Friko Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 zawsze mam sraczke po pieczywie na prawdziwym żytnim zakwasie - trzy kromki i mnie pedzi. Ale i tak nie potrafie sie oprzec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Czy można wędzić drewnem głogu pstrągi ??? Wejdź na forum pod tytułem Akademia Dziadka tam się dowiesz wszystkiego na temat wędzonek Edytowane 12 Listopada 2018 przez Sławomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 zawsze mam sraczke po pieczywie na prawdziwym żytnim zakwasie - trzy kromki i mnie pedzi. Ale i tak nie potrafie sie oprzec...Prawdziwe poświęcenie Ale przed rybami to chyba nie ryzykujesz? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Żona rzadko piecze chleb.... wiec jak sie trafi świeży z chrupiącą skórką to wpieprzam bez względu na okoliczności.... po sklepówkach na tzw zakwasie mnie nie goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 ... bo tam jeszcze jest dużoooo chemii , Ja tam nie mam takich sensacji .Może się już uodporniłem , bo człowiek z nie jednego pieca chleb już jadł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jako wieloletni kompościarz zachęcam do kiszenia nie tylko kapusty,ale również buraków ,cukinii, pomidorów ,naprawdę nie ma z tym wiele zabiegu (spokojnie da radę opanować to nawet mieszkając w bloku), z korzyścią dla zdrowia,kiszony sok jest niezastąpiony po chwiejnym weekendzie @Zack, daj jesli masz przepis sprawdzony na cukinie akurat mam kilka sztuk dużych i nie wiem co z nich zrobić . Także polecam kiszonki nie tylko na grzechy dnia poprzedniego -,samo zdrowie na układ trawienny i nie tylko . Zapodam moj przepis na kiszenie kapusty;Do kiszenia na zime najlepsza jest kapusta - odmiana jesienna o białych główkach bez zielonych lisci Kisić można w glinianych pojemnikach ,plastikowych wiaderkach ,beczkach -przeznaczonych do kontaktu z żywnością ,szklanych słojach a nawet emaliowanych nieobitych garach .Ja kisze w beczce debowej i plastikowej .Nigdy nie wolno używać metalowych przedmiotów do kiszenia ,a zgroza jest nie tylko kiszenie kapusty w aluminium ale także gotowanie w aluminiowych garach. Uwaga;wszystkie narzędzia i przedmioty których używam do kiszenia sa wcześniej wyparzane !! Dębową beczkę wyparzam w ten sposób ze wkładam 3-5 kamieni do ognia -pieca nagrzewam je i do beczki , zalewam gorącą woda i szybko zamykam ,nic tak nie wyparzy beczki jak gorąca para . Kisze kapustę tak jak mój dziadek i ojciec ,czyli poszatkowana kapucha do beczki ,dodaje tylko marchewkę ,bo tak lubimy ja dodaje około ćwierć kilo na 10kg kapuchy ale można i bez , sol 22dkg na 10kg -tylko sol kamienna niejodowana .Można dodawać jeszcze ,jabłka,kminek,koper,majeranek -ale mi najlepiej pasuje tylko dodatek marchewki . Mieszam ,ubijam porządnie ubijakiem aż puści dużo soku na tyle by sok przykrył kapustę , Na wierzch kawałek dopasowanej foli i dopasowane deseczki dębowe plus kamień do obciążenia . Wstawiam beczkę na kilka dni do temp 20-23st u mnie to jest min 3 dni -żalenie od tego jak mocno chce mieć ukiszona kapustę W pierwszych dniach następuję burzliwa fermentacja ,czasami słychać bąbelkowanie ,w tym czasie należy min 3-4 razy na dobę zdjac obciążenie ,folijkę i drewnianym kijkiem ponakłuwać do dna w kilku miejscach kiszącą sie -fermentująca kapuchę ,ta czynność jest bardzo ważna,pomaga uwolnić gazy które powstają przy fermentacji i maja utrudniona możliwość wydobycia sie na zewnątrz . .Po tym okresie :całość do piwnicy takiej z betonu tzw . ziemianki ,ew jak nie mamy ,to w słoiki i do lodówki .A w tych temp można na balkon ew okryć kocami .Ponoć (nigdy tak nie robilem) można poprzekładać do torebek i zamrozić . Ja mam możliwości rożne, ale gdy jest jeszcze ciepło na dworze to zatapiam beczkę w studni na 20m - tzn. zawieszam tak by beczka sie nie przewróciła tylko pływała na powierzchni .(tak tez przechowuje wiaderka i butelki 5L z ogórkami kiszonymi robionymi w sierpniu-wrześniu ,potem wszystko idzie do ziemianki : ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike_69 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Czy zna ktoś przelicznik na solankę do wedzenia ? Ilość mięsa vs ilość soki i wody ? Pilnie potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Czy zna ktoś przelicznik na solankę do wedzenia ? Ilość mięsa vs ilość soki i wody ?Pilnie potrzebujeWszystko zalezu od ilosci miesiwa ilosci wody i czasu peklowania im dluzej tym mniej peklosoli tu masz tabelektora mozesz sie posilkowac ,http://www.wedzarnianadzialce.pl/tabela%20peklowania.htmlja daje mniej peklosoli jesli nie parze wedlin tylko podpiekam w wedzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 @Zack, daj jesli masz przepis sprawdzony na cukinie akurat mam kilka sztuk dużych i nie wiem co z nich zrobić . Także polecam kiszonki nie tylko na grzechy dnia poprzedniego -,samo zdrowie na układ trawienny i nie tylko . Zapodam moj przepis na kiszenie kapusty;Do kiszenia na zime najlepsza jest kapusta - odmiana jesienna o białych główkach bez zielonych lisci Kisić można w glinianych pojemnikach ,plastikowych wiaderkach ,beczkach -przeznaczonych do kontaktu z żywnością ,szklanych słojach a nawet emaliowanych nieobitych garach .Ja kisze w beczce debowej i plastikowej .Nigdy nie wolno używać metalowych przedmiotów do kiszenia ,a zgroza jest nie tylko kiszenie kapusty w aluminium ale także gotowanie w aluminiowych garach. Uwaga;wszystkie narzędzia i przedmioty których używam do kiszenia sa wcześniej wyparzane !! Dębową beczkę wyparzam w ten sposób ze wkładam 3-5 kamieni do ognia -pieca nagrzewam je i do beczki , zalewam gorącą woda i szybko zamykam ,nic tak nie wyparzy beczki jak gorąca para . Kisze kapustę tak jak mój dziadek i ojciec ,czyli poszatkowana kapucha do beczki ,dodaje tylko marchewkę ,bo tak lubimy ja dodaje około ćwierć kilo na 10kg kapuchy ale można i bez , sol 22dkg na 10kg -tylko sol kamienna niejodowana .Można dodawać jeszcze ,jabłka,kminek,koper,majeranek -ale mi najlepiej pasuje tylko dodatek marchewki . Mieszam ,ubijam porządnie ubijakiem aż puści dużo soku na tyle by sok przykrył kapustę , Na wierzch kawałek dopasowanej foli i dopasowane deseczki dębowe plus kamień do obciążenia . Wstawiam beczkę na kilka dni do temp 20-23st u mnie to jest min 3 dni -żalenie od tego jak mocno chce mieć ukiszona kapustę W pierwszych dniach następuję burzliwa fermentacja ,czasami słychać bąbelkowanie ,w tym czasie należy min 3-4 razy na dobę zdjac obciążenie ,folijkę i drewnianym kijkiem ponakłuwać do dna w kilku miejscach kiszącą sie -fermentująca kapuchę ,ta czynność jest bardzo ważna,pomaga uwolnić gazy które powstają przy fermentacji i maja utrudniona możliwość wydobycia sie na zewnątrz . .Po tym okresie :całość do piwnicy takiej z betonu tzw . ziemianki ,ew jak nie mamy ,to w słoiki i do lodówki .A w tych temp można na balkon ew okryć kocami .Ponoć (nigdy tak nie robilem) można poprzekładać do torebek i zamrozić . Ja mam możliwości rożne, ale gdy jest jeszcze ciepło na dworze to zatapiam beczkę w studni na 20m - tzn. zawieszam tak by beczka sie nie przewróciła tylko pływała na powierzchni .(tak tez przechowuje wiaderka i butelki 5L z ogórkami kiszonymi robionymi w sierpniu-wrześniu ,potem wszystko idzie do ziemianki : ). Hej,kiszę tak samo jak ogórki,cukinie muszą być dosyć duże ,usuwam gniazda nasienne oraz taką gąbkowatą część,dalej kroję ze skórką w słupki i do słoja,można robić fajny mix cukinia + pomidor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Dawno dymu tu nie było 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=rDvRPfmRE2U Link do dania w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Dzisiaj na słodko - naleśniki na bogato Owocki na nadzienie jabłko z własnych drzewek,brzoskwinia,banan,kiwi i wiórki kokosowe.Na wierzchu warstewka dżemiku z borówek,utłuczone orzechy włoskie,posypka z czekolady + skórka z pomarańczy.Najlepsza mąka do naleśniczków to Krakowska są mięciutkie jak poduszeczka.I gwarantuje że po takim posiłku nie będziecie czuć wrzodów ani ciężkości na żołądku jak po golonkach zakrapianych piwem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 eh.....to dopiero kobieta... ryby łowi, przynęty robi i gotuje...... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wedle zaleceń Pani Eli, "naleśniki na bogato i na słodko" stosujemy jako aperitif po golonkach zakrapianych piwem (co by nie czuć wrzodów ani ciężkości na żołądku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Wedle zaleceń Pani Eli, "naleśniki na bogato i na słodko" stosujemy jako aperitif po golonkach zakrapianych piwem (co by nie czuć wrzodów ani ciężkości na żołądku). Takie połączenie może być bardzo niebezpieczne i zakończyć się częstymi wizytami w sławojce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Takie połączenie może być bardzo niebezpieczne i zakończyć się częstymi wizytami w sławojce W takim razie sobota golonka+ piwo, a w niedzielę dla zdrowia naleśniki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 ...a dopiero w poniedziałek sławojka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Da ktoś dobry przepis na kiełbase wędzoną oraz na boczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Da ktoś dobry przepis na kiełbase wędzoną oraz na boczekPiotr. to co wisi wyżej czyli kiełbaski jest zrobione w/g tego przepisu. Ale z małymi zmianami. Więcej jest czosnku ,dłużej po zmieleniu i wymieszaniu leżało więcej czyli około 4 h . Osuszanie trwało całą noc i wisiało na patykach w kuchni przy wyłączonym ogrzewaniu.Drugi dzień to wędzenie .Rozgrzanie wędzarki i jak już mniej dymiła to włożyłem do środka -temp. 40-50 st. na około 40 min. Po tym czasie temp 50 - 65 st i wędziłem nie jak jest w opisie 4-4:5 h a prawie 6 .Ostatnia godzina to ta wyższa temp czyli bliżej 65 st.Zaznaczę ,że nie jestem jakimś wielkim specem w wędzeniu bo to są moje początki z tą zabawą. Kiełbaska wyszła i smakowała wszystkim domownikom. Na drugi, trzeci dzień jest jeszcze lepsza w smaku.Przepis - https://smaker.pl/przepis-kielbasa-swojska,155456,kreatywnakasia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Da ktoś dobry przepis na kiełbase wędzoną oraz na boczekZasadnicze pytanie ,jaka kielbase preferujesz ,tłustszą,krucha,sucha,drobiowa ,czosnkowa ,szynkowa,a może palcówkę wieczorem cos skrobne Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 I zasmażka,jak w kabarecie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 I zasmażka,jak w kabarecie Rozwiń bo nie jarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 I zasmażka,jak w kabarecie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zasadnicze pytanie ,jaka kielbase preferujesz ,tłustszą,krucha,sucha,drobiowa ,czosnkowa ,szynkowa,a może palcówkę wieczorem cos skrobne Myślę, że preferuje palcówkę wieczorem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.