Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jak Tomek pisze 

Ktoś umyślnie omija regulamin - strzał w postaci BANA tak na miesiąc dla otrzeżwienia.

Na sąsiednim forum czyli Fors-ie niedawno koledzy polecieli po bandzie po sobie i dla otrzezwienia dostali Bana na dwa tygodnie ;)

• 0

Myślałem o tym żeby skrócić do 30 dni żywotność ogłoszenia na giełdzie.... to by zmniejszyło objętość giełdy a dla zdeterminowanych dawało możliwość ponownego wystawienia ogłoszenia po upływie miesiąca

Bardzo fajne wyjście z tej sytuacji! :)

• 0

Miałem taki przypadek ostatnio.Wystawiłem Multiplikatory ABU tu na forum i na allegro.Mam dwie sztuki.Jeden na jerkbaicie wystawiony drugi na portalu aukcyjnym.Zgłoszenia się posypały i zastanawiam się jakim trzeba być gnojem i głąbem żeby nie doczytać i lecieć z opcją-Report-niczym konfident szukając przy tym może i jakiejś sensacji.Moderatorowi  się nie dziwię że usunął je z j.pl bo che mieć chłop spokój ale tym ludkom zgłaszającym tak.Oczywiście wszystko było zgodne z regulaminem.To tak jak bym woblery wystawił na allegro,na mojej stronie i na jerkbacie.Mam ich np.100sztuk to co nie mogę tego rozdzielić?Otóż mogę i na 100% jest to zgodne z regulaminem.Pozdrowienia dla głąbów z zapędami kapownika a dokładnie 4głąbów których należałoby eliminować.Za ciut ostry ton przepraszam ale to i tak jest nic w stosunku do tego co by się należało.Jak jest zbyt ostro po bandzie to proszę moderatora o usunięcie tego posta.

Tomy wyluzuj. Nie tylko w sieci nie brakuje takich łajz co tylko patrzą jak komuś życie utrudnić. pzdr.

• 0

Tak to dobry pomysł i jeszcze bym dodał że zapytania i odpowiedzi tylko i wyłącznie na priv.zarówno potencjalnego klienta jak i sprzedającego.

Chyba najbardziej sensowne. A może można wyłączyć, dla wszystkich, możliwość zadawania pytań, komentowania cen itp., itd., poprzez forum?

Siłą rzeczy wszelkie dyskusje, w rodzaju: "mam, jest super....." "cena z kosmosu...." i bardziej sensowne, przeniosą się do komunikatora.

• 0

Chyba najbardziej sensowne. A może można wyłączyć, dla wszystkich, możliwość zadawania pytań, komentowania cen itp., itd., poprzez forum?

Siłą rzeczy wszelkie dyskusje, w rodzaju: "mam, jest super....." "cena z kosmosu...." i bardziej sensowne, przeniosą się do komunikatora.

to już było dyskutowane... przy większych ogłoszeniach sprzedający może zostać zasypany ilością priv których nie będzie w stanie obsłużyć, zwłaszcza że niektóre pytania mogą się multiplikować; poza tym rozwiązanie to jest mało intuicyjne z punktu widzenia kupującego (brak możliwości zapytania o przedmiot w wątku)

pomysł jest kuszący i jak kiedyś wpominałem trzymamy go w rękawie jako "rozwiązanie ostateczne" natomiast póki co staramy się jakoś wypośrodkować interes kupujących i interes sprzedających na giełdzie; 

ale jak będzie źle to koncepcja tablicy ogłoszeń w wersji "ultra" jest w odwodzie

• 0

A czy nie lepiej dać użytkownikom wolny wybór? Jeśli ktoś sprzedaje 10 przedmiotów ogłasza się na giełdzie, użytkownicy pytają w wątku a sprzedający ogarnia rezerwacje i odpowiada. Jeśli ktoś raz na jakiś czas sprzedaje 1 lub 2 przedmioty ogłasza się na tablicy i dogaduje się na priv bez możliwości edycji. Taki pomysł. 

• 0

A czy nie lepiej dać użytkownikom wolny wybór? Jeśli ktoś sprzedaje 10 przedmiotów ogłasza się na giełdzie, użytkownicy pytają w wątku a sprzedający ogarnia rezerwacje i odpowiada. Jeśli ktoś raz na jakiś czas sprzedaje 1 lub 2 przedmioty ogłasza się na tablicy i dogaduje się na priv bez możliwości edycji. Taki pomysł. 

Moim zdaniem taki wybór załatwia problem. 

Okazjonalny sprzedawca ogarnie zapytania na priva, a "hurtownik" będzie miał możliwość sprzedaży poprzez dotychczasową giełdę. Tylko możliwość edycji "na tablicy" bym zostawił, gdyż:

1 - w ogłoszeniu można nie umieścić ważnej informacji

2 - jakoś należy poinformować o sprzedaży.

Krzyśku, świetny pomysł, łatwy do realizacji, przynoszący korzyści wszystkim stronom. Oczywiście do czasu, aż jakiś "geniusz" nie wpadnie na pomysł, jak omijać proste zasady. Ale na takich cwaniaczków moderatorzy są wyczuleni ;)

• 0

Ale to zadziała jednak tylko bez edycji. Bo wygoda polega na tym, że odciąża się moderatora. Nie ma offtopów, nie ma kwasów i robienia koło pióra. Jak co komu nie pasuje to na priv i wszystko załatwia- moderuje sprzedający. Jak nie będzie ważnego info to zainteresowany i tak spyta przez priv. 

• 0

ja też myślę, że blokada możliwości pisania w wątku sprzedającego to najlepszy pomysł, dodatkowo, aktualizacje informacji poprzez edycję przez Sprzedającego będzie łatwiej zauważalna

dodatkowo ograniczenie czasu życia ogłoszenia do 30 dni i wtedy ewentualne wystawienie jeszcze raz

• 0

To też nie rozwiązanie, Wystarczy do starego dopisać, że sprzedane, poczekać na usunięcie i wystawić na drugi dzień identyczny przedmiot, który służył jako pierwszy zapas. Wtedy regulaminowe jest. Chyba, że w regulaminie pojawi się stosowny punkt. 

Tylko jak tego pilnować ?.

Rozwiązaniem może być przeniesienie oferty zgłoszonej jako "sprzedane - do usunięcia" do archiwum , ale archiwum widocznego tylko dla moderatorów, gdzie wisiałoby przez następne 3 miesiące a po tym terminie automatycznie znikało.

Mogliby wtedy każde podejrzane ogłoszenie sprawdzić.

Ostatni krzyk mody to zawiadomienia sprzedającego w temacie ,że kupiony towar właśnie dotarł - w stylu - "Właśnie odebrałem paczkę,fajne wobki,polecam".

• 0

dodatkowo ograniczenie czasu życia ogłoszenia do 30 dni i wtedy ewentualne wystawienie jeszcze raz

Niech ogłoszenia wiszą 30 dni i zobaczycie, ze będzie dobrze. Giełda ograniczy się wtedy hmm myślę, że do ok. 6-7 stron

Prawie tak jest.

Po 3 miesiącach można zgłosić takie "martwe ogłoszenie" moderatorom z prośbą o usunięcie i napisać je jeszcze raz.

W zasadzie to jak legalna możliwość aktualizacji co 3 miesiące.

http://jerkbait.pl/topic/21459-zmiany-w-regulaminach-od-1-lutego-pytania-i-odpowiedzi-faq/page-2

Sam regulamin też mówi :

10. Administrator zastrzega sobie prawo do usuwania ogłoszeń starszych niż 3 miesiące.

A każdy po takim usunięciu oferty dostaje chyba automatyczne zawiadomienie nawet na priw.

Nie sprecyzowano chyba jednak czy są to 3 miesiące od wystawienia ogłoszenia czy 3 miesiące od  ukazania się ostatniego wpisu w danym wątku.

Edytowane przez makamba

• 0

Prawie tak jest.

Po 3 miesiącach można zgłosić takie "martwe ogłoszenie" moderatorom z prośbą o usunięcie i napisać je jeszcze raz.

W zasadzie to jak legalna możliwość aktualizacji co 3 miesiące.

http://jerkbait.pl/topic/21459-zmiany-w-regulaminach-od-1-lutego-pytania-i-odpowiedzi-faq/page-2

Sam regulamin też mówi :

10. Administrator zastrzega sobie prawo do usuwania ogłoszeń starszych niż 3 miesiące.

A każdy po takim usunięciu oferty dostaje chyba automatyczne zawiadomienie nawet na priw.

Nie sprecyzowano chyba jednak czy są to 3 miesiące od wystawienia ogłoszenia czy 3 miesiące od  ukazania się ostatniego wpisu w danym wątku.

Tak jest, ale tylko w teorii... w tej chwili, to tych martwych ogłoszeń wisi zdecydowanie za dużo.

30 dni od momentu wystawienia - tylko wtedy zda to egzamin