Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę Ci przesłać fotki w dużej rozdzielczości, ze wszystkimi szczegółami  , grubość i ilość desek , daszek Ci odwrócę ,który ma szyberek    i porównasz sobie czy drugą taką samą gdzieś znajdziesz ?  Palenisko z blachy ryflowanej # 4 i gładkiej # 3+ szyber  rury i kolano 2mm  itd.

Zapodaj taką identyczną  to porównamy ....   

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

Dzięki za miłe słowa :). W sumie to dziur w podłodze palenisko nie posiada i jest troszkę nad ziemią. Jak nie wypali i popiół będzie  przeszkadzał to w podłodze przewiercę dziury i dołożę wysuwaną szufladę na popiół.

Jeszcze będą metalowe kółka ze szprychami z elementów kutych tak więc mobilna będzie ,raz tu raz tam .

Fotki jak coś się uda to wkleję  

Edytowane przez M a r a s

Baba na wycieczke do Pragi pojechała to "grilla" odpaliłem z lenistwa  :)  :)  :)

2qwo8kz.jpg

Do Czech warto pojechać nawet z żoną. Tylko nie zapominaj o zabraniu jakiegoś patyka.

Inne wody, inne doświadczenia, więcej ryb, porządek i większa kultura nad wodami.

Gdyby nie odległość, częściej moczyłbym tam gumy. Ale cóż, musi wystarczyć te kilka razy w roku.

Pogoda nie rozpieszcza, ale już tęsknię za pieczeniem w altanie i chrupanie pieczystego z piwem na tarasie :) .

• 2 tygodnie później...

Piotrek. na myśli miałem taki samodzielny  SLOW START.  Taka nauka jazdy z tym wędzeniem.  Obiecałem sobie ,że zrobią właśnie taką wędzarkę. Jakoś nawet to wyszło ale muszę skrócić rurę między paleniskiem a wędzarką bo mam za małą  temperaturę . I nawiercić kilka otworów więcej w drzwiczkach paleniska aby poprawić cug.

A jak już będę  obcykany z tym wędzeniem to pewnie więcej będzie smakołyków wisiało do uwędzenia.

Jadłem kiedyś kiełbaskę ,za którą dałbym się w tej chwili pokroić :lol:  odlot ... Problem z tym ,że przepisu czyli receptury nie mam możliwości zdobyć.

Drewno było suche na pewno. Mam tylko owocowe czyli jabłoń , śliwka i czereśnia. Jak jest gruba kora jak np. w czereśni to ją usuwam.

Osuszanie i tak i nie :) .Po wyjęciu szynki z garów - jedna szynka była w soli a druga w solance - tak ze dwie godziny poleżały na ściereczkach potem na pierwsze 30-40 minut  wisiały ( w przepalonej wcześniej wędzarce ) na mniejszej temp .około 40 st.

Nad rurą która wchodzi od spodu do wedzarki  załozyłem taką powierconą blachę ,około 35/35 cm i jest nad rurą około 7cm. Aby dym ładnie  się rozchodził od samego dołu.  I na niej były z jednej strony  ślady jakby trochę pokapało . Ale z której szynki to Ci nie powiem.   

Jak już wcześniej pisałem dopiero zaczynam zabawę z tym wędzeniem i wszystkie sugestie są  mile widziane :)

Szyneczki nie były ani za słone ani surowe, nam bardzo smakowały.