Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy :)  znamy się z forum " nożowników"  czyli knives

Marek to  "stary wędzarniczy"  ja to domowa amatorka :D

 

W takim razie podajcie jakiś fajny przepis na taką białą kiełbaskę na Wielkanoc :)  Mam jeszcze pół dzikiego warchlaka w zamrażarce i chętnie bym coś nowego zrobił bo szczerze to kiełba z mojego przepisu już się domownikom przejadła ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osłonki kupuje u siebie w Płocku w sklepie z przyprawami na wagę 20m kosztuje 12 zł

Mój przepis na białą kiełbachę może być tez i do wędzenia ,podaje najmniejsza ilosc miecha oczywista zaleznie od ilosci przyprawy zwiększamy proporcjonalnie

1. 2kg łopatki lub 1kg łopatki i 1kg karkówki

2. 1 kg tłustego boczku lub podgardla

3 Sól 19 gr na każdy kilogram czyli na 3 kg mięsa  praktycznie 60gr

4. Pieprz  czarny mielony ok 4gr na kg

5.Cziosnek zgnieciony przez praskę ok 7-8gr na kg

6.Majeranek 2 gr na kg

7.0.5L wody

wykonanie

1kg mięsa miele na "szarpaku" jak ktos nie ma mozna drobno pokroić

resztę miele na  sitku o oczku fi 10mm jak ktos nie ma moze być sitko fi 8mm

Potem dodaję wszystkie przyprawy , wodę i dobrze mieszam najlepiej łapami

i odstawiam do lodówki na 12h ,przed nabijaniem w jelita wykmuje ze dwie godziny wczesniej i jeszcze raz mieszam

Parzę w wodzie o temperaturze 75-80 stopni

Edytowane przez seiken
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?

 

makaron gotujemy(oczywiście solimy)

 

na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju

 

w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty

 

jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek

(warto podlać trochę oleju ze smażenia)

 

mieszamy i wcinamy :)

 

ja to jem i na ciepło i na zimno

Edytowane przez turkucpodjadek
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?

 

makaron gotujemy(oczywiście solimy)

 

na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju

 

w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty

 

jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek

(warto podlać trochę oleju ze smażenia)

 

mieszamy i wcinamy :)

 

ja to jem i na ciepło i na zimno

Witam,ja robię wersję z zielonym groszkiem z puszki oraz żółtym serem,boczek świeży lub wędzony,na wszystko sypię zioła prowansalskie,ale nie ma jak to kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą  :),polecam każdemu kiszenie,nie tylko kapusty,ale także buraków,cukini ,pomidorów.

post-47730-0-20605100-1490814280_thumb.jpg

post-47730-0-48490600-1490814246_thumb.jpg

post-47730-0-96797800-1490814325_thumb.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś coś innego :)

 

attachicon.gif20170329_195406.jpg

Ostatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .

Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.

Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?

 

makaron gotujemy(oczywiście solimy)

 

na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju

 

w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty

 

jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek

(warto podlać trochę oleju ze smażenia)

 

mieszamy i wcinamy :)

 

ja to jem i na ciepło i na zimno

 

hmm... 

 

ok. Tylko po co dolewać oleju do boczku. Niech się wytopi i tłuszczyk jak znalazł. 

 

Makaron niech się ugotuje... odlać i zahartować. 

 

Wrzucić na patelnię, na której jest boczek, podsmażyć, dodać ser... gotowe... carbonara po naszemu. :)

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .

Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.

Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby.

Krewetki (duże) z patelni na oleju i maśle klarowanym. Z suszonymi pomidorami, cebulką, czosnkiem, zieloną pietruszką i białym winem. Tak dobrze robi mi moja żona ... (ja się potem odwdzięczam) :P  :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, mój ostatni wymysł... 

 

Kaczka. 

 

Kupujemy świeżą kaczkę. 

Myjemy. Pitolimy z zewnątrz odrobiną soli, papryki i majerankiem. 

Następnie farsz. Czyli jabłka świeże, morele suszone, rodzynki... do farszu dużo majeranku, soli i pieprzu plus łyżka cukru. Tak farsz ma być słodki. 

Farsz wkładamy do kaczki... na maxa... jakby miała oczy to musiałyby jej wyjść z orbit. 

Kaczka napełniona. Wlewamy do kaczki 200 lub więcej mililitrów żubrówki. Wlewamy do utkanego wcześniej farszu. 

Płyn nie może uciec... nie należy go też pić. :). Ma wsiąknąć.Można kaczkę zawinąć w folię. 

Kaczkę marynujemy....ile to wytrzyma 2 h moim zdaniem minimum. 

 

Wstawiamy kaczkę do piekarnika w 180 stopni w brytfannie z roztopionym masłem. Okładamy kaczkę jabłkami i wlewamy 0.5 litra soku jabłkowego.

 

Pieczemy 2 - 2,5 h w zależności od wagi kaczki i jest... pysznie. :)  

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos makaronu z serem, to jednak preferuję carbonarę, ale z dodatkiem śmietany kremówki. Klasyk wyłącznie z żółtkami jest dla mnie nieco za suchy. Najważniejszy w tym przepisie jest ser. To on daje najwięcej smaku. Oczywiście pyszny, wędzony boczek i równowaga czosnku i cebuli jest ważna, ale ser to główna przyprawa całego dania. Najbardziej smakuje mi wersja z Peccorino.

Aha, nie należy bać się pieprzu w tej potrawie. Duża ilość świeżo, grubo, mielonego pieprzu, zmienia całość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos makaronu z serem, to jednak preferuję carbonarę, ale z dodatkiem śmietany kremówki. Klasyk wyłącznie z żółtkami jest dla mnie nieco za suchy. Najważniejszy w tym przepisie jest ser. To on daje najwięcej smaku. Oczywiście pyszny, wędzony boczek i równowaga czosnku i cebuli jest ważna, ale ser to główna przyprawa całego dania. Najbardziej smakuje mi wersja z Peccorino.

Aha, nie należy bać się pieprzu w tej potrawie. Duża ilość świeżo, grubo, mielonego pieprzu, zmienia całość.

A propos carbonary, może dajesz za mało żółtek i za długo je podgrzewasz, scinaja się i stąd wrażenie suchości. Ale wersja ze śmietaną jak najbardziej tez super. Co do innych przypraw to zgadzam się 100 %, pieprzu i sera w opór ;)

 

Co do prostych makaronów, a zarazem wloskich klasyków, to polecam: aglio olio a peperoncino, czyli oliwa, papryczka ostra (peperoncino)  i czosnek, sol i oczywiscie ser na koniec:) a druga opcja to cacio e pepe, tutaj  w skladzie tylko pieprz i ser (pecorino, albo parmezan) oba przepisy genialnie proste i smaczne.

Edytowane przez WiktorK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schab dojrzewajacy 

1. 1.5-2kg schabu

2. sól kamienna 20-25gr na kilogram i ok 4 gr peklosolu ale peklosól nie jest obowiazkowo konieczny

3. 10gr cukru na kilogram

4. pieprz grubo mielony  wg uznania ja daje sporo

5 mielona kolendra na 2 kg ok 1 paczki /kamis lub podobnej/

 

Mięso pozbawiamy błony i  nacieramy przyprawami następnie wkładamy do podłużnego naczynia / ja wkładam do gęslarki żaroodpornej/ 

przykrywam folią spożywczą i do lodówki na 7 dni  , codziennie przewracamy i zlewamy zebrany płyn

po 7 dniach mięso wyjmujemy z lodówki i wkładamy do babskiej skarpety -min  4 warstwy !!!

na końcu przywiązujemy sznurek i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na okres ok 7 - 10 dni

Po tym okresie schab ala parmeńska jest gotowy

Tak samo możemy zrobić karkówkę wg mnie jest lepsza tylko okres dojrzewania poza lodówką to min 15 dni

tak wyglada po natarciu i po pierwszych 24h w lodówce

659umq.jpg

 

A to karkówka

3308dj6.jpg

Edytowane przez seiken
  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też robię taki schab dojrzewający bez wędzenia ale przepis trochę inaczej. Wygląd ma podobny. 

 

Przepis na 1 kg schabu

 

1 kg schabu

2 łyżki soli

2 łyżki cukru

 

Kolendra,czosnek 5 ząbków, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny. 

 

Schab oczyszczamy z błon (to bardzo ważny etap) i zasypujemy cukrem - wkładamy na dobę do lodówki

Wyjmujemy z lodówki, płuczemy i wycieramy do sucha

Zasypujemy solą i do lodówki na dobę

Wyjmujemy z lodówki, płuczemy i wycieramy do sucha

Przyprawy rozcieramy w moździerzu z czosnkiem i obkładamy przyprawami schab.

Wkładamy do lodówki na dobę. 

Wyjmujemy z lodówki, zawijamy w gazę i do garażu lub inne w przewiewne miejsce. Ja akurat mocno gazą nie owijam. Góra dwie warstwy

Suszymy 5 dni i "włala"... wcinamy.

 

Całość trwa krócej od przepisu @Seiken ale nie zdarzyło mi się żeby schab był wodnisty czy jakiś mega surowy. Najważniejsze to żeby dobrze wszystkie białe błony zdjąć. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...