Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@makamba chodziło mi że regulamin nie był dla mnie przejrzysty mimo przeczytania. Ale spoko jeśli obaj razem z @friko chcecie to traktować jako test na inteligencję to spoko ja przyznaję się że go oblałem. Ale z drugiej strony jest takie ładne angielskie przysłowie: "Ignorance is bliss" i widzę że obaj mu hołdujecie. Zamykanie się na nasze sygnały w tym wątku tylko świadczy o krótkowzroczności.

pozdrawiam Maciek

• 0

Od dziś ( 1 sierpnia ) wchodzą w życie drobne zmiany w regulaminie giełdy:

Zmiany w regulaminie Giełdy:

stare ogłoszenia będą usuwane po 1 miesiącu liczonym od daty ostatniego wpisu, co umożliwi np. ponowne wystawianie na sprzedaż przedmiotów które się nie sprzedały w ramach poprzedniego (usuniętego ogłoszenia)

doprecyzowaliśmy również pkt. 5 regulaminu Giełdy odnoszący się do tytułowania ogłoszeń

• 0

Proponuję zmienić:

(iv) ogłoszenie sprzedaży lub zamiany musi zawierać aktualne zdjęcie przedmiotu a także informację o stanie fizycznym / technicznym / wadach widocznych i ukrytych

na

(iv) ogłoszenie sprzedaży lub zamiany musi zawierać aktualne zdjęcie przedmiotu a także informację o stanie fizycznym / technicznym / znanych sprzedającemu wadach widocznych i ukrytych.

Pozdrawiam

• 0

Po korespondencji w tym wątku;

http://jerkbait.pl/topic/36140-sprzedam-wahad%C5%82a-pstr%C4%85gowe/

Dochodzę do wniosku, że z "Giełdą" trzeba zrobić gruntowny porządek. W/g mnie możliwość zamieszczania postów na giełdzie powinna być dopuszczalna dla "userów", którzy mają min. 500 postów lub roczny staż na Forum. Wszyscy inni mogą wypowiadać się na PW, inaczej będzie tak jak jest teraz, "najazd" handlarzy z portali aukcyjnych. Do tej pory wydawało mi się, że wstawiając coś na forumową giełdę, robię ofertę dla kolegów, którym chcę sprzedać coś taniej niż dostępne jest normalnie. Teraz mamy jednak "najazd" handlarzy, o którym wspomniałem wyżej.

• 0

Czasy koleżeńskiej giełdy już nie wrócą, bo i miejsce forum już nie jest tylko portalem społecznościowym. Liczy się duża liczba unikalnych użytkowników, a giełda nadaje się do tego idealnie. Niestety ze szkodą dla forumowiczów aktywnych. Dumping cenowy zrobił się okrutny i naprawdę wychodzi czasem, że jak nie wystawisz za półdarmo to nie pozbędziesz się sprzętu. Z drugiej strony kupujący zacierają ręce. Taki znak czasów. 

• Like 1

• 0

Czasy koleżeńskiej giełdy już nie wrócą, bo i miejsce forum już nie jest tylko portalem społecznościowym. Liczy się duża liczba unikalnych użytkowników, a giełda nadaje się do tego idealnie. Niestety ze szkodą dla forumowiczów aktywnych. Dumping cenowy zrobił się okrutny i naprawdę wychodzi czasem, że jak nie wystawisz za półdarmo to nie pozbędziesz się sprzętu. Z drugiej strony kupujący zacierają ręce. Taki znak czasów. 

Też to do mnie dotarło, również fakt, że Forum jest swego rodzaju "tubą" reklamowo/ogłoszeniową. Nic mi w sumie do tego, wiadomo jakie czasy mamy, wszystko musi na siebie zarabiać. Trzeba zaakceptować zmiany i przystosować się do nich. Choć trochę żal, jednak "to se ne vrati" ;)

• 0

Regulamin "Giełdy":

8. Osoby zainteresowane ogłoszeniem mogą dopisać do wątku chęć rezerwacji lub zadać pytanie dotyczące właściwości przedmiotu ogłoszenia; zakazane jest komentowanie przez kupujących ceny sprzedaży ustalonej przez sprzedawcę.

W przypadku przyjęcia/zwolnienia rezerwacji, ogłaszający umieszcza informację o tym edytując pierwszą wiadomość swojego ogłoszenia.

Czy to oznacza, że osoby nie kupujące mogą wyrażać swe zdanie na temat ceny sprzedaży? Dodanie "pt." pomiędzy czerwone wyrazy rozwiałoby wątpliwości :)

Dalej, jeśli sprzedający sprzedaje wyroby obecnego na forum twórcy drożej niż twórca, to na zasadzie "kto to kupi ten jest głupi" przemilczeć?

Czy też z uwagi na koleżeński charakter giełdy jest dopuszczalne zwrócenie uwagi? I komu - sprzedawcy czy moderatorowi?

• 0

Tylko, że to wskazanie tańszego źródła, znając panujące na forum zwyczaje, sympatie i antypatie, skończy się w wielu przypadkach solidnym spamem pod tematem, przekrzykiwaniem handlarzy promujących własny, o pięć groszy tańszy pakiet z dwóch twisterków i pipperka, licytowanie się kosztami przesyłki i kursami waluty, bo na ebayu zawsze taniej. :)  ;)

Dowali to modom roboty, i to solidnie dowali, bo zgłoszenia o wyczyszczenie tematu polecą hurtem, a najbardziej pokrzywdzeni zostaną ci, którym wątki dzięki temu zejdą na samo dno, bo nikt tańszej alternatywy nie zaproponował.

Nie widzę tutaj innego sposobu na zachowanie względnego porządku, jak na razie, jak zgłaszanie niekoleżeńskiego postępowania na giełdzie do moda.

Edytowane przez Dagon

• 0

Nie sprzedaję na giełdzie to fakt. Jednak nie mogę sobie wyobrazić takiej sytuacji, że pod wystawionym towarem, ktoś pisze komentarz - lepiej kupcie u X, lub na Y albo w sklepie Z, bo jest taniej.

Czas wreszcie wejść w zdrową sytuację, że jest sprzedawca i klient oraz istnieje coś takiego jak targowanie się. Osoby trzecie nie powinny mieć możliwości wpływania na bezpośredni przebieg transakcji. To, że jest to na "tablicy" i każdy może widzieć i komentować, nie powinno dawać uprawnień to negowania, podważania ceny lub przekazywania informacji o innych źródłach do nabycia identycznego lub podobnego towaru.

Prawo wolnego handlu jest bardzo proste.

"Twój towar lub usługa może nie znaleźć zainteresowania." Nie jest to kwestią nacisku podpowiadaczy, lecz zdrowych relacji na rynku.

• Like 1

• 0

Jestem innego zdania, jerkbait to miejsce, forum z definicji mające być koleżeńskim. Giełda również jest miejscem koleżeńskiej wymiany. Jerkbait nie jest miejscem przeznaczonym do handlu ciągłego, zarabiania pieniędzy choć niewątpliwie może być postrzegane w ten sposób. Jeśli widzę, że ktoś sprzedaje z premedytacją "syf w cenie złota" dlaczego miałbym nie reagować? Brak reakcji jest nie zgodny z moim wewnętrznym systemem wartości.

Giełda na tym forum powinna być oparta na wzajemnym zaufaniu. Czy przy 10.000 userów to możliwe? Jeśli nie, komentarze tym bardziej wskazane.

• Like 6

• 0

.... Giełda również jest miejscem koleżeńskiej wymiany.... Jeśli widzę, że ktoś sprzedaje z premedytacją "syf w cenie złota" dlaczego miałbym nie reagować?...

Od momentu istnienia nowego regulaminu chyba tylko raz, góra dwa, zdarzyło mi się zareagować nerwowo na wątek sprzedażowy, ostatni przypadek związany był właśnie z absolutnym pogwałceniem zasad wymiany koleżeńskiej.

Ponieważ regulamin zakazuje komentowania cen, zgłosiłem to do moderacji im zostawiając problem niekoleżeńskiego sprzedawcy, unikam pisania pod takimi tematami z dwóch powodów, pierwszy to regulamin, na który handlarz zaraz się powoła i punkt dostanę ja a on się zaniesie śmiechem i dalej będzie robił swoje, drugi powód to, że jeśli ktoś nie ma skrupułów by "golić" kolegów z forum, to tylko się ucieszy z podbicia mu wątku, a tego bym nie zniósł.

• 0

@Dagon 

są tacy co i szlabanu na IP się dorobili, niewielu jak na razie ale Ci szczególnie konsekwentni w naruszeniach regulaminu (nie tylko gieldy zreszta) zostali przeniesieni do grupy "zbanowani" ; mamy przy tym bardzo fajne narzędzie które pokazuje wszystkie adresy IP z którego korzystał użytkownik, również te smartfonowe i tabletowe oczywiście więc jak już do tego przychodzi to blokada idzie na wszystko na co sie da

Jak sobie radzicie z bramkami proxy? :)

• 0

Wracając do "komentowania" ceny .... jestem jak najbardziej ZA (pewnie dlatego, że nic nie sprzedaję), ale tak calkiem serio, to chyba nadal jest forum "koleżeńskie", więc nie rozumiem, dlaczego akurat w tej zakładce nie mogę poradzić koledze, aby nie dał się zrobić w balona? Skoro ktoś jest trzoszke mniej "kumaty", to nie znaczy, że można go naciagać :(  Wiem, że czasami rzeczy podobne nie są jednak takie same, ale jeżeli ktoś sprzedaje np. po 100 zł. nowe plecionki, które kupił w polskim sklepie po 50 zł, to czy to jest koleżeńskie? Czy takie zachowania przystają do KOLEŻEŃSKIEGO forum? Koleżeńskie byłoby podanie nazwy sklepu w dziale "promocje" .... co zresztą wiele osób robi. Dodam, że kilka, może nawet kilkanaście razy cos tu kupowalem (zwłaszcza na początku) i ceny były okazyjne ..... po prostu sprzedawali koledzy swoim młodszym stażem kolegom, a nie handlarze klientom, klientom którzy nadal wierzą, że kolega ich nie oskubie  :( ... i dlatego łatwiej ich nabrać.

Edytowane przez bjpol
  • Like 4

• 0

Komentowanie cen nakręcało - za każdym razem - spiralę wyjątkowo mało kulturalnych dyskusji, których na forum chcemy unikać (z tego samego powodu zlikwidowaliśmy dział 'polecam/ nie polecam kontrahenta - transakcje są wewnętrzną sprawą pomiędzy sprzedającym a kupującym).

W większości przypadków cenę każdy może sprawdzić w necie - zakładam, że potrafi to zrobić - i uniknąć 'robienia w balona', które sugerujecie...

• Like 7