Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wkurzacie, nie dość, że płucka na kwaśno to jeszcze wołowy tatar pełnym rynsztunku, nie lubię was...a człowiek jada ostatnio w knajpach, bo czasu brak :P

 

Jak więcej miałem czasu w zimę to zajadałem się nowo poznaną potrawą na starym jak świat przepisie. Standartowa młoda kapusta zrobiona wg uznania, ale z kapusty pekińskiej, palce lizać. To samo danie w nowej odsłonie może zaskoczyć, wiele osób chwaliło, które namówiłem żeby spróbowali :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tatar uwielbiam... polecam dodać odrobinę tartego buraka...smaku nie zmienia, ale pięknie podnosi kolor wołowiny... 

 

Seiken... gdzie żółtko? :) 

 

Kiedyś miałem fajny kawałek polędwicy koło 350 - 400 gram, miał być na stek, ale jakaś taka mi naszła ochota na tatar. Zjadłem wszystko... sam. :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wyłączyłem gaz pod żurkiem, jakoś tak mnie naszło. Wywar na wędzonce połączony z mocnym wywarem z warzyw i do tego zakwas na mące pszennej i dobrym chlebie. Do połączonych wywarów i zakwasu 4 surowe, białe, kiełbaski w plasterkach i przyprawiam dużą ilością majeranku i kilkoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ogień wyłączony, ma spokojnie ostygnąć. 

Do talerza jajo na twardo i łyżka chrzanu słoikowego, ewentualnie świeży korzeń chrzanu starty po nalaniu zupki. Jeszcze tylko chlebek z chrupiącą skórką i jestem jedną nogą w raju.  :D

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salceson

 

  nie halal :P

 

post-48352-0-56306100-1490725796_thumb.jpg

post-48352-0-44257600-1490725797_thumb.jpg

post-48352-0-02589800-1490725798_thumb.jpg

post-48352-0-66234300-1490725798_thumb.jpg

post-48352-0-52140200-1490725799_thumb.jpg

 Golonka ,ozorek , skórki plus przyprawy .

Już śladu nie ma tak szedł.

 

Żywiecka pieczona podsuszana.

 

post-48352-0-15897100-1490725931_thumb.jpg

post-48352-0-83922400-1490725931_thumb.jpg

post-48352-0-35442600-1490725932_thumb.jpg

post-48352-0-94513700-1490725932_thumb.jpg

   Ta jest na bieżąco uzupełniana w magazynie wędlin domowych :)

Tylko świniaczek. Łopatka plus trochę tłuszczu bo jakoś musi z brzuszka doślizgać sie do białego tronu :D

 

  • Like 10
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś mój dziadek zrobił swojską kiełbasę baranio-wołową...mergezy są tylko namiastką.Ususzona na kamień z prażonym jęczmieniem -esencja ciepła w jesienne czy zimowe dni nad wodą.Dziś mało kto doceni...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert wybacz koledze Jano... przeniósł się ostatni do innej niż Poznań lokalizacji i pewnie dlatego rozkalibrował mu się troszkę celownik... Ja pisałem jasno... napiszę jaśniej... :)  am... am... bez lokowanego produktu. Ów jest powszechny, to co w wędzarce... oj oj oj nie. 

 

:)

 

Mniam. 

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...