Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz-masz

-filet z dorsza bez skóry (ok.kg)

-pory (4-5 dużych)

-żółty ser (np.gouda)-25-30dkg

Dorsza pokroić na kawałki,umyć,osuszyć i przyprawić przyprawą do ryb,solą i pieprzem.

Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.

Zdjąć z patelni.

Do oleju po smażeniu dodać trochę masła i usmażyć pokrojone w d.grube krążki pory(również zielone części).

Natłuścić naczynie żaroodporne,ułożyć rybę,przykryć usmażonym porem,doprawić gałką muszkatołową i posypać grubo startym serem.

Całość zapiekać ok 30 min.

Smacznego

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam Panowie

 

Jeśli pytania moje nie tu, to [poproszę moderatora o przesunięcie.

A sprawa ma się tak:

1) Ważny obiad. Ja gotuję...ale...W czym podać barszcz czerwony...do popicia? Przecież nie w bulionerce, ani w kubku do herbaty...ani szklance.

Dajcie mi swoje pomysły, lub zapytajcie kobiet.

Ja z swoją nie rozmawiam. (żoną)

 

Temat drugi.

Najlepszy przepis na schabowego. Wasz przepis...

Są standardy...rozklepany, mąka, jajko tarta bułka i wio do oleju...Co potem?

Do piekarnika na chrupiącą skórkę? Jeśli tak, to na jak długo?

Schabowy ma być soczysty, nie za gruby ani nie zyleta...z chrupiącą skórką...

Do tego daffinki, w innych regionach kraju znane jako kulki...

Czerwone buraczki...lekko ostre, lekko słodkie polane dyskretnie cytryną...

Albo miękki ciepły sos pieczarkowy....

Tego jeszcze nie wiem...

No i ten czerwony barszczyk do popicia..

a na deser...szarlotka...z kafe...

 

 

Może być?

 

Pozdrawiam

Alek

Edytowane przez platynowłosy
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozbij schab na grubość taką jak lubisz,roztrzep jajko z odrobiną mleka, dodaj szczyptę soli ,pieprzu. Zostaw kotlety na noc w tej marynacie. Włóż do mikrofalówki dwie kajzerki i wysusz. Zetrzyj je na tarce do ziemniaków. Opanieruj kotlety w bułce i smaż na smalcu albo rozgrzej odrobinę smalcu na patelni i dodaj masło. Smaż na ciemno złoty kolor .

U mnie taki schabowy robi robotę ????

 

Barszcz ,jeżeli jest bez dodatków możesz podać w filiżance.

Co do buraczków to używam tylko podłużnych. Są słodsze od okrągłych. . Zamiast gotować ,upiecz je. Będą miały bardziej intensywny,słodki smak,z leciutką nutą goryczy. Jakbyś dodał pieprzu. Następnie zetrzyj i wio na masełko. Później dopraw cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec lekko oprósz mąką i jeszcze trochę podduś .

Smacznego ????

Edytowane przez trolinka666
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schabowy jak schabowy, oprócz podstawy czyli jakości mięsa ważne chyba odpowiednie marynowanie :)

Wystarczy sol i pieprz ,dobre pochodzenie mięsa sie samo obroni 

uzyj bułki tartej samodzielnie ,kotlety przed smażeniem i panierowaniem wyjmij wcześniej z lodówki,usmaż na SMALCU ,duzej ilosci smalcu -a poczujesz różnicę,zrób kotleta z koscia a degustujący cie pokochają ,tzn twoje schabowe  

 

pisalem posta w tym samym czasie co kol trlinka66 ,nic dodac nic ująć ,Smacznego .

Edytowane przez Jano
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie najbardziej smakują schabowe z karkówki (schab karkowy), może mało ortodoksyjne, ale marmurkowatość tego mięsa robi robotę. Jeśli będziesz kupował schab środkowy, to też wybieraj jego przednią część, totalny lajkonik pozna go po tym, że na przekroju "więcej się dzieje" - mięso nie jest jednolitym, jednym mięśniem.

Wsadzenie do piekarnika pozwoli kotletom "dojść". Niestety dokładne czasy będę pułapką, każdy ma inne kuchnie, patelnie, piekarniki.... niestety trzeba to wypracować samemu.

Smalec do smażenia jak najbardziej, tyle że dobrej jakości, część kupionych smalców po prostu śmierdzi.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alek, możesz jeszcze pomoczyć rozbity schab w mleku, do którego wrzucisz pokrojoną w plastry cebulę, tak ze 2-3 godziny, miska przykryta i w lodówce.

Różnicę w smażeniu robi temperatura mięsa, nie wrzucamy w gorący tłuszcz mięsa wprost z lodówki, twardnieje.

Dla zmiany smaku kotleta można go usmażyć w smalcu kaczym lub gęsim.

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schabowy, nic wielkiego nie wymyślisz. Najważniejsza jest jakość mięsa, od tego najbardziej zależy smak(decyduje pokarm i rasa). Mięso nie powinno mieć "w sobie" polędwicy, bo będzie twarde, staraj się użyć z przeciwnego końca. Mięso należy ok. 30-40 minut przed smażeniem wyjąć z lodówki, by złapało temperaturę. Ja smażę na mieszance masła klarowanego ghee i dobrego smalcu wieprzowego. Gdy kotlet jest już prawie gotowy, dolewam parę łyżek przegotowanej wody i jeszcze krótką chwilę duszę pod przykryciem. Zawsze staram się smażyć, najkrócej jak to możliwe, by tylko mięso nie było surowe. Zbytecznie długie smażenie wysusza (ginie soczystość) i sprawia że mięso twardnieje.

Barszcz czysty możesz podać w filiżankach, a z dodatkami jednak najlepiej w bulionówkach.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...