Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Nie zrozumiałeś wymowy i intencji mojego posta. Takie chyba czasy nastały, że nawet jak się o kimś dobrze z przekonania mówi, to i tak jest się podejrzanym ;)

A no to w takim razie bardzo przepraszam bo faktycznie,widocznie źle zrozumiałem intencję.

Wiem,że moje wejście na forum nie było zbyt eleganckie i chyba wciąż na tym punkcie jestem przewrażliwiony - wolałbym to zapomnieć. -_-

Mea culpa... :mellow:

• 0

a może coś takiego?

2. Sprzedawanie rzeczy na forum w kategorii "Giełda" możliwe jest po otrzymaniu stosownej rekomendacji od przynajmniej trzech użytkowników forum (ze stażem nie mniejszym niż pięć lat). Ubieganie się o status sprzedawcy możliwe jest po upływie sześciu miesięcy od czasu aktywacji konta na forum.

• 0

Dokładnie po sześciu miesiącach od wejścia w życie takiej propozycji wszyscy „starzy” użytkownicy forum  będą mieć z prędkością światła spamowane skrzynki PW. A my w zacietrzewieniu będziemy w tym samym dziale debatować jak to powstrzymać. Dobry handlarz to handlarz cierpliwy, pół roku przesiedzi w uśpieniu a potem polecą plisy na PW. Pomysł ze stażem jest dobry, ale te rekomendacje to bym sobie darował.

• 0

A może by wzorem forum FORS ograniczyć ilość wystawianych ogłoszeń do jednego miesięcznie :)  oraz obowiązkowo oferta musi zawierać foto oraz cene. :)

Inaczej ogłoszenie ląduje w śmietniku ;)

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

• 0

Te wszystkie ogłoszenia bez fotek powinny być cięte na pniu... jak już pisano wielokrotnie, czy będzie to kij, kręcioł, czy też 3 woblery, w końcu ktoś zapyta o fotki i tak wątek sztucznie podbijany jest wciąż w obiegu...

Edytowane przez Bootleg

• 0

Dobre Bartek. ;)

Trzeba bedzie poczekać na jelonka i wyprobować. :P

Syn to czwiczył jak ja pisałem do szkoly jego zeby sprawdzić oceny w dzienniku elektronicznym. :P

Puszczali gnojki mase zapytań i zapychali skrzynke w szkole tak skutecznie ze nie szło sie dobić :angry:

• 0

<blockquote class='ipsBlockquote'data-author="Karol Krause" data-cid="1203113" data-time="1358845084"><p>

A może by wzorem forum FORS ograniczyć ilość wystawianych ogłoszeń do jednego miesięcznie :) oraz obowiązkowo oferta musi zawierać foto oraz cene. :)<br />

Inaczej ogłoszenie ląduje w śmietniku ;)</p></blockquote>

Karol jak spojrzysz w moja propozycje regulaminu to wlasnie zamiescilem wzorujac sie na Forsie, zwiekszylem tylko czestotliwosc wystawiania ofert

• 0

Panowie, zastanówmy się co tak naprawdę nas irytuje. Wg mnie to ludzie, którzy w pierwszym (drugim/trzecim) poście gonią sprzęt. Regulaminu nie czytali. Nie rozumieją o co chodzi jak ktoś delikatnie zwraca im uwagę w stylu "też witamy". W najgorszym wypadku (zdarzało się) zaczynają być wtedy chamscy itd.

Nie wiem jak innym - mi nie przeszkadza, że jakiś "normalny" forumowicz wystawi sobie co jakiś czas - a niechby nawet było kilka razy w miesiącu, może się zdarzyć, w końcu cały czas eksperymentujemy, kupujemy, sprzedajemy. 

Inna sprawa z tymi handlarzami. Na tych chyba tylko odpowiednio długi okres karencji podziała bo pieniądz musi się przecież obracać. Komuś kto zarejestrował się na forum bo chce czytać/pisać taki okres "próby" nie powinien chyba przeszkadzać.   

• 0

Panowie...

Nie chodzi chyba o to czy ktoś jest nowy czy stary forumowicz , ale o to czy przestrzegany jest regulamin.

Przestrzegany i przeczytany.

Jak dla mnie to porządek na giełdzie mogą uratować tylko 3 sprawy.

Pierwsza sprawa to :

Zmiana w regulaminie dotycząca między innymi : konieczności wstawienia dokładnych zdjęć sprzedawanego przedmiotu , dokonywania wszelkich aktualizacji w stylu zmiana ceny,zmiana dostępności, ilości i stanu itp poprzez edycję pierwszego postu dotyczącego sprzedawanego przedmiotu.

Również zmianę statusu sprzedawanego przedmiotu na "zarezerwowany - aktualny" można dodać przez edytowanie pierwszego postu zamiast wypisywać w osobnych,kolejnych postach "zarezerwowane przez..." " zwolnione z rezerwacji przez...".

Druga sprawa to:

Przestrzeganie regulaminu przez nas samych - sprzedających.

Bez próbowania naginania regulaminu w myśl zasady - "a może się uda,a może nikt nie zauważy". 

Starajmy się dokładnie opisać i sfotografować rzeczy,które chcemy sprzedać.

Przecież to nam samym powinno zależeć na szybkiej i pewnej sprzedaży a nie na prowadzeniu kilku stronicowej korespondencji z potencjalnym kupującym.

Możemy też zgłaszać moderatorom wszelkie niezgodne z regulaminem ogłoszenia.

Nie ma co traktować tego jak "kapowanie i donoszenie" ,  a jedynie jak sprzątanie stołu , z którego sami wszak też jadamy.

Trzecia sprawa to :

Ścisła , dokładna , systematyczna lecz sprawiedliwa moderacja działu giełdowego przez upoważnione do tego osoby.

Bez sentymentów , ale i bez złośliwości.

Każdy z nas może się potknąć,pomylić i każdy może walnąć "kichę" w ogłoszeniu.

Ważne by na taką moderację nie reagować obrażaniem się na innych użytkowników czy na moderatora,który słusznie zwrócił nam uwagę.

Nie ważne czy to nasz kolega , którego znamy kilka lat czy nie.

Istotnie ważne też jest , by i moderator nie wyzywał się na kimś na pokaz.

Trochę pokory i samokrytyki w każdym z nas...

Jeśli ktoś z nas jest na tyle głupi ,że złamał regulamin , nie doczytał , albo go źle zinterpretował to jego w tym wina.

Jeśli ktoś zarobi 1 punkt karny za to , był na tyle głupi i do tego dał się złapać - to jeszcze żadna tragedia i wstyd nie wielki - da się przełknąć.

Każdemu może się zdarzyć.

Jak ktoś złapie 3 ostrzeżenia za ten sam temat - to to już będzie mówiło samo za siebie. ;)

Tak przynajmniej widzę to ja. :ph34r:

post-50881-0-24019900-1358876653.jpg

Edytowane przez makamba
  • Like 1

• 0
Niedługo już będzie tej swawoli gdyż dział ten od 1 stycznia ulegnie likwidacji, podobnie jak dział polecam kontrahenta oraz dział archiwum. Zostaną również wprowadzone daleko idące zmiany w funkcjonowaniu giełdy. O powodach pisałem kilka postów wcześniej w tym wątku.

Takie akcje jak wczorajsza tylko utwierdzają mnie w konieczności podjęcia tej decyzji.

Ale ładnie że się zreflektowałeś :)

Styczeń powoli zmierza ku końcowi, zmian nie ma , a kolejni handlarze mają się na giełdzie dobrze  :angry:

Na usunięte ogłoszenia wstawiają zaraz następne, a licznik rośnie  :blink:

Jednak zmieniłem zdanie że nie ilość postów, a staż powinien się liczyć w możliwości tworzenia postów w dziale sprzedam.

• 0

Panowie, wystarczy dawać automatyczne bany tym, którzy mają 1 na 5 lub 10 wszystkich swoich postów w dziale sprzedam i sprawa się skończy natychmiast. Poziom merytoryczny forum z automatu pójdzie do góry. Na takie coś nawet filtr da się ustawić. Jak taki pseudoforumowicz zniknie bez zapowiedzi to będzie świadczyło, że nie czyta regulaminu, jest handlarzem i zawraca dupę Marynę pseudoudzielaniem się w innych wątkach. Mała terapia szokowa i po krótkim czasie wszystko będzie cacy. Tylko czy administracji forum na tym zależy? ;)