Skocz do zawartości
  • 0

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

Jack__Daniels

Pytanie

Tak mi się przypomniał stary dowcip.

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.

- Do pięciu wyrazów za darmo.

- Nooo... to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.

- Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.

- To niech będzie - Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla

Dlaczego mi się przypomniał?

Ano dlatego, że właśnie wylazłem z działu sprzedam i niektóre wpisy kolegów wędkarzy/sklepikarzy to jedynie same ogłoszenia.

Jerkbait.pl nie jest portalem aukcyjnym i pomimo, że pewnie wielu z nas czeka na okazje to jednak chciałbym kupować od osób, które znam. Widzę, ze udzielają się na forum i oprócz tego, że coś sprzedają jakbym się mocno postarał to spotkam się nad wodą jak z kolegą po kiju, a nie na zasadach sprzedający - klient.

Moja propozycja jest taka, zresztą na innych portalach bywa podobnie, osoba, która ma przynajmniej np. 50 wpisów merytorycznych ma możliwość zamieszczenia ogłoszenia, inne wpisy będą bezwzględnie usuwane. Jak widzę sprzedam opla, a przy nicku cyferkę 1 (słownie: jeden), odnoszącą się do ilości wpisów na forum i ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę... to .... sami sobie wpiszcie :D.

Takie to mam przemyślenia egzystencjalne po większej wódce... dobrze, że mozzilla podkreśla błędy bo pewnie jutro sam bym się zastanawiał o co mi chodziło :D

Spokojnej nocy życzę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.Moim zdaniem pomysl z postami jest ok. Kupujacy od np 100 postow sprzedajacy od 200.Regulamin dzialu gielda jest spoko tylko nie kazdy go przestrzega, a zatem ogloszenie zamiast aktualizowac co 2 tyg powinno byc automatycznei usuwane; i wstawiane od nowa.Kazdy uzytkownik ma parwo do dwoch postow w ciagu tego czasu.1 post typu rezerwuje, biore 2 post w typie kupilem, zwalniam rezerwacje.Sprzedajacy  ma mozliwosc tylko do jednego ogloszenia w ciagu 2 tyg kazde nowe bez podania przyczyny ciach do wora.Jesli juz cos wystawil i nagle znalazl jedna rzezc to po okresie dwoch tygodni, jesli jego przedmiot bedzie nadal aktualny i bedzie chcial wrzucic to dorzuci nowy przedmiot.Jesli co 2 dni bedzie mial cos nowego to jest handlarzem i sam podziekuje za taka gielde, ktora mu ogranicza dzialalnosc zarobkowa.Co do polecam nei polecam, jesli zlikwidowac nad czym mocno ubolewam, to mozna kazda oferte skwitowac w ogloszeniu.I tu tez tylko po 2 posty co by sie burza nie robila.W ciagu tych 2 tygodni ogloszenie nie powinno byc "mobilne" czyli nowy post nie powinien podbijac ogloszenia, po 2 tygodniach i tak zniknie i bedzie mozliwosc wystawienia od nowa, co umiesci ogloszenie  na poczatku listy.Taka automatyczna czystka przyczni sie do przejzystosci dzialu , nie bedzie zalegajacych tematow, ktore wisza po rok i tylko zajmuja miejsce.Bedzie tylko kilka stron, ktore kazdy bedzie mogl przejzec od poczatku do konca.Ktos pisal o rozdzieleniu tematycznym, czyli wedki, kolowrotki, przynety i pierdoly.Bardzo madre posuniecie,Ktos chce kupic kolowrotek szuka w kolowrotkach wedki w wedkach a jak jest wszytsko pomieszane to wchodzi taki delikwent i szuka wedki, widzi fajny kreciek to robi rezerwa chociaz wie ze kasy nie ma, ale mysli moze na handel bedzie, idzie 2 strony dalej widzi przynety wiec cyk podbija i rezerwuje pozniej sie nie odzywa 3 dni bo juz kupil kij, i karuzela zaczyna sie od nowa.

Edytowane przez grunwald1980

• 0

A i jeszcze jedna sprawa, dotyczaca nabijanai postow.Proponuje aby za wpisy w dziale gielda posty nie byly liczone.Unikniemy tutaj "gieldowych postowiczow", jesli jest techniczna mozliwosc, kazdy post zaliczany po przekroczeniu 10 slow, posty typu "brawo", " gratuluje" " :) " nie beda liczone.Zrobic licznik kazdego uzytkownika liczacy czas pobytu na forum, ktory bedzie sumowany za kazdym wejsciem.Taki zegar pokaze nam czy faktycznie " franek,czeseik i alfonso de la kutaso" byli od dluzszego czasu na forum czy tylko tak sobie napisali.

• 0

Anonimowosc jest tutaj nie potrzebna!Jezeli jestes normalnym uzytkownikiem nie poszkuje cie INTERPOL ,CIA,  KGB ani policja i nie chcesz nikogo nabic w butelke w dziale sprzedam to jaki jest problem!? Tutaj gdzie mieszkam jest taki portal podobny do JB  i kto sie chce zapisac musi podac imie i nazwisko ! i pod taki jestes zarejstrowany.I nie ma ze ktos o nicku COPERFIELD wziol kase za wedke i nie wyslal ,bo juz by wszyscy wiedzieli ze TAKI to  a TAKI jest OSZUSTEM i nigdzie juz z nim by nikt interesow nie robil.I nikt juz by nie byl ZDEZELOWANY :ph34r:

• 0

:lol: A sam masz opis w profilu skromny i tajemniczy... ;)

Metryki urodzin nikt sprawdzać nie będzie ani dowodów osobistych.

Każdy będzie mógł podać dane takie jakie tylko będzie chciał.

Ja na przykład podałem tylko autentyczna fotkę mojej facjaty w awatarze... :rolleyes:

• Like 1

• 0

@CLAUDIO w Hiszpani jest inna mentalnosc, owszem zdarzaja sie kretacze glownie z Rumuni i Polski jak i tubylcy.Tam gdzie biedniej tam wiecej przekretow.Jak zarabiasz na tyle ze stac cie co miesiac dokupic fajny kijek to raczej nie wykrecasz kogos na kilka wobkow czy wyru...any kolowrotek.Gdyby ludzie byli uczciwi to i owszem mozna sie logowac imieniem i nazwiskiem, gdyby ludzie byli uczciwi to by nie bylo tematu :) Pzdr

• 0

W Hiszpanii zdarzają się krętacze? Coś takiego :lol: . Pośród elytarnego klubu Włoch, Grecji i Portugalii to jedno z państewek, które pożyczyło bardzo dużo pieniędzy z zamiarem nieoddania. Gdybym ja zrobił coś takiego nazwano by mnie nie tylko krętaczem ale i złodziejem. Nie żebym był jakoś nastawiony do nich w sposób wrogi, bo myślę o nich równie życzliwie i czule, jak oni o Nas.  Niemniej produkty z tych krajów w sklepie omijam szerokim łukiem, w ramach uczciwości.  ;)

• 0

@Krzysiek W nie bawmy sie w polityke :) bo patrzac na nasz rzad to tez mozna stwierdzic ze Polacy to oszusci i zlodzieje, komuna nas nauczyla kombinowania wiec kombinujemy.Wiesiek spusci stachowi paliwa a ten mu licznik cofnie badz przyczepe piachu przywiezie.Mieszkalem w Hiszpani ponad 8 lat wiec moge cos na ten temat powiedziec.Nie wiem jak teraz bo jak pisalem tam gdzie kasy brak zaczynaja sie walki a w dobie kryzysu wiadomo...Kazdy czlowiek to indywidualna istota, zdarzy sie uczciwy Polak znjadzie sie Niemiec oszust,ale generalizujac Polacy sa inni, moze przez to ze wszyscy "nas" ruchali a my dla wszystkich serce mielismy.Nawet na jb.pl widzimy jak wielu jest uczciwych i jest to wiekszosc, a nawet, jest tylko maly odsetek oszustow.I ciesze sie z tego niezmiernie bo to forum jest forma edukacji nie tylko w dziedzinie wedkarstwa.Pzdr

• 0

Trudno nie trącić o politykę przy takim temacie. Do żadnego z południowców nie mam nic osobiście, ale jako do całości to i owszem. Bardzo bym chciał, aby zostali sami ze swoimi problemami, żeby musieli ponieść wszystkie konsekwencje. Prawdopodobnie płonne to nadzieje, przynajmniej w najbliższej przyszłości.  Wcale to też nie oznacza jakobym uważał Nas, za jakichś godnych naśladowania (przynajmniej w większości), bo nie wykluczone, a nawet bardzo prawdopodobne, że znajdziemy się w podobnej sytuacji. Za Nas nikt nie będzie nadstawiał karku. Ot, taki mały OT. 

• 0

@Krzysiek ja polityka sie nie interesuje nic a nic.Zupelnei nei wiem co sie dzieje na swiecie,poprostu meczy mnie to bardzo.Wole to co sie dzieje wokol mnie i wedkarstwo.Oczywiscie nikogo bronic ani ganic nie bede.Nauczylem sie zyc swoim zyciem i wplywac tylko na to na co mam wplyw.Koncze OT bo nie chce przeszkadzac w temacie.Pzdr wszytskich oby nam sie :)

• 0

Problemy wspólnotowe dopiero się zaczynają; nie będą one dotyczyły oczywiście twórców tego osobliwego bytu, gdzie wielkie idee i szczytne cele, sprowadzają się do wspólnego rynku i euro waluty.

My Polacy, cieszymy się zatem, że mamy drogi, a teraz nawet stadiony, i święcie wierzymy - w wierze tej konsekwentnie umacniani - że bez pani Angeli i jej wspaniałej wizji Europy nigdy byśmy tego nie doświadczyli, tak zwany: "przeskok cywilizacyjny"  :D

Edytowane przez Tomasz K

• 0

Moim skromnym zdaniem na przywilej sprzedawania użytkownik powinien sobie „zapracować” np. powinien uzyskać rekomendacje/poparcie od wytypowanego, zaufanego grona (kto by o tym decydował trudno mi powiedzieć – najstarsi użytkownicy? najbardziej zasłużeni? moderatorzy?) – z pewnością w tej kwestii nie powinna być brana pod uwagę ilość zamieszczonych postów na forum.

Kto nie uzyska odpowiedniego statusu, nie ma pełnego dostępu do działu kupie/ sprzedam (może je jedynie przeglądać). W ten sposób eliminujemy wszelkie przypadki pierwszego wpisu na zasadzie „mam do sprzedania ... .”

Kolejna ważna sprawa wnioskuje o zatwierdzenie dodatkowego punktu w regulaminie sprzedam
- każdy wystawiony przedmiot musi zawierać real foto.

Wiadomo co się dzieje jak pojawia się takie ogłoszenia, proszę fotki na priva, kiedy fotki …. .

• 0

Z pełnym przekonaniem , no i osobistym poświęceniem , co jest ostatecznie moim tutaj , pieniackim obowiązkiem , narażę się kolejnym szanownym dyskutantom  :huh:

Zapytam więc tak ..

Czy dorośli , wolni ludzie mogą brać udział w transakcjach typu; kupię , sprzedam , oddam - bez świadectwa moralności , osobnego zezwolenia , stażu , kartek , zapisów , regulacji oraz innych dziwnych restrykcji , pozostawiając sobie samym skutki i wszelkie konsekwencje , skoro już od lat ta giełda jest tutaj ?

Jedyną logiczną alternatywą  dla  giełdy w jej obecnej postaci .. jest  jej likwidacja , a nie mnożenie wartościujących zakładek , co przyniesie wszystkim błogi spokój i gwarantowaną pewność ,  że nie są jeleniami. ..

Bo robi się jak na Alternatywy  :)

• Like 1

• 0

Slawek z jednej strony to jest recepta, z drugiej forum by troche zubozalo.Problem polega na tym ze wielu ludzi zaczyna od gieldy, loguje sie po to by cos sprzedac, druga czesc loguje sie po to by cos kupic.wielu pewnie chce cos kupic ale nie wie co, a zatem przeszukuje zasoby forum, zadaje pytania,zaklada temat jednym slowem uczestniczy w zyciu forum.Aczkolwiek patrzac na to z drugiej strony, jesli kogos interesuje czynne uczestnictwo to niekoniecznie musi sie posilkowac dzialem "gielda".Mozna sprobowac na jakis czas wyeliminowac ten dzial i obserwowac frekwencje.Kazdy srodek jest dobry a czasem ten najbardziej radykalny najlepszy.Popieram.

• 0

A ten 1% to z obrotu czy z zysku sprzedającego?

I czy ten co kupi z zyskiem też z tego co zyskał ma odliczyć?

I czy ten co sprzeda ze stratą może liczyć na zwrot 1%. :lol:

Jedyna rada na sprawnie działającą giełdę to stosowanie się przez sprzedających/kupujących do regulaminu i ścisła,surowa lecz sprawiedliwa moderacja działu.

• 0

Osobiście liczę na to, że po nowym roku cos się zmieni, nie uważam aby koniecznym było całkowite likwidowanie tego działu z pewnością są metody aby ten dział jeszcze uzdrowić. Patrząc na to co się teraz tam dzieje nie dziwie się, ze sporo głosów jest za zdecydowaną likwidacją działu. Trzeba to jakoś pogodzić, z pewnością nie można się temu tylko temu w nieskończoność przyglądać.

Moim zdaniem szkoda teraz tracić czas i wałkować ten temat niech się @remek wypowie w tym temacie wespra go ludzie dbający o główny wizerunek tego forum. Jak dla mnie z punktu szarego użytkownika została tu już poruszona wystarczająca ilość „za” i „przeciw”, że spokojnie jeśli tylko osoby o których wcześniej wspomniałem zajadą chwile na analizę tego materiału to wyciągną stosowne wnioski i podejmą kroki do dalszego działania (o ile też dojda do wniosku, że sa konieczne).