prime Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Myślę, że preferuje palcówkę wieczorem tobie to tylko jedno w głowie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Preferuje każdą byle smaczną Z wędzeniem dopiero zaczynam więc dopiero będę próbował która mi najlepiej podejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 tobie to tylko jedno w głowie Jak nie używasz znaków interpunkcyjnych, to pozostawiasz duuuże pole do interpretacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Preferuje każdą byle smacznąZ wędzeniem dopiero zaczynam więc dopiero będę próbował która mi najlepiej podejdziekurka wodna praktycznie juz kończyłem pisać przepis na swojska i przez nieuwagę skasowałem wszystko .Nie chce mi sie juz drugi raz wiec wklejam link gdzie gosc podaje podobny przepis jak ja robię http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sCvPuNqrZpIJ:blogmiro.wyroby-domowe.pl/category/pierwsze-wyroby/pierwsza-kielbasa-wedzona/+&cd=11&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Moj rozni sie tym ze ja daje mniej soli od 15 do 18 g na 1kg 15g soli /1kg daje -gdy kiełbaskę dopiekam w wędzarni i juz jej nie parze w wodzie a 18g/1kg gdy parze czesc soli jest wyciągana z wody ,można wodę solić ale ja nie robiłem tak nigdy wiec nie bee eksperymentowal na początku robiłem tradycyjnie z łopatki podgardla i pachwiny i takie mięsa na początek ci polecam, gdy juz nabierzesz wprawy będziesz eksperymentowal zmienial sklad i technike - a pole do manewrów jest ogromne 7,5kg łopatki1,5 pachwiny 1kg podgardla ew boczek, mozna dać karkówkę ,szynkę ,golonkę,słoninę,wołowine,cielecine ,dziczyznę drobiowe, itd Najważniejsze to jest miec dobrej jakości mięsiwo Przepis na wędzony boczek jest taki sam jak na inne mięsiwa wieprzowe z wędzarni Peklowanie na mokro moze byc z dodatkiem przypraw lub bez Na 1 l wody daje 18g soli i pekluje min 11-13dni jesli chce sie krocej peklowac to trzeba dac wiecej peklosoli ale polecam peklowac nie krocej niz 7 dni daje czosnek ,litek,ziele,jalowiec ,gozdzik,majeranek.i od jakiegos czasu lubczyk suszony zalewy tyle by przykryła mieso ,pekluje w plastikowym lub glinianym polemniku w temp do 6st po peklowaniu obmywam z solanki wycieram recznikiem papierowym ,obsuszam jak kielbase i wedze jak kielbase Kiedyś parzyłem przeliczając kg miesa na czas parzenia teraz uzywam 2 termometrów jeden do kontrolowania temp wody . drugi do mierzenia temp. w środku mięsiwa.Parze w temp ok 75-85 st do osiągnięcia temp. w środku ; dla;szynki - 68stkarkowki 76stboczek 78stschab 58stkielbasa - 68-72st 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Korzystałem kiedyś z https://www.wedlinydomowe.pl Nie wiem czy dawałem wam link więc dzielę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Ahh, Food Emperor... Klasyk. A tu masz coś na świeżo: Słowianin zapierlala z solianką... Oj, boże, solianka to po prostu magia, cud, i zbawienie. Na kaca szczególnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verluss Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam. Wiem, że nie na temat, ale może znajdę amatorów gotowania;) Szukam sosów do potraw, muszą być naprawdę ostre. Znacie sklepy, które prowadzą sprzedaż unikalnych sosów i do tego ładnie zapakowanych??To ma być pezent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jest wątek poświęcony gotowaniu. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 http://jerkbait.pl/topic/89272-gotujemy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 A propo de facto https://youtu.be/1DuCGiLTZIA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borsuk Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Taki przykład...www.bedziepieklo.pl Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ostra kuchnia.pl. Nareo.pl. Możesz wejść na forum chilihead.pl. Tam też ludziska mają różne ostre sosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam. Wiem, że nie na temat, ale może znajdę amatorów gotowania;) Szukam sosów do potraw, muszą być naprawdę ostre. Znacie sklepy, które prowadzą sprzedaż unikalnych sosów i do tego ładnie zapakowanych??To ma być pezent.kup papryczki habanero i zrób sam sos -bedziesz pan zadowolony - tylko radze uzyc rekawiczek podczas przetwarzania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dokładnie...Habanero.A najlepiej bez rękawiczek i pójść siusiu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville’a Są sosy na bazie Naga Jolokia dostępne na allegro....trzebaby poczytać jaka zawartość papryczki.Były i słoiczkowane Dragon's Breath... ostrzejsze od Habanero bodajże kilkunastokrotnie.Ale chyba łatwiej prysnąć sobie w przełyk gazem pieprzowym Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Night_Walker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tu Jacek poszedł siusiu https://www.youtube.com/watch?v=rp8_m77ZESg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Zap Tu Jacek poszedł siusiu To zapewne z jakiegoś reality show -Jak ja sie ciesze ze nie mam telewizora . Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Viking 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Dokładnie...Habanero.A najlepiej bez rękawiczek i pójść siusiu... Habanero mistrz! Ja mam sprawdzony sosik do zrobienia w domu. Ok500g Habanero 0,7l dobrej oliwy. Paprykę siekamy razem z pestkami oczywiście. Wrzucamy do słoika i zalewamy oliwą. Wkładamy do lodówki na ok.3tyg od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przelewamy przez sito , a to co zostanie na sicie przecieramy. Palce lizać!! Jest naprawdę wyśmienita. Polecana tez jako suplement przy walce z nowotworami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Wszystko sie zgadza ,kapsaicyna zawarta w habanero zapobiega nowotworom , wiec walkę najlepiej zacząć od zapobiegania -czyli habanero na sniadanko obiad kolacja -) ,nalewki z habanero z % jak i bez tez polecam.. , 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zap To zapewne z jakiegoś reality show -Jak ja sie ciesze ze nie mam telewizora . Show czy nie show to klejnoty te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Ja miałem taką przygodę że robiłem w tym roku kilka słoików sosów z habanero i kilka słoików marynowanych jalapeno. W rękawiczkach.Po wszystkim ręce tak mnie piekły pół nocy jak bym je w piecu trzymał, spać nie mogłem także jak ktoś nie zabierze rękawiczek na zimowe pstrągi /trocie polecam wziąć papryczkę i wetrzeć w ręce Edytowane 8 Stycznia 2019 przez WiktorK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Tu znajdziecie duuużo dobrego... Wszystko na powietrzu i po męsku... Polecam https://m.youtube.com/results?search_query=almazankitchen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mw 25 kg czuszki i chili w różnych zalewach - na rok mw wystarczy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Dzisiaj upiekł się mój pierwszy chleb na naturalnym zakwasie, własnoręcznie robionym.Co prawda przygotowanie zakwasu trwa dość długo, bo tydzień, ale ogólnie nie zabiera dużo czasu, codziennie parę minut. Chleb z prostej receptury, 50% mąki orkiszowej, 50% mąki żytniej, zakwas żytni, garść czarnuszki, sól i łyżeczka miodu. Ostatnio jadałem mało chleba, ale ten domowy zupełnie inny, zjadłem z łakomstwa jak za cały tydzień, zapach podobny ale smak wyraźnie inny, nie ma porównania, pyyycha. Nawet w najlepszych chlebach z piekarni, czuć jakieś obce dodatki, to coś innego. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 g Ja miałem taką przygodę że robiłem w tym roku kilka słoików sosów z habanero i kilka słoików marynowanych jalapeno. W rękawiczkach.Po wszystkim ręce tak mnie piekły pół nocy jak bym je w piecu trzymał, spać nie mogłem także jak ktoś nie zabierze rękawiczek na zimowe pstrągi /trocie polecam wziąć papryczkę i wetrzeć w ręce Gdzie kupiles papryczki jalapeno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi