Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
 w całe te zawiłości.

Najlepsze jest to że nowy regulamin jest tak naprawdę krótszy i prostszy od poprzedniego, i do tego gdzieś w 80% pokrywa się ze starym ;) Tak naprawdę 3 istotne różnice w stosunku do regulaminu który obowiązywał przez poprzedni rok są takie:

1. ogłoszenie musi zawierać zdjecie

2. aktualizowanie ogłoszenia następuje w trybie edycji oryginalnego ogłoszenia a nie dopisywania nowych postów.

3. nie można wystawiać przedmiotów wystawianych jednoczesnie na Alledrogo

- pytanie czy te skromne w istocie zmiany rzeczywiście przekraczają możliwości intelektualnego ogarnięcia dla przeciętnego użytkownika jerkbait.pl ? Osobiście uważam że nie  i że potrzeba po prostu czasu żeby nowe zasady się przyjęły. No, ale może mam zbyt dobre zdanie o użytkownikach  B)

• 0

A może tak, niektórzy koledzy, zaprzestaną komentowania i wytykania błędów Sprzedającego, w jego własnym wątku sprzedaży.

Może wystarczy stosowne zgłoszenie, jak to od "chama".

Było już o tym a teraz nadgorliwość jakaś nastała a wątek ląduje na szczycie  :angry:

• 0

Mały apel. :)

Panowie, wiemy wszyscy,że ostatnio zaszły pewne zmiany w regulaminie forumowej giełdy.

W związku z tym jak widać powstała też samozwańcza grupa ludzi,którym zależy na tym ,żeby na owej giełdzie panował porządek,czyli tzw "chamy" :lol:  (a i sam się do nich zaliczam) co wciskają przycisk "zgłoś" lub napominają roztargnionych lub cwanych inaczej  o błędach jakie robią w ogłoszeniach. :huh:

Fakt ,że przez te upominanie w ogłoszeniu sami je też windujemy do góry bo zazwyczaj upominany nadrabia braki nie poprzez edycję ale przez dopisanie kolejnego posta i znowu oczko w górę. :angry:

Może lepiej więc ograniczyć się tylko do kliknięcia na "zgłoś"?

Choć ciężko rzeczywiście czasem wytrzymać,żeby czegoś nie napisać...

Mała prośba też do moderatorów nadzorujących giełdę ,żeby wybaczali nadgorliwość niektórych z użytkowników zbyt pochopnie zgłaszających nieregulaminowy post. ;)  :D

Nas też czasem ponosi chęć kliknięcia , ale wszystko w dobrej wierze. :lol:

• 0
A może tak, niektórzy koledzy, zaprzestaną komentowania i wytykania błędów Sprzedającego, w jego własnym wątku sprzedaży.

Było już o tym a teraz nadgorliwość jakaś nastała a wątek ląduje na szczycie  :angry:

Zazwyczaj moderator i tak skasuje wszystkie następne posty łącznie z tym nieregulaminowym.

;)

Zgadza się :D 

Edytowane przez mario

• 0

Spokojnie, wydaje mi sie że wszystko idzie w dobrym kierunku. Osobiscie przy moderacji takie posty i tak usuwam wiec pod moderacji wątek wraca na swoje miejsce w kolejce, a często widać jednak efekt "edukacyjny".

Choć niewątpliwie wystarczy też samo zgłoszenie do moderacji - kilka razy dziennie moderatorzy przeglądają giełdę i zgłoszenia.

Jedną miałbym tylko prośbę - jeśli już ktoś decyduje się na zabranie głosu i instruktarz odnośnie nowego regulaminu - to żeby to nie odbywało się w sposób agresywny, bo nowy regulamin mamy od dwóch dni i chociaż robimy wszystko żeby o tym informować to przecież mogą się zdarzyć osoby które nie ze złej woli czy cwaniactwa ale jakiegoś tam roztargnienia naruszą to i owo... 

• 0

Popieram ! kilku forumowych kolegów chce się publicznie wykazać znajomością nowego regulaminu wytykając błędy mniej doświadczonym wystawiającym.

Chcecie zwrócić komuś uwagę to zróbcie to dyskretnie na PW ja tak robię i dobrze się z tym czuję B) Nie muszę przy tym podbijać wątku i wykazywać się przed całą resztą robiąc z siebie szeryfa :D

• 0

Masz rację, ale gdy wciskam "zgłoś" to mod kasuje wątek i nikt oprócz zainteresowanego nie wie o tym, natomiast upomnienie w watku (niestety podbijające wątek) jest dostępne przynajmniej przez pewien czas szerszej grupie użytkowników i jest większa szansa na dotarcie do "mas".

Chyba że będzie tak jak tu: http://jerkbait.pl/topic/21568-pływadełko-guideline-drifter/#entry1210911

Edytowane przez slawek_2348

• 0

Moim zdaniem powinien zostać zlikwidowany system rezerwacji w dziale "sprzedam".Prowadzi to głównie do zamieszania w wątku,a i nie brakuje tu nałogowych rezerwujących. Logicznie rzecz biorąc,to albo mnie na coś stać i zdaję sobie sprawę ze swojej sytuacji finansowej ,albo nie zawracam komuś gitary.odnoszę wrażenie że całe te rezerwacje służą tylko zyskaniu czasu na wyszukanie informacji o danej rzeczy w sieci,jego wartości i jakości produktu.Teraz kiedy jest jasno napisane że ogłoszenie musi zawierać zdjęcia, to nie widzę również potrzeby rezerwowania do czasu otrzymania fotek. Sprawa jest prosta-biorę,albo nie zabieram czasu sprzedającemu lub potencjalnemu kupcowi.

• Like 1

• 0

Po kiego grzyba w dziale "sprzedam" trzeba dopisywać ,że ...sprzedam :lol: ?

W dziale kupię ,zamienię itd to jeszcze rozumiem takie doprecyzowanie  ,ale tak to babol zwykły w regulaminie i jeszcze piętnowany przez modów :rolleyes: .

Edytowane przez Maciejowaty
  • Like 1

• 0
Z tą rezerwacją to słuszna uwaga.

Wiem co potrzebuje na co mnie stać więc kupuje lub nie.

O ewentualną rezerwacje mozna poprosić sprzedającego na PW i jesli się zgodzi pisze to edytując własny post.

Z tą rezerwacją..... Tak i nie. Na przykład ostatnio rezerwowałem koszulę. Tylko dlatego, by móc pomierzyć i "przypasować" rozmiar.

• 0

Co do nowej idei działu prawie nie mam zastrzeżeń bo działa lepiej poza tym że:

-nie można za jakiś czas przypomnieć o swoim ogłoszeniu tak jak było można aktualizować ogłoszenia po 2 tyg.

-bzdurą dla mnie jest w dziale "sprzedam" który w całości takiej czynności jest poświęcony, obowiązek pisania lub Sprzedam  w tytule. przecież do niczego innego ten dział nie służy i wiadome jest, że to co jest tam umieszczone jest na sprzedaż a nie po to żeby się chwalić, ale mimo to nadgorliwi moderatorzy wpychają swój zielony kolor i zwracają uwagę o takie zbędne detale w co drugim poście.

• 0

Waldku o to mi miedzy innymi chodziło pisząc słowa :)

O ewentualną rezerwacje mozna poprosić sprzedającego na PW i jesli się zgodzi pisze to edytując własny post.

Występują specyficzne ogłoszenia i dlatego to sprzedający i kupujący powinni między sobą ustalić kwestie rezerwacji bez nabijania sztucznie postów ;) 

• 0

Panowie Wy widzicie efekt finalny, ale zapewniam Was, że jest całe mnóstwo ludzi którzy piszą posty, gdzie popadnie lub tam gdzie akurat ostatnio byli... Taka sygnatura wątku pomaga nam troche w utrzymaniu porządku... poza tym nie wydaje mi się by ten konkretny zapis był tak wielce istosny by rozpisywać się nad tym czy musi to być lub nie... :)

• 0

Zapis jak każdy inny , albo ma sens , albo nie ma. Ten nie ma.

Jeżeli  giełda ma sprawnie działać z nowym regulaminem to trzeba ją podzielić na działy np. "wędki" ,"kołowrotki" ,"przynęty" ,"inne" (ale też wędkarskie oczywiście).

Chyba ,że celem giełdy jest ,żeby jak najmniej sprzedać i kupić to jesteśmy na dobrej drodze :rolleyes:

• 0

panowie jest regulamin i  trzeba go przestrzegać bezwzględnie... jeżeli ktoś nie akceptuje poprostu niech nie korzysta giełdy, chyba proste :) jada na światłach przez cały dzień i przez cały rok też jest dla niektórych bezsensu, ale jezdzić na nich muszą bo będzie kara :)

• Like 1

• 0

to już zostało wyjasnione w FAQ:

http://jerkbait.pl/topic/21459-zmiany-w-regulaminach-od-1-lutego-pytania-i-odpowiedzi-faq/?p=1210831

i myślę że na tym można zakończyć omawianie tego "problemu" - oprócz regulaminu jest jeszcze zdrowy rozsądek moderatorów, jeśli z ogłoszenia jednoznacznie wynika o co chodzi to przecież nie będą się czepiać ;)

... idźcie na jakieś ryby ludzie  :lol:

• 0
panowie jest regulamin i  trzeba go przestrzegać bezwzględnie... jeżeli ktoś nie akceptuje poprostu niech nie korzysta giełdy, chyba proste :) jada na światłach przez cały dzień i przez cały rok też jest dla niektórych bezsensu, ale jezdzić na nich muszą bo będzie kara :)

A to regulamin i forma giełdy są " niezmienialne"?

Dyskusja i krytyka też zabroniona? :lol:

ps. ja np na światłach jeździłem i jeżdzę nie dlatego ,że za brak grozi kara ,tylko dlatego ,że to ma sens i jest zasadne. :)

• 0

Mody!

WZYWAM WAS!

Nie wywalajcie niewygodnych dla was postów z FAQ -a!

Gdy widzicie, że jest na dyskusję i kontrowersje wokół zmienionego regulaminu właściwszy wątek, to dobry obyczaj nakazuje przenieść niewłaściwie wpisane posty, tam gdzie ich miejsce, a nie wypier..... ć je dla własnego spokoju w kosmos!

Nie róbcie z tego forum repliki urzędu z ulicy Mysiej z dawnych lat :-)

Edytowane przez witoldn

• 0

a ja uważam, że brak możliwości aktualizacji (podbicia) co jakiś czas jest bez sensu (zwłaszcza bez podziału na kategorie)

raz wystawiłem kołowrotek, który w ciągu kilku godzin został brutalnie zepchnięty ;) na 3 stronę przez pierdółki za kilka i kilkanaście złotych, kto go znajdzie ?

absolutnie nie uważam, że ktoś rano wstaje łóżka z solennym przyrzeczeniem, ze dzisiaj kupi taki a taki kij, tak a tak uzbrojony i w takie a takie cenie

i jescze wypisze sobie to na czole, aby rano przypominało mu o tym przy goleniu i przebija się co trzeci dzień przez wyszukiwarkę

a sporo zakupów (akurat w danej chwili czasowej) robi się z okazji atrakcyjności ogłoszenia, konkretnego towaru (ciekawej konfiguracji itp), a przede wszystkim ceny

ja zazwyczaj jak coś wystawiam, to np. zależy mi na czasie, wystawiam w atrakcyjnej cenie, która skłoni kupującego do szybkiej decyzji i finalizacji transakcji

a kto teraz kupi ode mnie sprzęt, który nawet ten ktoś planuje kupić w pewnej perspektywie czasowej, ale kosztuje powiedzmy średnio 1500zł, a mojej ofercie np. 1200zł (okazja) skoro nawet nie zobaczy tego ogłoszenia

a jest duża szansa, że kupiłby właśnie w tym czasie ze względu na dobrą cenę i oszczędność

ja będę robił tak :

wystawiam na j.pl na 2-3 dni w dobrej cenie (niech trafi w dobre ręce) jak nie ma chętnych to i tak ich pewnie nie będzie :), bo już nikt o tym nie będzie wiedział, zgłaszam do usunięcia i wystawiam na portalu aukcyjnym, tam przynajmniej zapłacę parę złotych co dwa tygodnie i podskoczy w kolejce (ponowne wystawienie)

nie ma co mieć pretensji do ludzi, że zależy im na tym, aby wątek z ogłoszeniem podskoczył, przecież po to wystawili, aby sprzedać

i co ja biedy uczciwy człowiek mam się teraz modlić, aby ktoś zadał jakieś pytanie ? bez sensu

może już niech kasują się co 10-14 dni i ponowne wystawienie

Edytowane przez bazyloss