Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

A cebulkę duszoną w dużej ilości ktoś lubi?

Tym którzy lubią lecz z gastrycznych powodów- głównie z racji wieku- boją się cierpienia: dusić ją na WOLNYM ogniu na margarynie Palma.

Smażonej na oleju/smalcu nie tknę bo umarłbym w męczarniach: na Palmie mogę sobie pofolgować :lol:

Ja teraz tylko na oleju palmowym teraz smażę , wczoraj masło robiłem , bez porównania z tym ze sklepu

b7yucx.jpg

vsjec4.jpg

• Like 1

Jeżeli lubicie pojeść i porobić sobie wędzonki wejdźcie na AKADEMIA DZIADKA , tam można się wiele rzeczy dowiedzieć na ten temat . Smacznego

https://wedlinydomowe.pl/index.php

https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/

Edytowane przez Sławomir

• 2 tygodnie później...

Ciężki temat w domu.

Ostatnio pojawiają się steki już wysezonowane, ale różnej jakości. Tyle, że nieświadomi klienci, omijają te najlepsze, najgorsze zabierając.

W to mi graj. Zbieram te najstarsze, którym kończy się termin i do tego całe przerośnięte tłuszczem.

• Like 2

Dzięki Adam, ale na takie szaleństwo mnie nie stać.

Poszukuję domowych, sprawdzonych, sposobów.

Domowym sposobem chcesz :) ? Bardziej tradycyjnie, taniej, naturalnie i smacznie?

Jeśli masz czas, siły do pracy, inwencję, miejsce, to jest możliwe.

Przy domu wykop sobie jakąś piwniczkę, zainstaluj tam jakiś  wydajny agregat z używanej, ale sprawnej lodówki z termostatem i czujką temp, dobrze zaizoluj, wrzuć tam paletę soli w ściany i sufit, i... gotowe :D . Zapewniam, smaczek będzie nieporównywalny z tymi z "automatu", tyle że pracy trochę.

Niestety, jeśli steki mają być dobre, nie ominiesz porządnego sezonowania mięsa. Tak jak zakupu odpowiedniej wołowiny. Z limousine nie zrobisz  porządnego steka( choć da się zjeść), nie mówiąc o zwykłej wołowinie, leżącej na półkach sklepów mięsnych.

Odpuściłem sobie temat przy kombinowaniu przy stekach. Wybrałem najprostszy i najłatwiejszy sposób. Przy wizycie w sklepie, zerkam na mięso, jeśli się coś nadaje-biorę. Nieraz w jednej szafce jest parę sztuk dobrych, ale niechcianych, przywalonych "atrakcyjnymi", chudymi kawałkami. Nieraz w jednej dostawie są steki różnej jakości, co źle świadczy o dostawcach, Sami nie wiedzą czym dysponują i jak odpowiednio ukroić stek. Wynika to pewnie z braku tradycji w naszym narodzie, od niedawna widać jakieś niewielkie zainteresowanie. Nie ma długiej tradycji hodowli ras mięsnych i sposobów przygotowania takiego surowca.

Dzięki za dobrą radę, niestety nie dysponuję miejscem.

Przeczytałem o kilku sposobach leżakowania mięsa w lodówce i na takie rady liczę najbardziej.

Co do jakości mięsa oferowanego w sklepach, zgadzam się całkowicie. Niestety bardzo rzadko można kupić dobry stek w naszych sklepach. U mnie bywa dobry jakościowo antrykot, czy rostbef, ale wyłącznie w całości w sklepach firmowych niedużych zakładów. Jeden z wielkich producentów oferuje "steki sezonowane", raz kupiłem i nigdy więcej. Wyglądały bardzo obiecująco, ale zjeść się ich nie dało.

Mój zaległy, rodzinny obiadek imieninowy.

Kurczaczek w piwie z rodzynkami i zawijanymi plastrami boczku+pieczone ziemniaczki. Do tego zacny, belgijski browar :P Na deser tort bezowy (placki bezowe również robione przez Rudą) z ręcznie bitą śmietaną i owocami.

(to wszystko (po za piwem) dzieło mojej wspaniałej Rudej Żony :clappinghands:  :good:

post-52107-0-01126800-1524409916_thumb.jpg

post-52107-0-99671000-1524410062_thumb.jpg

post-52107-0-92965600-1524410070_thumb.jpg

• Like 7

• 2 tygodnie później...

Pojawiły się pierwsze szparagi... stąd pytanie: wyrzucacie obierki? 

Ja wyrzucałem, ale w zeszłym roku ktoś zwrócił mi na to uwagi, z przekąsem sugerując, że to totalne i głupie marnotrawstwo. Obierki można odgotować - dość długo - i woda po ich gotowaniu jest idealną bazą do zupy szparagowej, którą nota bene uwielbiam bardziej od samych szparagów.