Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze mam sraczke po pieczywie na prawdziwym żytnim zakwasie - trzy kromki i mnie pedzi. Ale i tak nie potrafie sie oprzec...

Prawdziwe poświęcenie ;) Ale przed rybami to chyba nie ryzykujesz?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako wieloletni kompościarz :D  zachęcam do kiszenia nie tylko  kapusty,ale również buraków ,cukinii, pomidorów ,naprawdę nie ma z tym wiele zabiegu (spokojnie da radę opanować to nawet mieszkając w bloku), z korzyścią dla zdrowia,kiszony sok jest niezastąpiony po chwiejnym weekendzie ;)

 

@Zack, daj jesli masz przepis sprawdzony na cukinie akurat mam kilka sztuk dużych i nie wiem co z nich zrobić .

 

Także polecam kiszonki nie tylko na grzechy dnia poprzedniego  :D -,samo zdrowie na układ trawienny i nie tylko .

 

Zapodam moj przepis na kiszenie kapusty;

Do kiszenia na zime najlepsza jest kapusta - odmiana jesienna  o białych główkach bez zielonych lisci
 
Kisić można w glinianych pojemnikach ,plastikowych wiaderkach ,beczkach -przeznaczonych do kontaktu z żywnością ,szklanych słojach a nawet emaliowanych nieobitych garach .
Ja kisze w beczce debowej i plastikowej .Nigdy nie wolno używać metalowych przedmiotów do kiszenia  ,a zgroza jest nie tylko kiszenie kapusty w aluminium ale także gotowanie  w aluminiowych garach.
 
Uwaga;wszystkie narzędzia i przedmioty których  używam do kiszenia sa wcześniej wyparzane !!
 
Dębową beczkę wyparzam  w ten sposób ze wkładam 3-5 kamieni   do ognia -pieca nagrzewam je i   do beczki ,  zalewam  gorącą woda i szybko zamykam  ,nic tak nie wyparzy beczki  jak gorąca para .
 
 
Kisze kapustę tak jak mój   dziadek i  ojciec ,czyli poszatkowana kapucha do beczki ,dodaje  tylko marchewkę ,bo tak lubimy  ja dodaje około ćwierć kilo  na 10kg kapuchy  ale można i bez  ,   sol 22dkg na 10kg -tylko sol kamienna niejodowana .
Można dodawać jeszcze ,jabłka,kminek,koper,majeranek -ale mi najlepiej pasuje tylko dodatek marchewki .
 
Mieszam ,ubijam porządnie  ubijakiem aż puści dużo soku na tyle by  sok  przykrył  kapustę , Na wierzch  kawałek dopasowanej foli i dopasowane deseczki dębowe  plus   kamień do obciążenia  . 
 
Wstawiam beczkę na kilka dni do temp 20-23st u mnie to jest  min  3  dni -żalenie od tego jak mocno chce mieć ukiszona kapustę W pierwszych dniach następuję burzliwa fermentacja ,czasami słychać bąbelkowanie ,w tym czasie należy  min 3-4 razy na dobę  zdjac obciążenie ,folijkę   i drewnianym kijkiem ponakłuwać do dna w kilku miejscach kiszącą sie -fermentująca kapuchę ,ta czynność jest  bardzo ważna,pomaga  uwolnić gazy które powstają przy fermentacji  i maja utrudniona możliwość wydobycia sie na zewnątrz . .
Po tym okresie :
całość do piwnicy takiej z betonu tzw . ziemianki ,ew jak nie mamy ,to w słoiki i do lodówki .A w tych temp można na balkon ew okryć kocami .Ponoć (nigdy tak nie robilem) można poprzekładać do torebek i zamrozić .
 
Ja mam  możliwości rożne, ale  gdy jest jeszcze ciepło na dworze to  zatapiam  beczkę w studni na 20m -  tzn. zawieszam  tak by beczka sie nie przewróciła tylko pływała na powierzchni .(tak  tez przechowuje wiaderka i butelki  5L z ogórkami kiszonymi robionymi w sierpniu-wrześniu ,potem wszystko idzie do ziemianki : ).
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy zna ktoś przelicznik na solankę do wedzenia ? Ilość mięsa vs ilość soki i wody ?

Pilnie potrzebuje

Wszystko zalezu od ilosci miesiwa ilosci wody i czasu peklowania im dluzej tym mniej peklosoli 

tu masz tabelektora mozesz sie posilkowac ,

http://www.wedzarnianadzialce.pl/tabela%20peklowania.html

ja daje mniej peklosoli jesli nie parze wedlin  tylko podpiekam w wedzarni 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

@Zack, daj jesli masz przepis sprawdzony na cukinie akurat mam kilka sztuk dużych i nie wiem co z nich zrobić .

 

Także polecam kiszonki nie tylko na grzechy dnia poprzedniego  :D -,samo zdrowie na układ trawienny i nie tylko .

 

Zapodam moj przepis na kiszenie kapusty;

Do kiszenia na zime najlepsza jest kapusta - odmiana jesienna  o białych główkach bez zielonych lisci
 
Kisić można w glinianych pojemnikach ,plastikowych wiaderkach ,beczkach -przeznaczonych do kontaktu z żywnością ,szklanych słojach a nawet emaliowanych nieobitych garach .
Ja kisze w beczce debowej i plastikowej .Nigdy nie wolno używać metalowych przedmiotów do kiszenia  ,a zgroza jest nie tylko kiszenie kapusty w aluminium ale także gotowanie  w aluminiowych garach.
 
Uwaga;wszystkie narzędzia i przedmioty których  używam do kiszenia sa wcześniej wyparzane !!
 
Dębową beczkę wyparzam  w ten sposób ze wkładam 3-5 kamieni   do ognia -pieca nagrzewam je i   do beczki ,  zalewam  gorącą woda i szybko zamykam  ,nic tak nie wyparzy beczki  jak gorąca para .
 
 
Kisze kapustę tak jak mój   dziadek i  ojciec ,czyli poszatkowana kapucha do beczki ,dodaje  tylko marchewkę ,bo tak lubimy  ja dodaje około ćwierć kilo  na 10kg kapuchy  ale można i bez  ,   sol 22dkg na 10kg -tylko sol kamienna niejodowana .
Można dodawać jeszcze ,jabłka,kminek,koper,majeranek -ale mi najlepiej pasuje tylko dodatek marchewki .
 
Mieszam ,ubijam porządnie  ubijakiem aż puści dużo soku na tyle by  sok  przykrył  kapustę , Na wierzch  kawałek dopasowanej foli i dopasowane deseczki dębowe  plus   kamień do obciążenia  . 
 
Wstawiam beczkę na kilka dni do temp 20-23st u mnie to jest  min  3  dni -żalenie od tego jak mocno chce mieć ukiszona kapustę W pierwszych dniach następuję burzliwa fermentacja ,czasami słychać bąbelkowanie ,w tym czasie należy  min 3-4 razy na dobę  zdjac obciążenie ,folijkę   i drewnianym kijkiem ponakłuwać do dna w kilku miejscach kiszącą sie -fermentująca kapuchę ,ta czynność jest  bardzo ważna,pomaga  uwolnić gazy które powstają przy fermentacji  i maja utrudniona możliwość wydobycia sie na zewnątrz . .
Po tym okresie :
całość do piwnicy takiej z betonu tzw . ziemianki ,ew jak nie mamy ,to w słoiki i do lodówki .A w tych temp można na balkon ew okryć kocami .Ponoć (nigdy tak nie robilem) można poprzekładać do torebek i zamrozić .
 
Ja mam  możliwości rożne, ale  gdy jest jeszcze ciepło na dworze to  zatapiam  beczkę w studni na 20m -  tzn. zawieszam  tak by beczka sie nie przewróciła tylko pływała na powierzchni .(tak  tez przechowuje wiaderka i butelki  5L z ogórkami kiszonymi robionymi w sierpniu-wrześniu ,potem wszystko idzie do ziemianki : ).

 

Hej,kiszę tak samo jak ogórki,cukinie muszą być dosyć duże ,usuwam gniazda nasienne oraz taką gąbkowatą część,dalej kroję ze skórką w słupki i do słoja,można robić fajny mix cukinia + pomidor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj na słodko - naleśniki na bogato  :)  Owocki na nadzienie jabłko z własnych drzewek,brzoskwinia,banan,kiwi i wiórki kokosowe.Na wierzchu warstewka dżemiku z borówek,utłuczone orzechy włoskie,posypka z czekolady + skórka z pomarańczy.Najlepsza mąka do naleśniczków to Krakowska są mięciutkie jak poduszeczka.I gwarantuje że po takim posiłku nie będziecie czuć wrzodów ani ciężkości na żołądku jak po golonkach zakrapianych piwem  :P  :rolleyes:

 

BkX8a6P.jpg

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wedle zaleceń Pani Eli, "naleśniki na bogato i na słodko" stosujemy jako aperitif po golonkach zakrapianych piwem (co by nie czuć wrzodów ani ciężkości na żołądku). ;)  :wub:  :good:

 

Takie połączenie może być bardzo niebezpieczne i zakończyć się częstymi wizytami w sławojce  :rolleyes:  

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Da ktoś dobry przepis na kiełbase wędzoną oraz na boczek

Piotr. to co wisi wyżej czyli kiełbaski  jest zrobione w/g  tego przepisu. 

Ale z małymi zmianami. Więcej jest czosnku ,dłużej po zmieleniu i wymieszaniu leżało więcej czyli około 4 h . Osuszanie trwało całą noc i wisiało na patykach w kuchni przy wyłączonym ogrzewaniu.Drugi dzień to wędzenie .Rozgrzanie wędzarki i jak już mniej dymiła to włożyłem do środka -temp. 40-50 st. na około 40 min. Po tym czasie temp 50 - 65 st i wędziłem nie jak jest w opisie 4-4:5 h a prawie 6 .Ostatnia godzina to ta wyższa temp czyli bliżej 65 st.

Zaznaczę ,że nie jestem jakimś wielkim specem w wędzeniu bo to są moje początki z tą zabawą. Kiełbaska wyszła  i smakowała wszystkim domownikom. Na drugi, trzeci dzień jest jeszcze lepsza w smaku.

Przepis - https://smaker.pl/przepis-kielbasa-swojska,155456,kreatywnakasia.html    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...