Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Z ogródka. Ale jeśli nie masz to polecam w doniczke i na balkon. nie były specialnie wymagajace. Obfite plony w tym roku tez spróboje posadzić.

Ewentualnie szukaj na miejskich targowiskach, cena lepsza niz w sklepie i wybór wiekszy. Tak kupilem habanero.

a dziś robie zupe pho. wieczorem jak nie zapomne wrzuce foto.

• Like 2

Z ogródka. Ale jeśli nie masz to polecam w doniczke i na balkon. nie były specialnie wymagajace. Obfite plony w tym roku tez spróboje posadzić.

Ewentualnie szukaj na miejskich targowiskach, cena lepsza niz w sklepie i wybór wiekszy. Tak kupilem habanero.

a dziś robie zupe pho. wieczorem jak nie zapomne wrzuce foto.

ooo to mozna kupic nasionka cholerka ze tez na to nie wpadłem ,potrzeba jakiegoś szczególnego traktowania poza zapewnieniem temperatury - ziemia ,nawożenie  ,kawalek ziemi mam to chetnie bym posial kilka krzaków ,ile zbiore z jednego krzaka a  moze masz nasionka na zbycie chętnie kupie ew polec jaka odmianę kupic .Kiedy trzeba zaczac uprawę 

Zupę zrób a potem podziel sie nie tylko zdjęciami ale i przepisem  :)

ooo to mozna kupic nasionka cholerka ze tez na to nie wpadłem ,potrzeba jakiegoś szczególnego traktowania poza zapewnieniem temperatury - ziemia ,nawożenie  ,kawalek ziemi mam to chetnie bym posial kilka krzaków ,ile zbiore z jednego krzaka a  moze masz nasionka na zbycie chętnie kupie ew polec jaka odmianę kupic .Kiedy trzeba zaczac uprawę 

Zupę zrób a potem podziel sie nie tylko zdjęciami ale i przepisem  :)

..ja trzymam co prawda w szklarence miedzy pomidorami ale bez żadnych "cudów" ziemia "standard". Teraz mam kilka gatunków- zawsze przywożę z jakichś zakątków świata jak coś znajdę ale pierwsze nasiona pozyskałem z papryczki kupionej e Tesco :D. (sianie w styczniu). Teraz w sezonie mam kilka krzaków i wystarcza dla mnie i znajomych. przechowuje cześć zamrożone a cześć susze i miele potem..

Moja zupa pho przy kiepskim zdjeciu wygladala jakoś tak
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a585071285c28fcc

Z woła jak wietnamskie przepisy każą.

Co do papryczek: kupilem nasiona jalapeno, tej klasycznej zielonej. wrzucilem do donieczek jakos koniec lutego marzec ( ziemia zwykla). Pozniej po ostatnich majowych przymrozkach do ziemii na ogródek, miedzy pomidory. rosły jak szalone, zbiory mialem jakos w sierpniu wrześniu. Nasion nie mam duzo, tyle o ile dla siebie. nastepnym razem zachowam więcej i bede mogl sie podzielić:)

Tak wygladały moje papryczki:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a8e4ebc9c94d8a8e

a tak przetwory z nich: cięte w zalewie octowej z czosnkiem i nadziewane feta z tymiankiem w zalewie z oliwy czosnku i rozmarynu.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/1cd0ad2ea85e30c1

https://www.fotosik.pl/zdjecie/041d4f5808f29bd8

Przy nadziewanych sporo roboty bo trzeba drazyc w środku tak by nie uszkodzic papryki.

• Like 5

• 1 miesiąc temu...

Dzisiejsze efekty dymienia, na drewnie wiązu, brak wyczuwalnego posmaku dymu, ładny suptelny zapach, piekny kolor wedzonki.

Szynka 5h w temperaturze max 50'

Schab  2,5 h w temperaturze maax 50'

post-59698-0-41148600-1552164897_thumb.jpg

Przepraszam za siatkę, ale.........żona była zajęta i nie powiązała wędlin sznurkiem.

Edytowane przez Małkociniak
  • Like 7

• 1 miesiąc temu...

Dzisiejsze efekty dymienia, na drewnie wiązu, brak wyczuwalnego posmaku dymu, ładny suptelny zapach, piekny kolor wedzonki.

attachicon.gif IMG_20190309_214736.jpg

Przepraszam za siatkę, ale.........żona była zajęta i nie powiązała wędlin sznurkiem.

Piękny kolorek ,ja ostatnio wędziłem na owocowym i tez fajnie wyglądało i oczywiście także smakowało.Tylko skąd zdobyć  wiąz  

attachicon.gif IMG_20190309_214736.jpg

Kolego co to za drewno ?

Jakiej wagi to mięso ?

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...