Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Z  grilla bardzo lubię cukinię, no ale jeszcze nie czas na nią. Fajne i proste do zrobienia są piersi z kurczaka - piersi można podzielić, roztłuc, doprawić przyprawami wedle uznania, obłożyć wędzonym boczkiem, zapiąć w ramkach do grilowania ryb i na ruszt. Boczek dodaje wędzonego posmaku i soczystości.

Surowizny dojrzewające robię podchodząc dość dowolnie do terminów i proporcji. Zasypuję i nacieram cukrem na oko, tak żeby mięso pokrywała gruba warstwa, wstawiam do zimnego (lodówka, piwnica), jak rozpuści się to zlewam i nacieram ponownie, zdarza mi się tak kilka razy, następnie podobnie robię z solą, dopiero po soli myję wycieram, nacieram ziołami i do skarpety. Cukier ma za zadanie ściągnąć wodę z mięsa i jest pożywką dla bakterii kwasu mlekowego, sól oprócz doprawienia do smaku, ściąga wodę i ogranicza rozwój bakterii szczególnie tych niepożądanych. Jedno i drugie musi być, natomiast ilości i długości przebywania zależą w dużej mierze od fantazji autora.

Skoro ruszyliście temat carbonary podzielę się z wami swoją wersją tego dania, u wielu znajomych zagościła w stałym jadłospisie.
Sos robię następująco - 100 gram sera typu parmezan/pecorino (rodzaj sera jest kluczowy ze względu na smak), żółtko i kieliszek (50) śmietanki kremówki łączę w naczyniu na parze mieszając co parę chwil, gdy całość jest solidnie gorąca (temperaturę sprawdzam palcem) zdejmuję z ognia i odkładam na bok, między czasie na patelnie wrzucam boczek pokrojony w drobną kostkę i przesmażam, zmniejszam ogień, dodaję oliwy z oliwek i zgnieciony w moździerzu pieprz, po minucie wyłączam gaz i dorzucam posiekany ząbek czosnku (pieprz rzucony na patelnie odda smak oliwie i rozniesie po całym daniu, redukując jednocześnie jego moc, podobnie zadziała czosnek), po kolejnej minucie łączę składniki z patelni z sosem, a następnie z ugotowanym makaronem.
Przygotowanie całości po starciu sera zajmuje mi dokładnie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu.

Zapomniałem dodać - sos z 100g sera, żółtka i 50'tka śmietanki z powodzeniem wystarcza na porcję dla solidnie jedzącego chłopa

Edytowane przez Panek
  • Like 1

Smak i przepisy na sosy to oczywiście rzecz bardzo ważna,Ale smaczny sos musi być podany z dobrej jakości makaronem. Wszystkie włoskie przepisy winny mieć do towarzystwa dobrej jakości włoskie makarony.....

Marcin. Ja lubię zjeść wegetariańsko. Nie "przeszkadza" mi kotlet z kaszy. Mam przetrenowane praktycznie wszystkie dostępne kasze ,ryże (w tym tak popularną ostatnio komosę ryżową) Cieciorki i co tam jeszcze można wymyślić. Ostatnio króluje kasza jaglana. Ba, kiedyś na wyjazdy(wędkarskie, biwakowe) robiłem pasztety wege do słoika.... :)

• Like 2

A propos carbonary, może dajesz za mało żółtek i za długo je podgrzewasz, scinaja się i stąd wrażenie suchości. Ale wersja ze śmietaną jak najbardziej tez super. Co do innych przypraw to zgadzam się 100 %, pieprzu i sera w opór ;)

Co do prostych makaronów, a zarazem wloskich klasyków, to polecam: aglio olio a peperoncino, czyli oliwa, papryczka ostra (peperoncino)  i czosnek, sol i oczywiscie ser na koniec:) a druga opcja to cacio e pepe, tutaj  w skladzie tylko pieprz i ser (pecorino, albo parmezan) oba przepisy genialnie proste i smaczne.

Nie, nie, tylko za pierwszym razem zrobiłem jajecznicę  :D

Po prostu bardziej mi smakuje ze śmietanką.

W tych prostych przepisach jest magia, ale pod warunkiem stosowania oryginalnych, najlepszej jakości składników. Szczególnie dotyczy to oliwy i sera.

Ja nieco inaczej, niż opisał to Karol, przygotowuję carbonarę.

Na patelni wędzony boczek z oliwą, wrzucam na zimną patelnię i na małym ogniu wytapiam i doprowadzam do chrupkości. W miseczce mieszam ser, żółtka i śmietankę, w międzyczasie makaron gotuje się. Jak boczek jest ok, to tłuczony pieprz i drobno posiekany czosnek trafia do niego. Makaron ugotowany mocno al dente (2-3 minuty krócej niż opisano na opakowaniu) trafia do boczku, nie odcedzany, tylko łowiony z garnka. Wyłączam gaz i dodaję mieszaninę serowo - żółtkową. Mieszam aż zacznie gęstnieć i dokładnie połączy się z kluchami. Teraz na talerz i świeżo mielony pieprz i odrobina startego sera (tego samego, który trafił na patelnię). 

Smacznego   :)

• Like 2

co do "jajecznicy" a'la Hannibal Lecter: ehh dzisiaj mogłem kupić świńskie mózgi, ale jak stwierdziłem, że będą leżały 3h w samochodzie na słońcu to odpuściłem :(

za to nastawiłem peklowanie karkówki - w piątek zrobię w szynkowarze na kanapki jak wyjdzie to wrzucę zdjęcia...

Sobotnie dymienie  :D Goloneczka, boczuś i kiełbaska  :)

attachicon.gifResized_20170402_203322.jpeg

A po świętach zabiorę się za kiełbasę z dzika i bobra  :D

Z bobra będzie dobra.

Z dzika szybko znika.

Goloneczka dobra, gdy stoi buteleczka.

Dobry boczek, gdy kończę następny roczek.

A kiełbaska jest jak przy kontuzji laska.

Ja niestety dopiero mam zabudowanie grillo-wędzarni na ukończeniu. Za parę miesięcy zajmę się i wędzeniem, tylko jeszcze zakupię elektryczną wędzarnię i gazowy grill.Teraz niestety dużo innych obowiązków, wędzenie musi zaczekać.

• Like 1

Ludzie! Opanujcie się!!! 

Najpierw watek "DOŚĆ" (bo trzeba dbać o siebie) a potem to tutaj!!!

Zwykły skandal! patrzę na to a "język ucieka mi do dupy" :D

Proszę o rozsadek. Adminie ! zrób z tym porządek albo na zlocie na Dadaju zrobimy "Wielkie żarcie" jak u Federico Felliniego :P  :D  :D  :D

(poczekajcie sadyści... w poniedziałek wrzucę materiał z wędzenia!będę bez litości!!! :angry: )

• Like 1