Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, nie będę owijał w bawełnę i bez dyplomacji napiszę wprost : nawet nie wiecie jak się mylicie :P  :D

PS nie napiszę jak skomentowała moja małżonka pomysłu z białym winem bez względu jakie "semi" bo w temacie wyboru wina jest dla mnie autorytetem ze sporą wiedzą praktyczną :P

... drobna uwaga Panowie: rozcieńczone lub po leżakowaniu i ,,podatku od aniołów".

Wracając do meritum... wybyłem z miasta szalonych zakupów na zaś. Jako że środki dezynfekcyjne zostały uzupełnione ostatnio zapobiegliwie, to jeszcze sił potrzeba, wiec coś konkretnego, wyszło na dwa dni.Najtrudniej było zdobyć świeże mielone. Dawno nie robiłem lazanii. Oczywiście nie ma mowy o stylu,zbliżonym do stylu.Tak a la polacca. 5 lub 6 warstw, po każdej warstwie płatków makaronu beszamel. Mięso mielone podsmażone i duszone w soku z pomidorów, szpinak i pieczarki z dodatkami, pomidory całe z puszki. Kolejne warstwy oczywiście przygotowywane ze znaczną ilością czosnku, cebuli,majeranku i innych. Pierwsze podejście wczoraj po saunowaniu jak znalazł... :)

• Like 1

Szanowni, nie będę owijał w bawełnę i bez dyplomacji napiszę wprost : nawet nie wiecie jak się mylicie :P :D

PS nie napiszę jak skomentowała moja małżonka pomysłu z białym winem bez względu jakie "semi" bo w temacie wyboru wina jest dla mnie autorytetem ze sporą wiedzą praktyczną :P

A czemu nie napiszesz?

Gusta są indywidualne. Mi czerwone i wytrawne pasuje tylko do cięższych mięs, szczególnie w tym samym marynowanych i podlewanych podczas obróbki. Jak gulasz z dzika.

• Like 1

podaj przepis :D

Hmmm wrzucasz krowę posmarowaną olejem i natartą pieprzem na rozgrzaną, suchą patelnię po 2 min z każdej strony... Później jeszcze po minucie z każdej i dajesz na wierzch masło + posypujesz grubą solą i gotowe [emoji6]

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Najlepiej na grillu.

Raz zabrakło mi gazu w butli pod paleniskiem, musiałem z mięsem wrócić do domu, już rozgrzane do temperatury pokojowej, lepiej nie schładzać po raz drugi.,

"Zamknąłem oczy" i upiekłem na patelni grillowej, masakra w kuchni, pod koniec pieczenia, stół w jadalni zniknął mi z oczu. A zbyt daleko do niego nie było, goście nigdy nie byli tak zadymieni. Ale powierzchnię steków skarmelizowałem, a co?!

Odtąd solennie postanowiłem, by butla nigdy nie stała się już zbyt lekka.