Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze sami zadymiarze się zebrali. :)

Ja jutro walczę, szynki powieszone i schną. BOB1 spróbuj kiedyś bez parzenia. Od jakiegoś czasu zaprzestałem tego procederu i z reguły wychodzą zdecydowanie lepsze. Wędzę dość długo - schodzi w zasadzie cały dzień i ciągnę do dość wysokiej temperatury, żeby mięso i środku ją złapało, robione na oko i na wyczucie, ale coś w ten deseń co Rhyacophila,  szynka wychodzi prawie jak sklepowa za Gierka. ;)

• Like 2

Witam,dziś mały posmakunek,szynkę pekluje tydzień ,pakuję w antygwałty do wędzenia, wędzenie śliwką ,olchą , ok 6 -8 h zimny dym zdjęcie antygwałtów i dopiekanie ok 1 h,jak mawiał Grucha;) " lubię takie cuś".pozdrawiam

post-47730-0-95455900-1491925193_thumb.jpg

post-47730-0-19100600-1491925218_thumb.jpg

Edytowane przez Zack
  • Like 1

Rozumiem, że będziesz wędził na ciepło? Ten rodzaj wędzenia jednak zdecydowanie lubi ciągłość procesu, żeby temperatura sukcesywnie podnosiła się w coraz głębszych warstwach.

Po iluś próbach doszedłem do tego, że jak mam wędzić to potrzebuję cały dzień, na spokojnie bez patrzenia na zegarek i terminowych innych zajęć. 

Ale w życiu bywa różnie i czasem inaczej się nie da.

2 godziny przerwy to w sumie nie tak dużo, możesz pokombinować, żeby zostawić sporo żaru w wędzarce obrzucić go trocinami i w zasadzie powinno tak przetrwać. Jeśli zrobisz przerwę w wędzeniu, też tragedii pewnie nie będzie, podobnie jakbyś wędził tylko 4 godziny, po prostu będzie mniej uwędzone i konieczne będzie sparzenie/ugotowanie. Nawet samo ugotowanie peklowanej szynki wystarczy - nie to samo, ale też smaczna.

edyta:

Ja w takiej sytuacji chyba bym odpuścił te pierwsze 2 godziny wędzenia, mieso niech dłużej sobie schnie. Przygotowałbym wszystko na tip top, żeby po powrocie (może uda się wcześnie wrócić?) szybko odpalić sprzęt i wsadzić mięso bez dodatkowych ceregieli, nastawiając się na wersję mniej wędzone, bardziej gotowane.

Edytowane przez witeg

Co do wedzenia mam jeszcze jedno pytanie bo w piątek będę ostro dymil a niemam 6 h ciągiem. Czy jak po 2 h wedzenia zostawię mieso i po kolejnych 2 h odpale na nowo mięso i dobije do 6 h to coś się stanie :)

ehhh ja się stresuję a to nie ja będę wędził a dałem recepturę

nigdy nie przerywałem wędzenia

nie wiem jak duże masz kawałki mięsa bo nie pisałeś, ale jak rozpalasz na nowo to wędzarnia trochę się nagrzewa

seiken coś będziesz z tego suszył?

z dzika to na kanapki, smażona i suszona innych nie jadłem

a ogólnie to można zbanować jakiegoś człowieka za wrzutki w wątku?

bo za bardzo ślina cieknie :)

Kiełbach nie robie bo nie mam wędzarni , dostałem zimą połówkę małego dzika to i pasztet zrobiłem