Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Preferuje każdą byle smaczną

Z wędzeniem dopiero zaczynam więc dopiero będę próbował która mi najlepiej podejdzie

kurka wodna praktycznie  juz kończyłem pisać  przepis na swojska  i przez nieuwagę skasowałem wszystko .Nie chce mi sie juz    drugi raz wiec wklejam link gdzie gosc podaje podobny przepis jak ja robię 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sCvPuNqrZpIJ:blogmiro.wyroby-domowe.pl/category/pierwsze-wyroby/pierwsza-kielbasa-wedzona/+&cd=11&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Moj rozni sie  tym ze ja daje mniej soli od 15 do 18 g na 1kg 

15g soli /1kg daje  -gdy kiełbaskę dopiekam w wędzarni i juz jej nie parze w wodzie 

a 18g/1kg  gdy  parze czesc soli jest wyciągana z wody ,można wodę solić ale ja nie robiłem tak nigdy wiec nie bee eksperymentowal 

na początku robiłem  tradycyjnie  z łopatki   podgardla i pachwiny i takie mięsa na początek ci polecam, gdy juz nabierzesz wprawy będziesz eksperymentowal zmienial sklad i technike - a pole do manewrów jest ogromne  

7,5kg łopatki

1,5 pachwiny 

1kg podgardla ew boczek,

mozna dać  karkówkę ,szynkę ,golonkę,słoninę,wołowine,cielecine  ,dziczyznę drobiowe,   itd 

Najważniejsze to jest miec  dobrej jakości mięsiwo 

Przepis na wędzony boczek  jest taki sam jak na inne mięsiwa wieprzowe z wędzarni 

Peklowanie na mokro moze byc z dodatkiem przypraw lub bez 

Na 1 l wody daje 18g soli i pekluje min 11-13dni 

jesli chce sie krocej peklowac to trzeba dac wiecej peklosoli  ale polecam peklowac nie krocej niz 7 dni 

daje czosnek ,litek,ziele,jalowiec ,gozdzik,majeranek.i od jakiegos czasu lubczyk suszony 

zalewy tyle by przykryła mieso  ,pekluje w plastikowym lub glinianym polemniku w temp do 6st 

po peklowaniu obmywam z solanki wycieram recznikiem papierowym ,obsuszam jak kielbase i wedze jak kielbase 

Kiedyś parzyłem przeliczając kg miesa na czas parzenia teraz uzywam 2 termometrów jeden do kontrolowania  temp wody . drugi do mierzenia temp. w środku mięsiwa.

Parze w temp ok 75-85 st  do osiągnięcia temp. w środku ;

dla;

szynki - 68st

karkowki 76st

boczek 78st

schab 58st

kielbasa - 68-72st

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam. Wiem, że nie na temat, ale może znajdę amatorów gotowania;) Szukam sosów do potraw, muszą być naprawdę ostre. Znacie sklepy, które prowadzą sprzedaż unikalnych sosów i do tego ładnie zapakowanych??To ma być pezent.

kup papryczki habanero i zrób sam  sos -bedziesz pan zadowolony - tylko radze uzyc rekawiczek podczas przetwarzania 

• Like 1

https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville’a

Są sosy na bazie Naga Jolokia dostępne na allegro....trzebaby poczytać jaka zawartość papryczki.

Były i słoiczkowane Dragon's Breath... ostrzejsze od Habanero bodajże kilkunastokrotnie.

Ale chyba łatwiej prysnąć sobie w przełyk gazem pieprzowym ;)

Edytowane przez Night_Walker
  • Like 1

Dokładnie...Habanero.A najlepiej bez rękawiczek i pójść siusiu... ;)

Habanero mistrz!

Ja mam sprawdzony sosik do zrobienia w domu.

Ok500g Habanero

0,7l dobrej oliwy.

Paprykę siekamy razem z pestkami oczywiście. Wrzucamy do słoika i zalewamy oliwą.

Wkładamy do lodówki na ok.3tyg od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie przelewamy przez sito , a to co zostanie na sicie przecieramy.

Palce lizać!! Jest naprawdę wyśmienita.

Polecana tez jako suplement przy walce z nowotworami.

• Like 2

Ja miałem taką przygodę że robiłem w tym roku kilka słoików sosów z habanero i kilka słoików marynowanych jalapeno. W rękawiczkach.

Po wszystkim ręce tak mnie piekły pół nocy jak bym je w piecu trzymał, spać nie mogłem  :) także jak ktoś nie zabierze rękawiczek na zimowe pstrągi /trocie polecam wziąć papryczkę i wetrzeć w ręce :)

Edytowane przez WiktorK
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj upiekł się mój pierwszy chleb na naturalnym zakwasie, własnoręcznie robionym.

Co prawda przygotowanie zakwasu trwa dość długo, bo tydzień, ale ogólnie nie zabiera dużo czasu, codziennie parę minut. Chleb z prostej receptury, 50% mąki orkiszowej, 50% mąki żytniej, zakwas żytni, garść czarnuszki, sól i łyżeczka miodu. Ostatnio jadałem mało chleba, ale ten domowy zupełnie inny, zjadłem z łakomstwa jak za cały tydzień, zapach podobny ale smak wyraźnie inny, nie ma porównania, pyyycha. Nawet w najlepszych chlebach z piekarni, czuć jakieś obce dodatki, to coś innego.

• Like 6

g

Ja miałem taką przygodę że robiłem w tym roku kilka słoików sosów z habanero i kilka słoików marynowanych jalapeno. W rękawiczkach.

Po wszystkim ręce tak mnie piekły pół nocy jak bym je w piecu trzymał, spać nie mogłem  :) także jak ktoś nie zabierze rękawiczek na zimowe pstrągi /trocie polecam wziąć papryczkę i wetrzeć w ręce :)

Gdzie kupiles papryczki jalapeno ?