Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pasi :P

Twierdze ze dział w tej formie dalej nie moze funkcjonować.Tz moze tylko potrzeba głębokich merytorycznych posunięć.

Rozpierducha robiona przez jak to powiedzić nowych użytkowników nie wnosi nic sensownego i prowadzi do ciągłej utarczki.

Edytowane przez Karol Krause

• 0
Jasne a moze jeszcze Dulcyne'y poszukamy :P nawet mam już typ :ph34r: :lol: :lol: :lol:

Bartek co z tą twoją rezerwą??? :P

Łapska precz od mojej rezerwy. :P

Ja i moja rezerwa jesteśmy już zabukowani pod prysznic z moim wczorajszym fanem z giełdy.

Edytowane przez makamba

• 0
Pasi :P

Twierdze ze dział w tej formie dalej nie moze funkcjonować.Tz moze tylko potrzeba głębokich merytorycznych posunięć.

Rozpierducha robiona przez jak to powiedzić nowych użytkowników nie wnosi nic sensownego i prowadzi do ciągłej utarczki.

Nikomu się nie chce nic robić. :lol:

Grube ryby forum nie mają już sił na walkę albo nie wierzą w zmiany. ;)

Młody narybek forum wykłada kindybała na to co się na giełdzie dzieję. :(

Tylko my ,ziemi naszej sól,młode wilki jerkbaita,klasa średniaków ,kręgosłup forum a czasem i nerki - chcemy coś narozrabiać. :lol:  :lol:  :lol:

• 0

A ja z mojej strony widze ze cos sie poprawilo.Zamykane tematy, bany upomnienia.Takie zielone info daje wiele do myslenia przyszlym awanturnikom :)Do regulaminu nalezy dodac ostatni pkt, "tygodniowy ban za zlamanie regulaminu" i bez jeb..nia dawac bany, malo tego temat (zaznaczony na czerwono) powinien wisiec z dzien dwa zanim pojdzie do archiwum zeby wszyscy widzieli za co bana moga dostac.

• 0

Panowie, nad zmianami na giełdzie pracujemy, temat nie jest zapomniany ale wymaga jednak dosyć dobrego przeanalizowania wszystkich "za" i "przeciw" - nawet ta dyskusja jest dobrym przykładem że różnicie się w ocenie skutków proponowanych zmian regulaminu, zmieniacie zdanie etc.

Naszym celem powinno być - o tym tez myślę warto pamiętać - aby użytkownikom ułatwiać a nie utrudniać nadmierną ilością regulacji życie na tym portalu, korzystanie z giełdy poza wszystkim powinno być w miarę proste a nie oparte o regulamin liczący 1000 punktów.

W międzyczasie chciałbym namówić wszystkich Forumowiczów którzy przejmują się funkcjonowaniem giełdy do współpracy z moderatorami - są dwie osoby które zajmują się głównie giełdą  - @mifek i @mario - i wierzcie  mi że naprawdę robią kawał dobrej roboty - to że robią to na ogół dyskretnie a nie  "głośno" to tym lepiej... w przypadku zauważenia nagannych sytuacji na giełdzie naprawdę namawiam do korzystania z przycisku " zgłoś do moderacji " - zobaczycie efekty i frustracja ustąpi :)

• Like 2

• 0
Pierwsza sprawa to :

... dokonywania wszelkich aktualizacji....  poprzez edycję pierwszego postu dotyczącego sprzedawanego przedmiotu.

Również zmianę statusu sprzedawanego przedmiotu na "zarezerwowany - aktualny" można dodać przez edytowanie pierwszego postu zamiast wypisywać w osobnych,kolejnych postach "zarezerwowane przez..." " zwolnione z rezerwacji przez...".

to jest ciekawy pomysł, sam kiedyś myślałem o tym jako o alternatywie do obecnej regulacji o odświeżaniu co 14 dni ( przy edycji takie ograniczenie mogloby odpasc );  nie pamiętam już czemu nie zrealizowaliśmy tej koncepcji, chyba chodziło o to że obawialiśmy się że takie rozwiązanie spowoduje, iż sprzedajacy będą wnioskowali o usuwanie ogłoszeń po czym będa wstawiali je ponownie, takie same albo np. z nieznaczną modyfikacją ceny - nie pamiętam o co chodziło

nie wykluczam że możemy wrócić do tej koncepcji, ale trzeba rozważyć konsekwencje - czytaj: jak ludzie będą próbowali to obejść

• 0

Aktualizacja samego ogłoszenia co 14 dni może zostać , ale przez edycję można by aktualizować sam status ogłoszenia czyli ,zmianę ceny,zmianę stanu (ilość dostępnych sztuk) i powiadomienie czy przedmiot jest zarezerwowany lub wolny.

Choć pewnie jeszcze lepiej było by zrezygnować z opcji rezerwowania.

Skoro teraz jest tak ,że kto pierwszy zarezerwuje ten ma szansę kupić to przecież równie dobrze może być tak ,ze kto pierwszy zareaguje na ogłoszenie - ten kupuje.

Zawsze zastanawiało mnie czemu niektórzy potrzebują czasem aż 24 godziny żeby się zdecydować?

Do wróżki chodzą po poradę czy po kredyt do prowidenta?

Jakby w giełdzie nie było dialogów w stylu "zarezerwowane/do wzięcia/zmiana ceny/zostało xx sztuk/to trafia do tego a tamto do tamtego", a jeśli by jeszcze użytkownicy na wszelkie pytania dotyczące sprzedawanego przedmiotu odpowiadali edytując pierwszy post (co ograniczało by też ilość kolejnych pytań w wątku) to ruch na giełdzie zmniejszył by się przynajmniej dwukrotnie.

No i oczywiście tragedia jest z tymi ogłoszeniami bez fotek.W wiadomym celu.

Każda prośba o fotkę to kilka pięter w górę dla ogłoszenia a już zupełnym windowaniem jest odpowiedź po każdej wysłanej fotce w stylu "już wysłałem".

Ale to już kwestia naniesienia nowego zapisu w regulaminie.

Chociaż ostatnio widać poprawę.

Coraz więcej ogłoszeń z fotkami.

O próby obejścia też bym się nie martwił.

Moderatorzy całkiem szybko reagują a i pomaga nowo powstała "społeczna straż sąsiedzka". ;)

Ostatnimi dniami giełda pod ścisłym filtrowaniem i nic się nie przeciśnie. :)

Jakby to dobrze przemyśleć to możliwe byłoby ,że sprzedający zjawiał by się tylko co 14 dni żeby zgodnie z regulaminem aktualizować swoje ogłoszenie jednym , krótkim "aktualne".

• Like 1

• 0

Bartku dla mnie rezerwacja jest po to żebym mógł, raz ocenić czy opłaca się kupić, czy nie a na to potrzebuję czasem 10 a czasem 30 min, dwa sprawdzić czy sprzedawany przedmiot jest tym czego szukam. Jest pewnie wielu świeżych, którym turki, czarnuchy i inne takie niewiele mówią ;) Gdyby nie rezerwacja to czasem na zakup nie miał bym szans. Wyobraź sobie że ktoś kupuje na szybko aby się wyrobić a potem ściemnia że mu pogrzeb kanarka wyskoczył...

Edytowane przez Nizdęb

• 0

No tak,po części rozumiem,ale w czasie gdy właśnie wpisujesz słowo "rezerwuję" to w tej samej chwili mógłbyś już wpisywać nazwę sprzedawanego przedmiotu w wyszukiwarce by sprawdzić co to jest i ile kosztuje. ;)

No chyba ,że reagujesz na wszystkie ogłoszenia "rezerwuję" a dopiero później sprawdzasz co to właściwie jest. :P  

Wyobraźmy sobie też taką sytuację,że na Twoje ogłoszenie reaguje po kolei , dzień po dniu10 chętnych i każdy rezerwuje na 24 godziny.

Na 10 dni jesteś zablokowany. :lol:

A co jeśli w między czasie pojawi się ktoś , kto gotów jest zabrać towar bez rezerwacji, "od ręki" a nie chce mu się czekać?

Też musi czekać ,aż rezerwujący się zdecydują czy kupować czy nie.

W sklepach , czy na innych portalach,zwłaszcza aukcyjnych nie spotkałem się z taką rezerwacją. :rolleyes:

No chyba,że brać pod uwagę taką , gdzie wpłaca się zaliczkę,która w razie rezygnacji przepada na korzyść sprzedającego. ;)

ps.

Hmmm... :rolleyes:

Czy to właśnie nie Ty zamawiałeś kiedyś u mnie pośpiesznie gumki Umami ?

Na tyle niedokładnie zapoznając się w pośpiechu z ofertą,że zamówiłeś nawet to czego w ogłoszeniu nie było?

Co zaowocowało małym bałaganem w moim Umami'owym wątku? ;)  :P  :)  :rolleyes:

http://jerkbait.pl/topic/19765-izumi-umami/?hl=umami

Edytowane przez makamba

• 0

Jak przeczytasz dokładnie to doczytasz że brałem to co jest, chciałem po trzy szt. wszystkiego chyba że czegoś nie ma. Właśnie to "chyba że czegoś nie ma" było związane z pośpiechem ale nie oznacza że kupuję coś czego nie ma, tylko kupuję wszystko z wyjątkiem tego czego brak :)

Moim zdaniem rezerwację warto by uzasadniać. Poza tym nie widzę powodu (przy dobrze opisanej ofercie) aby blokować coś na dłużej niż godzina, dwie. Nawet jeśli to od strony potencjalnego kupującego jest uzasadnione rezerwowanie na dłużej, to powinien się liczyć że sprzedający może ale nie musi tego respektować.