Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tomy - 5,5% ;)

Oczywiście prowadzenie ewidencji to sprawa każdego przedsiębiorcy - można i nie prowadzić a podatki płacić jakie się chce. Potem lekka ściema w zeznaniu podatkowym i jakby nie patrzeć - można się ślizgać na tym do pewnego momentu - kontroli :D z US. A potem to już inna bajka ;)

Edytowane przez tymon

• 0

Mam pytanie, wprowadzenie ograniczeń co do ilości wystawianych ogłoszeń w dziale sprzedam do np. jednego na 2 tygodnie coś by waszym zdaniem dało?

Mogło by to uspokoić nieco handlarzyków, a tych którzy robią ,,porządki" przez 3 godziny czy też 3 dni, co chwilę dorzucając nową rzecz w nowym temacie, zmotywowało by to do zebrania większej ilości rzeczy i wystawienie dopiero po ukończeniu porządków.

Mieli byśmy mniej tematów, wolniej by wyskakiwały, rozważniej by były prowadzone, każdy przecież chciał by zagospodarować temat jak najstaranniej bo porządek leżał by w interesie sprzedającego a nie moderatora, podbijanie tematu również co 2 tygodni, a sprzedawca po kontakcie z moderatorem w szczególnych przypadkach takich jak np. naprawdę duża ilość sprzętu, był by uprawniony (i tu decyzja moderatora) do stworzenia maksymalnie dwóch dodatkowych tematów.

Co o tym myślicie?

Edytowane przez PaNeK
  • Like 1

• 0

Tomy - 5,5% ;)

Oczywiście prowadzenie ewidencji to sprawa każdego przedsiębiorcy - można i nie prowadzić a podatki płacić jakie się chce. Potem lekka ściema w zeznaniu podatkowym i jakby nie patrzeć - można się ślizgać na tym do pewnego momentu - kontroli :D z US. A potem to już inna bajka ;)

To ja mam to zarejstrowane chyba inaczej bo na 100% mam 8,5%.Sam tego nie robie tylko księgowa która załatwia wszelkie moje rozliczenia ja tylko płacę i płacę US,ZUS,Sruz itd..Na szczęście za zbyt wysokie podatki nie ma konsekwencji a całość rozliczana jest i tak w styczniu.Toż to niezła sumka by się uzbierała.

Edytowane przez Tomy

• 0

Procent podatku na tzw ryczałcie jest zróżnicowany w zależności od charakteru działalności.

17 % przychodów ze świadczenia usług m.in.:

- pośrednictwa w sprzedaży pojazdów mechanicznych, pośrednictwa w sprzedaży części i akcesoriów do pojazdów mechanicznych,

- hoteli,

- parkingowych

- obsługi centrali wzywania radio-taxi

- organizatorów i pośredników turystycznych,

- zarządzania nieruchomościami,

- pozyskiwania personelu

- dezynfekcji i tępienia szkodników,

- fotograficznych,

- organizowania wystaw, targów.

8,5 % przychodów m.in. z:

- działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 %,

- usług związanych z prowadzeniem przedszkoli,

- prowizji uzyskanej przez komisanta ze sprzedaży na podstawie umowy komisu,

- prowizji uzyskanej przez kolportera prasy na podstawie umowy o kolportaż prasy.

5,5% przychodów:

- z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton,

- uzyskanej prowizji z działalności handlowej w zakresie sprzedaży jednorazowych biletów komunikacji miejskiej, znaczków do biletów miesięcznych, znaczków pocztowych, żetonów i kart magnetycznych do automatów,

3,0% przychodów m.in. z :

- działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%,

- działalności usługowej w zakresie handlu.

W przypadku wybrania tej formy opodatkowania podatek zapłacimy zawsze, niezależnie od tego, czy nasza działalność będzie przynosiła zyski, czy straty. Podejmując decyzję o wybraniu tej formy opodatkowania należy pamiętać, że podstawę opodatkowania stanowi przychód, który przed samym opodatkowaniem pomniejsza się o składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Co do zasady podatnik zobowiązany jest do wpłacania ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych za każdy miesiąc, w terminie do 20 dnia następnego miesiąca, a za grudzień zgodnie z terminem złożenia zeznania podatkowego, na konto właściwego urzędu skarbowego. Jest również możliwość wybrania cyklu kwartalnego. Wówczas terminem wpłaty jest 20 dzień następnego miesiąca po upływie kwartału, jednakże z tego udogodnienia wolno nam skorzystać tylko, jeśli nasze przychody osiągnięte w roku poprzedzającym rok podatkowy nie przekroczyły kwoty stanowiącej równowartość 25 000 euro.Roczne zeznanie o wysokości uzyskanego przychodu, wysokości dokonanych odliczeń i należnego ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych należy złożyć w terminie do dnia 31 stycznia następnego roku.

• Like 1

• 0

Panowie to nie dział o skarbówce tylko o tym jak poprawić funkcjonowanie forum, chyba że nie dostrzegam jakiejś znaczącej zależności między ,,naszą" giełdą a metodą i rodzajem odprowadzania podatku przez chałupniczych rękodzielników czy też zakłady masowej produkcji z Hong Kongu

• 0

Panowie to nie dział o skarbówce tylko o tym jak poprawić funkcjonowanie forum, chyba że nie dostrzegam jakiejś znaczącej zależności między ,,naszą" giełdą a metodą i rodzajem odprowadzania podatku przez chałupniczych rękodzielników czy też zakłady masowej produkcji z Hong Kongu

Masz rację - to nie temat o tym :) , ale jeszcze sprostuje Sławka jeżeli pozwolisz.

Przy prowadzeniu DG na ryczałcie dajmy na to 5,5% podatek obliczamy w sposób taki, że przyjmując przychód (kwota która wpłynęła do nas, od klientów) na poziomie 10tys.zł aby wyliczyć podatek należy od tej kwoty odjąć składkę społeczną ( jak wysoką to zależy czy jesteśmy na preferencyjnym zusie czy nie). Wyjdzie jakaś tam kwota. Następnie z tej kwoty wyliczamy podatek ( w przypadku ryczałtu 5,5%) mnożąc przez 5,5% to wyjdzie w okolicach 500zł. Od kwoty, która nam wyjdzie odejmujemy 7,75% podstawy wymiaru składki zdrowotnej ( 219,19zł).

Kwota wolna od podatku przy Zusie preferencyjnym to kwota rzędu 4100zł.

Edytowane przez tymon

• 0

No więc wracając do tematu... nie wiem czy czytaliście, a jeśli czytaliście to czy dostrzegliście jakikolwiek sens w moim pomyśle, ale miło by było gdyby ktoś chociaż napisał że jest ,do du*y" w miarę konstruktywny sposób ;)

ja dostrzegłem, pomysł ciekawy przyznaję ale mam wątpliwosci czy wykonalny od strony technicznej - sprawdzę

• 0

Mylisz się troszeczkę i już wyjaśniam dlaczego.

Żeby prowadzić działalność gospodarczą związaną ze sprzedażą towarów przez siebie wyprodukowanych nie potrzeba być Vat-owcem, to raz więc co za tym idzie nie ma możliwości wystawiania faktur. Kolejna sprawa jest taka, że nie ma obowiązku posiadania kasy fiskalnej przy prowadzeniu działalności chociażby na ryczałcie. Można wystawiać rachunki, ale też nie ma takiego nakazu. Jeżeli w zamówieniu zażyczysz sobie rachunek - nie może odmówić, ale sam z siebie wystawiać Ci go nie musi.

Do rozliczania z fiskusem potrzebna jest mu ewidencja ( dlatego przy przelewach przez internet nie ma potrzeby wystawiania rachunku, bo de facto zaświadczeniem o przebiegu transakcji jest przelew, który jako informacja musi się znaleźć w ewidencji) i co w nią wpisze musi się niejako pokrywać z przychodami, od których płaci bądź nie podatek. To czy płaci zależy od osiąganych przychodów. Jak to liczyć - to już oddzielny aspekt.

@Tymon- ja się nie mylę,bo sam mam własną działalność i wiem że jest to proste do obejścia i tyle ,i wiem że to działa na naszym krajowym rynku bardzo dobrze.

• 0

Nie wiedziałem, w którym miejscu, zatem może tu.

Chciałbym przeprosić wszystkich użytkowników oraz redakcję Jerkbaita za sprowokowanie wczorajszej pyskówki z jednym z uzerów.

Niewiele mam na swoje usprawiedliwienie a moją irytację powinienem zatrzymać dla siebie.

Dział "Nie polecam kontrahenta" obok pożytecznej misji, jaką spełnia bywa również punktem zapalnym portalu. Od mądrości użytkowników zależy, jakiej formy nabierze.

Jest mi przykro, że dorzuciłem niepotrzebnych napięć, za co raz jeszcze wszystkich przepraszam.

• 0

Niedługo już będzie tej swawoli gdyż dział ten od 1 stycznia ulegnie likwidacji, podobnie jak dział polecam kontrahenta oraz dział archiwum. Zostaną również wprowadzone daleko idące zmiany w funkcjonowaniu giełdy. O powodach pisałem kilka postów wcześniej w tym wątku.

Takie akcje jak wczorajsza tylko utwierdzają mnie w konieczności podjęcia tej decyzji.

Ale ładnie że się zreflektowałeś :)

• Like 1

• 0

Kiedyś w tym wątku był poruszany temat wstawiania fotek w dziale sprzedaży.

Chodziło o to by w regulaminie zamieścić punkt o konieczności wstawienia foty sprzedawanego przedmiotu zamiast wpisu "zainteresowanym fotki na maila" .

Da się coś z tym zrobić czy nadal brak fotki możemy stosować jako dobry sposób na pompowanie ogłoszenia przez ciągłe dopraszanie się zainteresowanych o foty i wpisy w stylu "już wysłałem" ?

Może ktoś wreszcie wstawi setkę wobków bez fotki i opisu , podając tylko producenta?

Chętnie bym poprosił o fotkę każdego ... z osobna... na maila. :rolleyes:

• 0
..Może dobrym wyjściem byłoby dopuszczanie do giełdy tylko tych uczestników z odpowiednim wkładem postów na forum?

Wybacz, ale raczej bardziej zdezelowany jest Twoj pomysl o liczbie postow..

Znam osoby, ktore sa dluzej zalogowane ode mnie, a maja po kilkanascie postow - nie kazdy ma ochote pisac o dupie marynie.

Kolejny agument jaki sie przewinol, a ktory mi sie srednio widzi to anonimowosc.  Nie kazdy musi wiedziec, ze mam na imie Piotr, znac moje nazwisko, miejsce zamieszkania itd..  tylko od usera powinno zalezec czy chce byc anonimowy czy nie. Ja w duzej mierze chce byc - bo daje mi to poprostu spokoj.