turkucpodjadek Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 robiłeś boczek rolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 A cebulkę duszoną w dużej ilości ktoś lubi?Tym którzy lubią lecz z gastrycznych powodów- głównie z racji wieku- boją się cierpienia: dusić ją na WOLNYM ogniu na margarynie Palma.Smażonej na oleju/smalcu nie tknę bo umarłbym w męczarniach: na Palmie mogę sobie pofolgować Ja teraz tylko na oleju palmowym teraz smażę , wczoraj masło robiłem , bez porównania z tym ze sklepu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 boczku rolowanego nie robiłem, mało amatorów w domu a osobiście wolę wędzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 klim chyba jeszcze kawy dzisiaj nie piłeś i nie czytałeś tego wątku Użycie kawy to dowód jałowego jedzenia.Mnie jest całkowicie obojętna w odróżnieniu do dobrej zupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Ludziska, całe szczęście że moja Ruda nie czyta tego forum! Jak by się dowiedziała o moich wszystkich zakupach to było by nic w porównaniu z tym co inne chłopy (w odróżnieni ode mnie) potrafią wyczyniać w kuchni!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Wędzone na wiązem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Schab wisiał sobie dwa tygodnie z okładem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Niestety przez termin tegorocznej "giełdy garażowej" nie mogłem uczestniczyć w wędzeniu świątecznym (kolega zrobił to sam) Brakuje mi tej imprezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 IMG_20180330_145258_AO_HDR.jpg Schab wisiał sobie dwa tygodnie z okładem....a tego to chciał bym się nauczyć Smakowałem...mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 @BOB1 Tu nie ma się czego uczyć to trzeba zrobić, a potem zakąszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Czekam na przepis na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Jeżeli lubicie pojeść i porobić sobie wędzonki wejdźcie na AKADEMIA DZIADKA , tam można się wiele rzeczy dowiedzieć na ten temat . Smacznego https://wedlinydomowe.pl/index.php https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/ Edytowane 31 Marca 2018 przez Sławomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Czekam na przepis na priv Przecie podałem na 4 stronie tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 https://www.netflix.com/pl/title/80007945 obejrzałem pierwszy i nieco się... no. Drugi... i myślę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Chaczapuri 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Czy ktoś z Kolegów bawi się w dojrzewanie/sezonowanie mięsa?Konkretnie chodzi mi o przygotowanie wołowego antrykotu na steki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Ciężki temat w domu.Ostatnio pojawiają się steki już wysezonowane, ale różnej jakości. Tyle, że nieświadomi klienci, omijają te najlepsze, najgorsze zabierając.W to mi graj. Zbieram te najstarsze, którym kończy się termin i do tego całe przerośnięte tłuszczem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Jakoś nie mogę trafić dobrej wołowiny, stąd pomysł na wysezonowanie samodzielnie.Przeczytałem kilka pomysłów w necie, ale miałem nadzieję na podpowiedzi już doświadczonych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Czy ktoś z Kolegów bawi się w dojrzewanie/sezonowanie mięsa?Konkretnie chodzi mi o przygotowanie wołowego antrykotu na steki. http://dry-ager-sklep.pl/szafy-dry-ager/36-szafa-dx500.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dzięki Adam, ale na takie szaleństwo mnie nie stać.Poszukuję domowych, sprawdzonych, sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dzięki Adam, ale na takie szaleństwo mnie nie stać.Poszukuję domowych, sprawdzonych, sposobów.Domowym sposobem chcesz ? Bardziej tradycyjnie, taniej, naturalnie i smacznie?Jeśli masz czas, siły do pracy, inwencję, miejsce, to jest możliwe.Przy domu wykop sobie jakąś piwniczkę, zainstaluj tam jakiś wydajny agregat z używanej, ale sprawnej lodówki z termostatem i czujką temp, dobrze zaizoluj, wrzuć tam paletę soli w ściany i sufit, i... gotowe . Zapewniam, smaczek będzie nieporównywalny z tymi z "automatu", tyle że pracy trochę.Niestety, jeśli steki mają być dobre, nie ominiesz porządnego sezonowania mięsa. Tak jak zakupu odpowiedniej wołowiny. Z limousine nie zrobisz porządnego steka( choć da się zjeść), nie mówiąc o zwykłej wołowinie, leżącej na półkach sklepów mięsnych.Odpuściłem sobie temat przy kombinowaniu przy stekach. Wybrałem najprostszy i najłatwiejszy sposób. Przy wizycie w sklepie, zerkam na mięso, jeśli się coś nadaje-biorę. Nieraz w jednej szafce jest parę sztuk dobrych, ale niechcianych, przywalonych "atrakcyjnymi", chudymi kawałkami. Nieraz w jednej dostawie są steki różnej jakości, co źle świadczy o dostawcach, Sami nie wiedzą czym dysponują i jak odpowiednio ukroić stek. Wynika to pewnie z braku tradycji w naszym narodzie, od niedawna widać jakieś niewielkie zainteresowanie. Nie ma długiej tradycji hodowli ras mięsnych i sposobów przygotowania takiego surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dzięki za dobrą radę, niestety nie dysponuję miejscem.Przeczytałem o kilku sposobach leżakowania mięsa w lodówce i na takie rady liczę najbardziej. Co do jakości mięsa oferowanego w sklepach, zgadzam się całkowicie. Niestety bardzo rzadko można kupić dobry stek w naszych sklepach. U mnie bywa dobry jakościowo antrykot, czy rostbef, ale wyłącznie w całości w sklepach firmowych niedużych zakładów. Jeden z wielkich producentów oferuje "steki sezonowane", raz kupiłem i nigdy więcej. Wyglądały bardzo obiecująco, ale zjeść się ich nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 100% wege [emoji6] Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Mój zaległy, rodzinny obiadek imieninowy.Kurczaczek w piwie z rodzynkami i zawijanymi plastrami boczku+pieczone ziemniaczki. Do tego zacny, belgijski browar Na deser tort bezowy (placki bezowe również robione przez Rudą) z ręcznie bitą śmietaną i owocami.(to wszystko (po za piwem) dzieło mojej wspaniałej Rudej Żony 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Pojawiły się pierwsze szparagi... stąd pytanie: wyrzucacie obierki? Ja wyrzucałem, ale w zeszłym roku ktoś zwrócił mi na to uwagi, z przekąsem sugerując, że to totalne i głupie marnotrawstwo. Obierki można odgotować - dość długo - i woda po ich gotowaniu jest idealną bazą do zupy szparagowej, którą nota bene uwielbiam bardziej od samych szparagów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi