Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Aktualny regulamin to jasno określa:

11. Administrator/właściciel portalu jerkbait.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na portalu (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba, która je zamieszcza.

12. Komentowanie zakończonych transakcji na portalu jerkbait.pl jest zakazane – w szczególności administracja portalu nie pośredniczy w wyjaśnianiu sporów pomiędzy stronami transakcji oraz nie prowadzi w jakiejkolwiek formie archiwizacji czy dokumentacji transakcji, która mogłaby służyć jako materiał dowodowy.

Odpowiedz najbardziej wymijająca jak sie tylko da...

Odpowiedzialności nie ponosi, ale ma mozliwość zawieszenia konta, więc powinien to zrobić.

• 0

Mariusz tak jak pisaliśmy na pw.

Regulamin znam.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o ochrone innych użytkowników przed działaniami tego gostka.

Może warto zastosować niestandardowe procedury.

Skoro za nie regulaminowe działania daje się ostrzeżenia a skutkuje to w dalszej perspektywie BAN-em ,warto wobec zaistniałej sytuacji reagować i to stanowczo.

Pzdr Karol.

• 0

Tu nie chodzi o komentowanie cen czy czegokolwiek innego tylko o nasze bezpieczeństwo bo nie rzadko kupuje się czy sprzedaje rzeczy wartościowe. Wystarczyło by napisać  np "polecam pana X, sprawa zakupu sprzedaży przebiegła bez komplikacji"

Ps dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez misiek116p

• 0

Jedyna słuszna decyzja  ;)

Brawo moderacja za sprawne i szybkie decyzje :)

Czy kolega @discusec odniósł się jakoś do zarzutów??? chociaż śmiem wątpić :rolleyes:

Może warto powrócić do pomysłu w dziale sprzedam do topicu NIE POLECAM kontrahenta. ;)

• 0

Karol,- a co miał napisać - jestem ściemniaczem a wy dupami które mnie od razu nie wyczaiły, do tej pory wystarczał wpis i każdy był już ostrożny i nie wysyłał bez wpłaty. A ponieważ nie było ostatnio żadnych wielkich afer to czujność była uśpiona.

Friko napisał że nie mamy budzić w innych nadziei na wątek nie polecam kontrahenta  <_<

Tłumaczenie, że portal nie odpowiada za treść ogłoszeń jest zrozumiałe chyba dla każdego ale ten wątek był takim wewnętrznym zabezpieczeniem, które nieźle funkcjonowało i raczej nie przysparzało problemów moderacji jak najbardziej szanownej, ale mogę się mylić bo to tylko oni wiedzą...

• 0

Wątek "nie polecam" był OK, jeśli chodzi o użytkowników forum, którzy mieli problemy z nazwijmy to " należytym przeprowadzeniem transakcji". Mógł też chronić przed zewnętrznymi podmiotami, które są niesolidne.  Przed oszustami jako takimi nie ochroni, bo oszust robi akcje raz. Czy tu na forum czy też na portalu aukcyjnym.  Robi to w jednym krótkim okresie czasu, zanim się rozniesie. Wobec czego ,wpis po fakcie nikogo już nie ochroni, bo oszust się zawija. Możliwe, że wypływa  pod inną tożsamością jednak, wtedy sytuacja się powtarza. Niemniej wątek był pożyteczny.  Forum jako takie i tak nie ponosi żadnej odpowiedzialności, bo nie jest stroną w sprawie i to nawet nie musi być zapisane w żadnym regulaminie. 

• 0

Ten ostatni krętacz robił kilka wałków synchronicznie i to nie tylko na tym forum, tak wnioskuję po ilości osób, które się na niego skarżyły. Śmiem twierdzić, że pierwszym zrobionym w bambuko byłem właśnie ja (bo już na przełomie grudzień/styczeń), trochę przez swoją naiwność, ale niestety nie miałem stosownego miejsca, aby o tym fakcie poinformować.

• 0

A może zamiast "Nie polecam" wprowadzić możliwość napisania komentarza do profilu użytkownika?

Wtedy każdy potencjalny oszukany będzie mógł dowalić odpowiedni opis swojemu oprawcy w jego profilu.

Łatwo też będzie można sprawdzić kontrahenta - oglądając tylko jego profil i komentarze do profilu. :rolleyes:

• 0

A może zamiast "Nie polecam" wprowadzić możliwość napisania komentarza do profilu użytkownika?

Wtedy każdy potencjalny oszukany będzie mógł dowalić odpowiedni opis swojemu oprawcy w jego profilu.

Łatwo też będzie można sprawdzić kontrahenta - oglądając tylko jego profil i komentarze do profilu. :rolleyes:

Dobry pomysł.

• 0

znajac ludzki charakter, smiem twierdzic, ze kazdy, kto nie lubi ciebie, mietka z lublina, friko lub mnie, wystawi bez chwili zwloki, w stosownym miejscu profilu, taki komentarz, ze byc moze odchce sie wchodzic na forum, o handlu nie wspome ... sa ludzie i sa taborety, nie zapominajmy o tym, zwlaszcza, ze poruszamy na sie portalu zrzeszajacym kilka tysiecy uzytkownikow ... ja uwazam, ze pay wall zalatwilby wiekszosc problemow, wlacznie z anonimowoscia realnych czy potencjalnych oszustow ... moze sie myle, a moze nie ... a decyzje podejma i tak admini

Jedyny racjonalny sposób to likwidacja działu "sprzedam", w końcu do tego są portale aukcyjne.

i tak sie to pewnie skonczy

• 0

...polecam dla odmiany nowy artykuł na jerkbait.pl - prawdziwa ciekawostka tym razem bo dorsze z przerębla :)  artykuł przesłany przez naszych Kolegów ze Skandynawii którzy jak widzę nie uczestniczą w wątku o giełdzie, ale mam nadzieję że nie będzie to dla Was przeszkodą ;)

• Like 1

• 0

No tylko że w ten sposób przesuniemy się w kierunku portalu sprzedażowego a przecież nie tak ma być...

Trudna sprawa,- być skutecznym wobec oszusta....

To bardzo prosta sprawa być skutecznym wobec oszusta.Dopóki nie ma przelewu nie wysyłamy sprzętu a od obcych co to się zalogowali i walą prosto na giełdę nie kupujemy lub prosimy o wystawienie na portalu aukcyjnym[tam jest ochrona].

• 0

znajac ludzki charakter, smiem twierdzic, ze kazdy, kto nie lubi ciebie, mietka z lublina, friko lub mnie, wystawi bez chwili zwloki, w stosownym miejscu profilu, taki komentarz, ze byc moze odchce sie wchodzic na forum, o handlu nie wspome ... sa ludzie i sa taborety, nie zapominajmy o tym, zwlaszcza, ze poruszamy na sie portalu zrzeszajacym kilka tysiecy uzytkownikow

Tak to by było pole do popisu dla zacietrzewionych frustratów.Działo by się źle.Należy o tym pamiętać że 99% transakcji kończy się pozytywnie.

Edytowane przez Tomy

• 0

...polecam dla odmiany nowy artykuł na jerkbait.pl - prawdziwa ciekawostka tym razem bo dorsze z przerębla :)  artykuł przesłany przez naszych Kolegów ze Skandynawii którzy jak widzę nie uczestniczą w wątku o giełdzie, ale mam nadzieję że nie będzie to dla Was przeszkodą ;)

Łoociaaa, jak mawiał Bruce Lee ;)

• Like 2

• 0

Panowie moderatorzy, +Super moderatorzy nie jest przestrzegany przez użytkowników zapis mówiący :

5. Treść ogłoszenia musi zawierać:

(i) w tytule ogłoszenia wyraz SPRZEDAM / KUPIĘ / ZAMIENIĘ / ODDAM odpowiednio do treści ogłoszenia.

• 0

Jedyny racjonalny sposób to likwidacja działu "sprzedam", w końcu do tego są portale aukcyjne. Ale na to Administracja nie pójdzie...

Racjonalny :blink:  To jest najlepszy dział sprzedaży koleżeńskiej w całej unii  ;)  , dla mnie tak wygląda . Ale pamietając dawne czasy w polandii , że to co dobre to trza  sprzedać wcale sie nie zdziwię , że tak mogłoby się stać . Zupełnie sie z tym co napisałeś nie zgdzam . Dopracować trzeba , jeżeli coś nie trybi  . Mam nadzieję , że Administracja trochę większym horyzontem operuje i nie zamknie działu sprzedam a jedynie go "dostosuje"  do potrzeb forumowiczów  :)