Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

raz wystawiłem kołowrotek, który w ciągu kilku godzin został brutalnie zepchnięty ;) na 3 stronę przez pierdółki za kilka i kilkanaście złotych, kto go znajdzie ?

Tak właśnie było kiedyś, przed 1 lutego.

Wstawione ogłoszenie po kilu godzinach spadało na trzecią stronę.

Teraz trzeba na to kilku dni a nie godzin. ;)

• 0

Czy w nowym regulaminie są punkty ważne i ważniejsze, tzn punkty których przestrzeganie jest priorytetem a inne pozostają w ich cieniu i można je traktować "po macoszemu"?

Może jest to pytanie retoryczne albo wręcz głupie ale czy wszystkich użytkowników regulamin obowiązuje jednakowo?

Regulamin wszystkich obowiązuje jednakowo, natomiast trzeba pamiętać również o tym że moderator w uzasadnionym przypadku może podjąć decyzję o odstąpieniu od stosowania postanowień regulaminu w jakiejś kwestii.

Edytowane przez Friko

• 0

Ja jednak sądzę, że jeżeli ktoś poluje na konkretny sprzęt, a jeszcze do tego w dobrej cenie, to po prostu skorzysta z wyszukiwarki i go znajdzie.

Jeżeli sprzęt zacny i cena atrakcyjna to o kupców bym się nie martwił.

Sam miałem taki przypadek. Wystawiłem młynek (podajże Emblem-Z 3500C) i na początku chętnych nie było. Leżał sobie grzecznie i czekał na giełdzie chyba ze 4 miesiące.

Sam o nim zapomniałem. A jednak znalazł się chętny - zawołany wielbiciel betoniarek i kołowrotów do studni (pozdrowienia Paweł  :D ) i sprzęt "zanabył" drogą kupna. ;) 

Bartosz dobrze podsumował temat. Teraz ogłoszenie nie spada po kilku godzinach, ale po kilku dniach, co sytuację czyni jeszcze bardziej przejrzystą...

A moderacja jeszcze cały czas w miarę łagodna...

• 0

Jeśli chodzi o wyszukiwanie ogłoszeń, to osoby poważnie zainteresowane konkretnym sprzętem znajdą go nawet na 10tej stronie, używając googla. Ustawiając wyszukiwanie na jerka zwracany jest bezpośredni link. Pod warunkiem, że w tytule ogłoszenie wpisana jest naprowadzająca nazwa. Można zresztą posługiwać się kruczkami znanymi z aukcji, czyli przemycić nazwy modeli pokrewnych lub konkurencyjnych- może ktoś zmieni zdanie. 

• 0

Niech Właściciele (coraz częściej to słowa mi najbardziej pasuje) robią co chcą, ich prawo Właścicielskie

ja będę robił jak pisałem, ogłaszam, jak spada na 3-4 stronę i nie widzę szans powrotu to usuwam i wystawiam na aukcji

nie po to coś ogłaszam do sprzedania, aby czekać tygodniami czy miesiącami, żeby znalazł się ktoś kto przeszuka, przewertuje i się może odezwie

• 0

Szanowna redakcjo jerkbait.pl

Zwracam się do was z prośba o dodanie punktu w regulaminie sprzedaży mającego troszeczkę przytemperować domorosłych szeryfów recytujących regulamin . Publiczne wytykanie komuś błędów lub niewiedzy jest dla mnie niesmaczne i pokazuje jedynie brak taktu. Jeżeli już ktoś chce być szeryfem , dbać o ład i porządek niech podejmie takie działania poprzez PW nie zaśmieca tym samego tematu.

Pozdrawiam Wojciech

• 0

Wolę się upewnić. ;)

Czasem na real foto może wyjść,że to wcale nie taka nówka albo , mimo że nówka to wcale nie taka fabrycznie idealna. :)

No i zapis brzmi "aktualne" a nawet jak sprzęt nieużywany to i ze 20 lat mógł leżakować w piwnicy.

Edytowane przez makamba

• 0

1.

Punkt 7 regulaminu mówi :

7. Aktualizacja / zmiana treści ogłoszenia następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości ogłoszenia przez ogłaszającego; ogłaszający może utworzyć kolejną wiadomość w wątku wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie kontrahenta zadane publicznie w wątku ogłoszenia. Zakazane są wszelkie próby obchodzenia zasad aktualizacji ogłoszeń, w szczególności poprzez wielokrotne wystawianie tego samego towaru na sprzedaż.

Czy w związku z tym umieszczanie wpisów brzmiących "w trakcie finalizacji z XXX" przez sprzedającego w osobnym,nowym poście to łamanie regulaminu czy nie?

Akurat co do wyboldowanego fragmentu, to ja sam w ostatnim swoim sprzedażowym wątku również zrobiłem taki wpis, i nie uważam, żeby kłócił się on z regulaminem. Pisząc "w trakcie finalizacji", nie podbijam celowo ogłoszenia w górę bo na dobra sprawę przestaje być ono aktualne. Według mnie nie ma tutaj sytuacji z "obejściem" regulaminu w celu utrzymania swojego ogłoszenia na pierwszej stronie giełdy.

No ale akurat w tej sytuacji, również jestem ciekaw wykładni naszych modów ;)

[ AKTUALIZACJA ] Po wewnetrznej konsulatcji doszliśmy do wniosku że będzie to stanowiło niedozwolone obejście regulaminu. Aktualizacja powinna się odbywać poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie.

Edytowane przez Friko

• 0

Ale problem może być jak do tej finalizacji faktycznie nie dojdzie.

W takim wypadku aż będzie się prosić o kolejny wpis w stylu "do finalizacji nie doszło". ;)

Po za tym samo "W czasie finalizacji" może być też użyte mimo faktycznego braku jakiejkolwiek finalizacji , tylko po to by "chytrze" podbić ogłoszenie. :)

Jeśli ktoś uważa ,że ogłoszenie jest już nieaktualne to może to zaznaczyć w 1 poście i zgłosić do skasowania.

Poczekamy co na to moderatorzy. :rolleyes:

Edytowane przez makamba

• 0

1.

Punkt 7 regulaminu mówi :

7. Aktualizacja / zmiana treści ogłoszenia następuje wyłącznie poprzez EDYCJĘ PIERWSZEJ WIADOMOŚCI  ogłoszenia przez ogłaszającego; ogłaszający może utworzyć kolejną wiadomość w wątku wyłącznie w celu UDZIELENIA ODPOWIEDZI na pytanie kontrahenta zadane publicznie w wątku ogłoszenia. Zakazane są wszelkie próby OBCHODZENIA ZASAD AKTUALIZACJI ogłoszeń, w szczególności poprzez wielokrotne wystawianie tego samego towaru na sprzedaż.

Czy w związku z tym umieszczanie wpisów brzmiących "w trakcie finalizacji z XXX" przez sprzedającego w osobnym,nowym poście to łamanie regulaminu czy nie?

A jak ktoś będzie sprzedawać 50 woblerków lub 10 wędek i przy każdej sprzedanej sztuce pisać w nowym poście "pozycja nr 3,5 i 22 w trakcie finalizacji z XXX"?

Nie lepiej zrezygnować z tej "finalizacji" i zwyczajnie zaznaczać co sprzedane w 1 poście?

[ AKTUALIZACJA ] Tak właśnie powinno być, po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.

Edytowane przez Friko

• 0

Nie bardzo rozumiem, dlaczego rezerwacja = edycja ogłoszenia a finalizacja = nowy post?

Jak ktoś sprzedaje jeden przedmiot, to jego nowy post z "finalizacją" jest przejawem zwykłego, bezmyślnego rozpychania się na giełdzie, bo już mu przecież podniesienie ogłoszenia niepotrzebne, a jak kto ma wieloprzedmiotowe ogłoszenie - to nowe posty z finalizacją są "podbijactwem" w starym, dobrym stylu ;)

[ AKTUALIZACJA ] Po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.

• Like 1

• 0

O to właśnie chodzi.

Tak jak w tym ogłoszeniu,zaznaczone w 1 poście (21:22),że już sprzedane , ale oprócz tego również w nowym 4 minuty później ,że w trakcie finalizacji , wiadomo w jakim celu.

http://jerkbait.pl/topic/21666-lamiglas-daiwa-batson-dragon-i-inne/

[ AKTUALIZACJA ] Tak właśnie powinno być, po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.

Edytowane przez Friko

• 0

Jesteśmy tuż po zmianie regulaminu i traktujemy ten okres jako 'przejściowy' kładąc nacisk na edukację, a nie penalizację. Stąd upomnienia z zielonym komentarzem. Niebawem zostaną one zastąpione ostrzeżeniami.

A na jaki okres czasu przewidziano ten okres przejściowy i kiedy wejdzie "zero tolerance"?

Ostatnio  - paradoksalnie - najlepszym sposobem na podbicie ogłoszenia stało się wstawienie ogłoszenia niezgodnego z regulaminem. :angry:

A to brak fotki i po trzech podbiciach przez domagających się przestrzegania regulaminu użytkowników pojawia się post w stylu "fotki już wstawiłem".

Albo wpisy w stylu "nie wiem jak edytować tytuł ogłoszenia".

Zanim moderator zauważy to zawsze kilka oczek do góry a po zielonym upomnieniu dnia następnego można coś jeszcze wymyślić bo to tylko kolejne zielone upomnienie , opłacalne,wliczone w ryzyko a temat znowu na szczycie. B)

W między czasie na nieregulaminowo podbite ogłoszenie ktoś może zareaguje i już od tej reakcji niżej nie spadnie.

Bywają takie ogłoszenia , nieregulaminowo podbite, w których od owego podbicia utworzył się już dialog sprzedający - kupujący.

Zielony wpis już wtedy nie straszny.Np.http://jerkbait.pl/topic/21835-sprzedam-nowe-woblery-salmo-nowe-ni%C5%BCsze-ceny/

3in1.

Okres przejściowy maksymalnie do końca lutego, czyli jeszcze przez 2tyg.

Edytowane przez makamba

• 0

Ja to chyba jestem lekko opóźniony, bo nic z tego wszystkiego nie kapuję...Edytowanie pierwszego posta, zapytania i odpowiedzi na PW...Przeglądam dział Sprzedam i głupieję jeszcze bardziej...

Na szczęście nie mam teraz nic do sprzedania  ;)  A w przyszłości najprościej będzie powiesić ogłoszenie płatne  :)