Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ale problem może być jak do tej finalizacji faktycznie nie dojdzie.

W takim wypadku aż będzie się prosić o kolejny wpis w stylu "do finalizacji nie doszło". ;)

Po za tym samo "W czasie finalizacji" może być też użyte mimo faktycznego braku jakiejkolwiek finalizacji , tylko po to by "chytrze" podbić ogłoszenie. :rolleyes:

No i dochodzimy do sedna sprawy załatwionej typowo po polsku,

czyli zamiast jednej czystej i wystarczającej dla większości zasady, że raz na 14 dni możemy sobie legalnie podbić ogłoszenie, wprowadzono restrykcyjne przepisy utrudniające życie, a więc zmuszające normalnych ludzi do zachowywania się jak krętacze i wymyślania fikcyjnych wpisów.

Do bani to jest!

Podaj przykład takich zachowań.

Edytowane przez mario

• 0

a mnie zastanawia co takiego ciągnie ludzi do giełdy, która jest taka BEEEEEEE a administracja tego portalu to sami krejzole i sfiry...

przeciez jest alledrogo, ebaj itp itd. tylko że wszedzie trzeba PLACIĆ za wystawienie ogłoszenia... Mi jak coś nie pasuje to... tego nie używam... 

No i jeszcze jedno -  chocby nie wiem co... WSZYSTKICH JEDNOCZEŚNIE NIE DA SIE ZADOWOLIĆ. Choć jeśli ktoś ma taką cheć to... niech pogada ze smerfetką :) 

• 0

No i dochodzimy do sedna sprawy załatwionej typowo po polsku,...wprowadzono restrykcyjne przepisy utrudniające życie, a więc zmuszające normalnych ludzi do zachowywania się jak krętacze i wymyślania fikcyjnych wpisów.

Do bani to jest!

Widzisz, jesteś w błędzie ponieważ normalni ludzie jak to ich nazwałeś widząc zapis w jakimkolwiek regulaminie analizuj go i próbują się dostosować lub jeśli wydaje im się nie do zaakceptowania nie korzystają... Typowo po polsku natomiast jest wtedy kiedy widząc regulamin który uniemożliwia chaotyczne korzystanie z giełdy kierowani własnym interesem zmuszeni są do zachowywania się jak krętacze.

Nikt przecież nikogo do niczego nie zmusza. Regulamin został opracowany dla zachowania porządku i ładu na giełdzie, to przecież dobrze prawda?

• Like 1

• 0

Piękna jest ta dyskusja, bardzo dobrze pokazuje, jakie są "mocne punkty" naszego portalu.

Wprowadzenie obostrzeń w sprzedaży wzbudziło dyskusję, dymy i zużycie zielonego e-inku, jakiego nawet regulamin wprowadzający wymiary ryb do foto nie widział. Nic wcześniej tak nie zagotowało forumowiczów jak regulamin działu sprzedam.

Smutne to, co?

Wiele mówi o nas samych i naszym podejściu do tego miejsca.

Połowę z tego czasu gdyby modzi mogli poświęcić na polowanie na nowe artykuły, wywiady, a forumowicze na dzielenie się WIEDZĄ, nie przedmiotami - było by super...

• Like 2

• 0

... prawdę mówiąc jakoś nie zauważyłem spadku ilości ogłoszeń... a co do aktualizacji - na allegro czy e-bayu jakoś nie ma podbijania wątków, każdy korzysta z wyszukiwarki i działa, dlaczego na jerkbaicie miałoby nie działać ;) trzeba po prostu zmienić nawyki co do sposobu przeglądania zasobów giełdy

natomiast zgadzam się z konkluzja - giełda jest dodatkiem do portalu, a nie odwrotnie, więc nie przesadzajmy z istotnością tego tematu

• 0

... prawdę mówiąc jakoś nie zauważyłem spadku ilości ogłoszeń... a co do aktualizacji - na allegro czy e-bayu jakoś nie ma podbijania wątków, każdy korzysta z wyszukiwarki i działa, dlaczego na jerkbaicie miałoby nie działać ;) trzeba po prostu zmienić nawyki co do sposobu przeglądania zasobów giełdy

natomiast zgadzam się z konkluzja - giełda jest dodatkiem do portalu, a nie odwrotnie, więc nie przesadzajmy z istotnością tego tematu

Tylko, że jeśli na allegro nic nie zejdzie to można to drugi raz wystawić. Tutaj dwa dni i temat znika. Fakt, jak ktoś czegoś SZUKA to znajdzie. Czasem jednak ktoś nie szuka, albo szuka nie konkretnego modelu tylko typ wędki.... wpisać tego nie idzie, ogłoszenie już na 3 stronie. A ile jest takich osób, które nie szukają ale może by się zainteresowały gdyby ogłoszenie zobaczyły.

Także podbicie raz na miesiąc krzywdy by nie zrobiło.

• 0

Nie wydaje mi się, że osoby wpadające tylko z ogłoszeniem pozostawiają na forum wartoś merytoryczną. Przynajmniej sam odwiedzając różne fora tematyczne z zamiarem kupna/sprzedaży nigdy tego nie robiłem i nie zaobserwowałem takiego zachowania u innych.

Uważam, że nowy regulamin jest lepszy od poprzedniego, wprowadza z pewnościa większy ład.

Jakby jeszcze WSZYSCY go jednakowo przestrzegali byłoby super - ale to nie u Nas.

@Marcyś, jeżeli ktoś zamieści ogloszenie o temacie "sprzedam kijek" to o ile nie jest to super hit, który pójdzie od ręki to rzeczywiście spadnie daleko i obrośnie mchem, gdyż dotarcie do takiego ogłoszenia poprzez szukacza to raczej ślepy traf. Z kolei dobry tytuł ogłoszenia pozwoli na jego odnalezienie niezależnie od tego, na którą spadnie stronę.

Podbijanie tematów.... no niby szkoda, ale z perspektywy czasu wydaje się dobrym rozwiązaniem, mi nigdy na forum nie udało się sprzedać 'leżaków' - albo poszło niemal od ręki albo wisiało, wisiało...... I szło na allegro. Czasami śmiesznie było jak kilkanaście postów na 1 stronie działu to same UPY.

Edytowane przez mdziam_78
  • Like 2

• 0

z tym że dużo razy było tak że po jakimś czasie można było obniżyć cenę i w ten sposób zachęcać do zakupu  a teraz nikt nie zobaczy że cena poszła w dół bo post będzie na 10tej stronie gdzie nawet "wyszukiwarka nie dociera"

jak dla mnie powinno być dozwolone podbijanie tak jak było co dwa tygodnie chociaż by po to aby ktokolwiek się dowiedział o promocji na oferowany sprzęt

• 0

Paweł, sprzedawałem kilka rzeczy, może w skali forum niewiele, ale w 100% potwierdzało się to co napisałem powyżej. Wiele osób widząc odgrzewany kotlet wogóle go nie próbuje,

Lepszy efekt da zamieszczenie ogłoszenia i po powiedzmy tygodniu wstawienie go na allegro z niższą ceną, jak tam nie pójdzie to znów giełda i niższa cena.... i tak w kółko. I zgodnie z regulaminem. Fakt więcej zachodu, jak chcesz sprzedać szybko to daj super cenę i tyle, jak chcesz zminimalizować straty... albo zarobić to się pomęcz... no pain no gain

• 0

Chciałem tylko zaznaczyć / przypomnieć, że w dniu dzisiejszym kończy się okres "przejściowy". Od jutra działania moderatorskie będą miał bardziej zdecydowany charakter (ostrzeżenia i blokady dla recydywistów) niż obecnie (żmudna praca kończąca się głównie odnotacjami na zielono...)

• 0

Miałem taki przypadek ostatnio.Wystawiłem Multiplikatory ABU tu na forum i na allegro.Mam dwie sztuki.Jeden na jerkbaicie wystawiony drugi na portalu aukcyjnym.Zgłoszenia się posypały i zastanawiam się jakim trzeba być gnojem i głąbem żeby nie doczytać i lecieć z opcją-Report-niczym konfident szukając przy tym może i jakiejś sensacji.Moderatorowi  się nie dziwię że usunął je z j.pl bo che mieć chłop spokój ale tym ludkom zgłaszającym tak.Oczywiście wszystko było zgodne z regulaminem.To tak jak bym woblery wystawił na allegro,na mojej stronie i na jerkbacie.Mam ich np.100sztuk to co nie mogę tego rozdzielić?Otóż mogę i na 100% jest to zgodne z regulaminem.Pozdrowienia dla głąbów z zapędami kapownika a dokładnie 4głąbów których należałoby eliminować.Za ciut ostry ton przepraszam ale to i tak jest nic w stosunku do tego co by się należało.Jak jest zbyt ostro po bandzie to proszę moderatora o usunięcie tego posta.

Edytowane przez Tomy

• 0

Moderatorowi  się nie dziwię że usunął je z j.pl bo che mieć chłop spokój ale tym ludkom zgłaszającym tak.Oczywiście wszystko było zgodne z regulaminem.

Przed usunięciem, moderator nie zapytał u źródła, czyli ciebie, jak jest naprawdę ??.