twym łóżkiem wciąż wisi?

Szkoda ,że ja nic jakoś nie wiem o Tobie - może za mało sensownych postów napisałeś mimo tak długiego stażu?

Dołączyłem jak dołączyłem i sensownych postów napisałem od tej pory chyba trochę więcej niż 10.

Przynajmniej teraz staram się być na tyle na ile mogę aktywny i coś na forum w miarę możliwości wnosić.

Chociażby po to by taki a nie inny właśnie początek odrobić.

Edytowane przez makamba

• 0
Wszystko pięknie,ładnie,ja od siebie bym zmienił zapis(pkt.12) o aktualizacji ogłoszenia.Moim zdaniem aktualizacja ogłoszenia powinna zależeć od sprzedającego lub kupującego tzn.powinna być aktualizowana w dowolnym czasie.Przykładowo sprzedaję kijek za powiedzmy 1000zł,ale za dwie godziny najdzie mnie ochota lub sytuacja zmusi,żeby go sprzedać za 700zł,to zmieniam cenę i gotowe.Teraz trzeba czekać dwa tygodnie,choć nie wszyscy się do tego stosują.

A kto kolego zabronić ci może zrobić edycje postu ... to jest dozwolone :ph34r:

możesz zmieniać cenę nawet co minute :D

Edytowane przez Tomasz eS

• 0
Ciesze się , że mam takiego wiernego fana , który śledzi moją forumową przygodę od samego początku.

Mam nadzieję , że mój plakat nad Twym łóżkiem wciąż wisi?

Szkoda ,że ja nic jakoś nie wiem o Tobie - może za mało sensownych postów napisałeś mimo tak długiego stażu?

Dołączyłem jak dołączyłem i sensownych postów napisałem od tej pory chyba trochę więcej niż 10.

Przynajmniej teraz staram się być na tyle na ile mogę aktywny i coś na forum w miarę możliwości wnosić.

Chociażby po to by taki a nie inny właśnie początek odrobić.

Nie zrozumiałeś wymowy i intencji mojego posta. Takie chyba czasy nastały, że nawet jak się o kimś dobrze z przekonania mówi, to i tak jest się podejrzanym ;)

• 0
A kto kolego zabronić ci może zrobić edycje postu ... to jest dozwolone :ph34r: możesz zmieniać cenę nawet co minute :D

A no są tacy co mogą,już kiedyś taką sytuację miałem.Już kiedyś edytowałem post wraz ze zmianą ceny i Wielki Brat postraszył mnie ostrzeżeniem,ale widocznie jak mówi stare przysłowie ,,co wolno wojewodzie,to nie tobie smrodzie''.