Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zmiany, zmianami a gówno wciąż to samo... Jak dzisiaj już można zauważyć Ci co nie mieli zamiaru przestrzegać regulaminu co był do tej pory nie będą i przestrzegać nowego bo po prostu mają to głęboko w poważaniu, i niestety w ogolę go nie czytają. Z tego co zauważyłem to największy problem jest z użytkownikami nowymi. Moim zdaniem jak by wprowadzić zakaz sprzedaży minimum przez pól roku po zarejestrowaniu dużo lepiej by to wyglądało. W tym czasie "nowi" zanim by zaczeli sprzedawać musieli by się bardziej angażować w życie forum i chcąc czy nie chcąc poznali by zasady na nim panujące. Miało być fajnie z przytupem.. a wyszło jak wyszło... Padło wiele fajnych pomysłów jak można usprawnić działanie giełdy.Szkoda, że nie zostały wprowadzone w życie tylko zrobiliście to bardziej  "po swojemu". Tyle z negatywów, oczywiście każde zmiany przynoszą coś dobrego i o tym też napisze żeby nie być tylko krytycznym. Bardzo fajny pomysł z giełda dla twórców dzięki temu forum na pewno staje się bardziej oryginalne i docenia osoby , które Swoja praca w dużej mierze przyczyniają się do jego rozwoju. Kolejna rzecz to to, że ogłoszenie musi posiadać zdjęcie bo bez tego była masakra. Pożyjemy , zobaczymy jak to wszystko będzie funkcjonować.

• Like 1

• 0
@Redzi - kiedyś założyłem taki głupi temat jak "równi ,równiejsi..." głupi bo ludzie tak uznali ,ale patrząc na nasza giełdę to np:http://jerkbait.pl/topic/21414-ponton-brig-baltic-380/  wszystko ładnie pięknie ,bo Patryk nie odpowiada za to co kolesie piszą w jego wątku sprzedażowym,ale, jego odpowiedzi powinny już z automatu powodować zepchnięcie na dalszą pozycję w giełdzie .......dlaczego tak ie jest ? nie wiem , wiem tylko że w podobnym wątku mojego autorstwa zastosowano/jakiś mod zastosował zbicie moich wypowiedzi w jedną,mimo iż dotyczyły zmiany ceny,znaczącej zmiany ceny . Okazuje się jednak że cofka w Szczecinie ,czy spławienie pontonu jest ważniejsze dla ogłoszenia niż zmiana ceny :wacko:

Patu- nie gniewaj się,to tylko przykład,prywatnie nic do Ciebie nie mam :)

..dokładnie nie odpowiadam..dlatego poprosiłem moda o wyczyszczenie wątku...

Będziesz spał spokojniej ;) ??

• 0
@makamba -zgłaszałem.....co by mnie bardziej "znielubili" :ph34r:

... a przeczytałeś dokładnie zanim zgłosiłeś ? Chyba nie bo wtedy zwróciłbyś zapewne uwagę, że ogłoszenie zostało utworzone 31 stycznia - czyli przed wejściem w życie nowych regulacji. I że wszystkie wypowiedzi / "dywagacje" które w nim zostały, noszą datę 31 stycznia - te które były umieszczone 1 lutego zostały usunięte przez moderację ( dużo wcześniej niż ktokolwiek się zorientował w ogóle że są i cokolwiek zgłosił)

Naprawdę Panowie, zanim zaczniecie podnosić larum na forum, narzekać na moderację, równych i równiejszych, walkę z wiatrakami itp - proponuję czasem zwyczajne poświęcić nieco więcej czasu na spokojną i uważną lekturę tego co wzbudza Wasze wątpliwości ... 

• Like 1

• 0

Friko napisał :

"Naprawdę Panowie, zanim zaczniecie podnosić larum na forum, narzekać na moderację, równych i równiejszych, walkę z wiatrakami itp - proponuję czasem zwyczajne poświęcić nieco więcej czasu na spokojną i uważną lekturę tego co wzbudza Wasze wątpliwości ... ".

Moje stwierdzenie o "walce z wiatrakami" dotyczyło permanentnego nieprzestrzegania regulaminu przez sprzedających, a nie bezskuteczności zgłoszeń do moderacji.

Edytowane przez slawek_2348

• 0
... a przeczytałeś dokładnie zanim zgłosiłeś ? Chyba nie bo wtedy zwróciłbyś zapewne uwagę, że ogłoszenie zostało utworzone 31 stycznia - czyli przed wejściem w życie nowych regulacji. I że wszystkie wypowiedzi / "dywagacje" które w nim zostały, noszą datę 31 stycznia - te które były umieszczone 1 lutego zostały usunięte przez moderację ( dużo wcześniej niż ktokolwiek się zorientował w ogóle że są i cokolwiek zgłosił)

Naprawdę Panowie, zanim zaczniecie podnosić larum na forum, narzekać na moderację, równych i równiejszych, walkę z wiatrakami itp - proponuję czasem zwyczajne poświęcić nieco więcej czasu na spokojną i uważną lekturę tego co wzbudza Wasze wątpliwości ... 

Redaktorze @friko- czy przed 1 lutego, w regulaminie który wówczas obowiązywał , nie było punktu który wnosił że wszelkich aktualizacji można dokonywać po 14 dniach, chyba że zmienił się istotnie stan sprzedawanego przedmiotu.....?

• 0

Moim zdaniem ustawiony okres "życia" ogłoszenia na 3 miesiące to za długo. W rzeczywistości pewnie nikt nie wraca tak daleko, ażeby coś tam kupić, a jak na pierwszych 3-4 stronach nie znajdzie to i tak skorzysta z wyszukiwarki.

W szczególności, te 3 miesiące w dziale "Kupię" to stanowczo za długo. Tam, tak naprawdę, sprzedający pod wpływem chwili (bo gdyby to była decyzja zaplanowana, to wystawił by w dziale "Sprzedam") decyduje o sprzedaniu i pewnie przegląda posty z 1-2 stron raz na 10 wejść na forum. A tak, wystawiam posta, za dwa dni już jest na 3 stronie, więc obejrzy go pewnie 5%, a później to już pozamiatane, a muszę czekać 3 miesiące ażeby dać nowe ogłoszenie.

I druga sprawa z ewentualnym "podbijaniem". Wystawiam ogłoszenie. Mija powiedzmy 3-5 dni i nie sprzedałem/kupiłem. Zgłaszam  ogłoszenie do usunięcia i wystawiam nowe? Łamie regulamin? Pewnie w jakiś sposób łamie. A gdybym wiedział, że za 7-10 dni od wystawienie automat i tak usunie to bym "olał" ewentualne kombinowanie. A i przy takim okresie "życia" zginął by problem z ciągnącymi się, zapominanymi ogłoszeniami. Komu  zależy na sprzedaniu to i tak czuwa i wystawi od nowa po 7-10 dniach.

• 0

Bałagan się robi. Wszystkie wątpliwości o jakich tu mowa, są rozwiązane na portalach aukcyjnych. Kupujący i sprzedający są chronieni obszernym regulaminem oraz prawem.  Czy nie prościej załatwiać tam pewne transakcje?  Tym bardziej jeśli chodzi o drogi sprzęt.  Nikt przecież do niczego nikogo nie zmusza. 

• 0

He, he. To mi przypomina zmiany na egzaminach na prawo jazdy. Ujmę to tak. Nigdy nie wystawię żadnego przedmiotu do sprzedaży na j.pl. Będę zaglądał i kupował, ale jak będę chciał coś sprzedać, zrobię to na innych portalach. Rzygam regulaminami. Tyle w temacie.

• 0
He, he. To mi przypomina zmiany na egzaminach na prawo jazdy. Ujmę to tak. Nigdy nie wystawię żadnego przedmiotu do sprzedaży na j.pl. Będę zaglądał i kupował, ale jak będę chciał coś sprzedać, zrobię to na innych portalach. Rzygam regulaminami. Tyle w temacie.

To chyba dobrze, że z takim podejściem,  nie będziesz sprzedawał na j.pl

• 0

proponował bym skrócić do miesiąca okres po którym jest likwidowane ogłoszenie , bo na przykład , załóżmy że ktoś chce sprzedać małe wobki i jest to np maj , jakimś tam trafem ogłoszenie pozostaje bez echa , przy starym założeniu mógł je aktualizować , teraz musi czekać do sierpnia , a komu potrzebne małe letnie wobki na niżówkę jesienią  ? zaczynamy szukać dłuższych przynęt

można wprowadzić bany , np  2-3  zawieszenie sprzedaży na dwa miesiące

• 0

1. ogłoszenie na max 1 miesiąc - później z automatu kosz lub

2. możliwość aktualizacji co 2 tygodnie - ogłoszenie ważne 3 miesiące - po tym okresie automatycznie kosz.

3. podział "sprzedam" na podkategorie - sprzęt, przynęty, ubrania, elektronika, pozostałe związane z wędkowaniem

Co Wy na to? 

Pozdrawiam

• 0

Przeważnie potrzebne jest trochę czasu aby przyzwyczaić się do nowych zasad. Może jeszcze nie nadszedł ten czas abym zauważył jakieś wielkie zmiany na lepsze. Wcześniej trochę się dziwiłem tym co pisali posty o zamknięciu giełdy. Wiadomo, ze ciężko jest wszystkim dogodzić jednak na tą chwile oceniam wprowadzone zmiany na giełdzie jako „1 krok w przód i 2 kroki do tyłu”. Chyba rzeczywiście łatwiej będzie wystawić aukcje na którymś z portali niż brnąc w całe te zawiłości.

Jednocześnie dołączam do grona zwolenników zamknięcia giełdy na kilka miesięcy bo w przeciwnym razie będziemy o wszystkim pisać na tym forum tylko nie o sprawach które dotyczą naszej pasji.

• 0
Różnica jest bo rotacja ogłoszeń aktualizowanych i rozpoczętych dnia wczorajszego zajęła tylko 1 stronę a nie 4 .  ;)

Tak się stało bo ludziom  nie chce czytać regulaminu i wola nie wrzucać ogłoszenia jak ma zaraz i tak być usunięte  ;)  Jak by nie patrzeć przez te parę dni jest dużo mniej ogłoszeń, ale może to cisza przed burzą ?  :lol: