seiken Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy znamy się z forum " nożowników" czyli knivesMarek to "stary wędzarniczy" ja to domowa amatorka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 BOBDobrą przyprawę stosujesz do wędzenia ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Naszła mnie chęć na "białą" kiełbaskę , wczoraj zmieliłem i przyprawiłema dziś nadziałem gdzie kupiłeś jelita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy znamy się z forum " nożowników" czyli knivesMarek to "stary wędzarniczy" ja to domowa amatorka W takim razie podajcie jakiś fajny przepis na taką białą kiełbaskę na Wielkanoc Mam jeszcze pół dzikiego warchlaka w zamrażarce i chętnie bym coś nowego zrobił bo szczerze to kiełba z mojego przepisu już się domownikom przejadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Osłonki kupuje u siebie w Płocku w sklepie z przyprawami na wagę 20m kosztuje 12 złMój przepis na białą kiełbachę może być tez i do wędzenia ,podaje najmniejsza ilosc miecha oczywista zaleznie od ilosci przyprawy zwiększamy proporcjonalnie1. 2kg łopatki lub 1kg łopatki i 1kg karkówki2. 1 kg tłustego boczku lub podgardla3 Sól 19 gr na każdy kilogram czyli na 3 kg mięsa praktycznie 60gr4. Pieprz czarny mielony ok 4gr na kg5.Cziosnek zgnieciony przez praskę ok 7-8gr na kg6.Majeranek 2 gr na kg7.0.5L wodywykonanie1kg mięsa miele na "szarpaku" jak ktos nie ma mozna drobno pokroićresztę miele na sitku o oczku fi 10mm jak ktos nie ma moze być sitko fi 8mmPotem dodaję wszystkie przyprawy , wodę i dobrze mieszam najlepiej łapamii odstawiam do lodówki na 12h ,przed nabijaniem w jelita wykmuje ze dwie godziny wczesniej i jeszcze raz mieszamParzę w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Edytowane 29 Marca 2017 przez seiken 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 O Panowie widzę, że tu wyższa szkoła jazdy ???? Ja dzisiaj skromnie tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem? makaron gotujemy(oczywiście solimy) na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek(warto podlać trochę oleju ze smażenia) mieszamy i wcinamy ja to jem i na ciepło i na zimno Edytowane 29 Marca 2017 przez turkucpodjadek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 U mnie dziś coś innego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem? makaron gotujemy(oczywiście solimy) na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek(warto podlać trochę oleju ze smażenia) mieszamy i wcinamy ja to jem i na ciepło i na zimnoWitam,ja robię wersję z zielonym groszkiem z puszki oraz żółtym serem,boczek świeży lub wędzony,na wszystko sypię zioła prowansalskie,ale nie ma jak to kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą ,polecam każdemu kiszenie,nie tylko kapusty,ale także buraków,cukini ,pomidorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 U mnie dziś coś innego 20170329_195406.jpgOstatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Ciekawe co na to powiedzą w dziale Kulturystyka, fitness sporty sylwetkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem? makaron gotujemy(oczywiście solimy) na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek(warto podlać trochę oleju ze smażenia) mieszamy i wcinamy ja to jem i na ciepło i na zimno hmm... ok. Tylko po co dolewać oleju do boczku. Niech się wytopi i tłuszczyk jak znalazł. Makaron niech się ugotuje... odlać i zahartować. Wrzucić na patelnię, na której jest boczek, podsmażyć, dodać ser... gotowe... carbonara po naszemu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Ostatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby.Krewetki (duże) z patelni na oleju i maśle klarowanym. Z suszonymi pomidorami, cebulką, czosnkiem, zieloną pietruszką i białym winem. Tak dobrze robi mi moja żona ... (ja się potem odwdzięczam) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Niech odejmie olej... a doda odrobinę surowych, drobno siekanych mocno ostrych papryczek...odwdzięczysz się mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Dobra, mój ostatni wymysł... Kaczka. Kupujemy świeżą kaczkę. Myjemy. Pitolimy z zewnątrz odrobiną soli, papryki i majerankiem. Następnie farsz. Czyli jabłka świeże, morele suszone, rodzynki... do farszu dużo majeranku, soli i pieprzu plus łyżka cukru. Tak farsz ma być słodki. Farsz wkładamy do kaczki... na maxa... jakby miała oczy to musiałyby jej wyjść z orbit. Kaczka napełniona. Wlewamy do kaczki 200 lub więcej mililitrów żubrówki. Wlewamy do utkanego wcześniej farszu. Płyn nie może uciec... nie należy go też pić. . Ma wsiąknąć.Można kaczkę zawinąć w folię. Kaczkę marynujemy....ile to wytrzyma 2 h moim zdaniem minimum. Wstawiamy kaczkę do piekarnika w 180 stopni w brytfannie z roztopionym masłem. Okładamy kaczkę jabłkami i wlewamy 0.5 litra soku jabłkowego. Pieczemy 2 - 2,5 h w zależności od wagi kaczki i jest... pysznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Niech odejmie olej... a doda odrobinę surowych, drobno siekanych mocno ostrych papryczek...odwdzięczysz się mocniej. Niestety z powodów "innych", nie toleruję ostrych papryczek ani innych bardzo ostrych przypraw. Więc póki co pozostanie jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 A propos makaronu z serem, to jednak preferuję carbonarę, ale z dodatkiem śmietany kremówki. Klasyk wyłącznie z żółtkami jest dla mnie nieco za suchy. Najważniejszy w tym przepisie jest ser. To on daje najwięcej smaku. Oczywiście pyszny, wędzony boczek i równowaga czosnku i cebuli jest ważna, ale ser to główna przyprawa całego dania. Najbardziej smakuje mi wersja z Peccorino.Aha, nie należy bać się pieprzu w tej potrawie. Duża ilość świeżo, grubo, mielonego pieprzu, zmienia całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) A propos makaronu z serem, to jednak preferuję carbonarę, ale z dodatkiem śmietany kremówki. Klasyk wyłącznie z żółtkami jest dla mnie nieco za suchy. Najważniejszy w tym przepisie jest ser. To on daje najwięcej smaku. Oczywiście pyszny, wędzony boczek i równowaga czosnku i cebuli jest ważna, ale ser to główna przyprawa całego dania. Najbardziej smakuje mi wersja z Peccorino.Aha, nie należy bać się pieprzu w tej potrawie. Duża ilość świeżo, grubo, mielonego pieprzu, zmienia całość.A propos carbonary, może dajesz za mało żółtek i za długo je podgrzewasz, scinaja się i stąd wrażenie suchości. Ale wersja ze śmietaną jak najbardziej tez super. Co do innych przypraw to zgadzam się 100 %, pieprzu i sera w opór Co do prostych makaronów, a zarazem wloskich klasyków, to polecam: aglio olio a peperoncino, czyli oliwa, papryczka ostra (peperoncino) i czosnek, sol i oczywiscie ser na koniec:) a druga opcja to cacio e pepe, tutaj w skladzie tylko pieprz i ser (pecorino, albo parmezan) oba przepisy genialnie proste i smaczne. Edytowane 30 Marca 2017 przez WiktorK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Dojrzewający schabik 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 TO to jest dopiero REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Seiken, można prosić recepture i kolejne kroki postępowania? Bardzo chętnie bym to zrobił. Wysłane z Tapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Jest postulat by zabronić koledze @seiken wrzucania zdjęć... Edytowane 30 Marca 2017 przez Fossegrim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Schab dojrzewajacy 1. 1.5-2kg schabu2. sól kamienna 20-25gr na kilogram i ok 4 gr peklosolu ale peklosól nie jest obowiazkowo konieczny3. 10gr cukru na kilogram4. pieprz grubo mielony wg uznania ja daje sporo5 mielona kolendra na 2 kg ok 1 paczki /kamis lub podobnej/ Mięso pozbawiamy błony i nacieramy przyprawami następnie wkładamy do podłużnego naczynia / ja wkładam do gęslarki żaroodpornej/ przykrywam folią spożywczą i do lodówki na 7 dni , codziennie przewracamy i zlewamy zebrany płynpo 7 dniach mięso wyjmujemy z lodówki i wkładamy do babskiej skarpety -min 4 warstwy !!!na końcu przywiązujemy sznurek i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na okres ok 7 - 10 dniPo tym okresie schab ala parmeńska jest gotowyTak samo możemy zrobić karkówkę wg mnie jest lepsza tylko okres dojrzewania poza lodówką to min 15 dnitak wyglada po natarciu i po pierwszych 24h w lodówce A to karkówka Edytowane 30 Marca 2017 przez seiken 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Też robię taki schab dojrzewający bez wędzenia ale przepis trochę inaczej. Wygląd ma podobny. Przepis na 1 kg schabu 1 kg schabu2 łyżki soli2 łyżki cukru Kolendra,czosnek 5 ząbków, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny. Schab oczyszczamy z błon (to bardzo ważny etap) i zasypujemy cukrem - wkładamy na dobę do lodówkiWyjmujemy z lodówki, płuczemy i wycieramy do suchaZasypujemy solą i do lodówki na dobęWyjmujemy z lodówki, płuczemy i wycieramy do suchaPrzyprawy rozcieramy w moździerzu z czosnkiem i obkładamy przyprawami schab.Wkładamy do lodówki na dobę. Wyjmujemy z lodówki, zawijamy w gazę i do garażu lub inne w przewiewne miejsce. Ja akurat mocno gazą nie owijam. Góra dwie warstwySuszymy 5 dni i "włala"... wcinamy. Całość trwa krócej od przepisu @Seiken ale nie zdarzyło mi się żeby schab był wodnisty czy jakiś mega surowy. Najważniejsze to żeby dobrze wszystkie białe błony zdjąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 W zeszłym roku tak było: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.