Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Z ogródka. Ale jeśli nie masz to polecam w doniczke i na balkon. nie były specialnie wymagajace. Obfite plony w tym roku tez spróboje posadzić.

Ewentualnie szukaj na miejskich targowiskach, cena lepsza niz w sklepie i wybór wiekszy. Tak kupilem habanero.

 

 

 

a dziś robie zupe pho. wieczorem jak nie zapomne wrzuce foto.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ogródka. Ale jeśli nie masz to polecam w doniczke i na balkon. nie były specialnie wymagajace. Obfite plony w tym roku tez spróboje posadzić.

Ewentualnie szukaj na miejskich targowiskach, cena lepsza niz w sklepie i wybór wiekszy. Tak kupilem habanero.

 

 

 

a dziś robie zupe pho. wieczorem jak nie zapomne wrzuce foto.

ooo to mozna kupic nasionka cholerka ze tez na to nie wpadłem ,potrzeba jakiegoś szczególnego traktowania poza zapewnieniem temperatury - ziemia ,nawożenie  ,kawalek ziemi mam to chetnie bym posial kilka krzaków ,ile zbiore z jednego krzaka a  moze masz nasionka na zbycie chętnie kupie ew polec jaka odmianę kupic .Kiedy trzeba zaczac uprawę 

Zupę zrób a potem podziel sie nie tylko zdjęciami ale i przepisem  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ooo to mozna kupic nasionka cholerka ze tez na to nie wpadłem ,potrzeba jakiegoś szczególnego traktowania poza zapewnieniem temperatury - ziemia ,nawożenie  ,kawalek ziemi mam to chetnie bym posial kilka krzaków ,ile zbiore z jednego krzaka a  moze masz nasionka na zbycie chętnie kupie ew polec jaka odmianę kupic .Kiedy trzeba zaczac uprawę 

Zupę zrób a potem podziel sie nie tylko zdjęciami ale i przepisem  :)

..ja trzymam co prawda w szklarence miedzy pomidorami ale bez żadnych "cudów" ziemia "standard". Teraz mam kilka gatunków- zawsze przywożę z jakichś zakątków świata jak coś znajdę ale pierwsze nasiona pozyskałem z papryczki kupionej e Tesco :D. (sianie w styczniu). Teraz w sezonie mam kilka krzaków i wystarcza dla mnie i znajomych. przechowuje cześć zamrożone a cześć susze i miele potem..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja zupa pho przy kiepskim zdjeciu wygladala jakoś tak
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a585071285c28fcc

 

Z woła jak wietnamskie przepisy każą.

 

Co do papryczek: kupilem nasiona jalapeno, tej klasycznej zielonej. wrzucilem do donieczek jakos koniec lutego marzec ( ziemia zwykla). Pozniej po ostatnich majowych przymrozkach do ziemii na ogródek, miedzy pomidory. rosły jak szalone, zbiory mialem jakos w sierpniu wrześniu. Nasion nie mam duzo, tyle o ile dla siebie. nastepnym razem zachowam więcej i bede mogl sie podzielić:)

Tak wygladały moje papryczki:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a8e4ebc9c94d8a8e

 

a tak przetwory z nich: cięte w zalewie octowej z czosnkiem i nadziewane feta z tymiankiem w zalewie z oliwy czosnku i rozmarynu.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/1cd0ad2ea85e30c1

https://www.fotosik.pl/zdjecie/041d4f5808f29bd8

 

Przy nadziewanych sporo roboty bo trzeba drazyc w środku tak by nie uszkodzic papryki.

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiejsze efekty dymienia, na drewnie wiązu, brak wyczuwalnego posmaku dymu, ładny suptelny zapach, piekny kolor wedzonki.

Szynka 5h w temperaturze max 50'

Schab  2,5 h w temperaturze maax 50'

 

post-59698-0-41148600-1552164897_thumb.jpg

 

Przepraszam za siatkę, ale.........żona była zajęta i nie powiązała wędlin sznurkiem.

 

Edytowane przez Małkociniak
  • Like 7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiejsze efekty dymienia, na drewnie wiązu, brak wyczuwalnego posmaku dymu, ładny suptelny zapach, piekny kolor wedzonki.

Szynka 5h w temperaturze max 50'

Schab  2,5 h w temperaturze maax 50'

 

attachicon.gif IMG_20190309_214736.jpg

 

Przepraszam za siatkę, ale.........żona była zajęta i nie powiązała wędlin sznurkiem.

Piękny kolorek ,ja ostatnio wędziłem na owocowym i tez fajnie wyglądało i oczywiście także smakowało.Tylko skąd zdobyć  wiąz  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze efekty dymienia, na drewnie wiązu, brak wyczuwalnego posmaku dymu, ładny suptelny zapach, piekny kolor wedzonki.

Szynka 5h w temperaturze max 50'

Schab  2,5 h w temperaturze maax 50'

 

attachicon.gif IMG_20190309_214736.jpg

 

Przepraszam za siatkę, ale.........żona była zajęta i nie powiązała wędlin sznurkiem.

 

Kolego co to za drewno ?

Jakiej wagi to mięso ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...