Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Taki wierszyk z dzieciństwa mi się przypomniał:

"ryby drób i cielęcina

lubią tylko białe wina

zaś pod sarny, woły, wieprze

jest czerwone wino lepsze"

deser, frukta i łakotki

lubia tylko wina słodkie

A szampana wie  i kiep

Mozna podczas, po i przed :)

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

Co do stejków proponuję odwiedzić restaurację Mięso i Sprawiedliwość i skosztować 650gr t-bona. Do tego rekomenduje bimber chrzanowy ... miazga.

https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g295377-d5063753-Reviews-The_First_Lviv_Grill_Restaurant_of_Meat_and_Justice-Lviv_Lviv_Oblast.html

Edytowane przez Robert Crocker

Czerwone, wytrawne, pasuje do wszystkiego, do kury, dzika i sera też

Podpisuję się pod tym wszystkimi butlami :D

Już dawno w branży alkoholowej krązy powiedzenie, że pij tak jak ci smakuje. Nie przepadam za białym winem, a bardzo lubię czerwone i tylko wytrawne.

Nieważne, jaki posiłek mam przed sobą, czerwone wino mi zawsze pasuje.

Chyba, że to zupa chmielowa, to nie zapijam winem wtedy :D

Idę robić świeżynkę (gdzieniegdzie zwaną świeżonką) i tu akurat pójdzie jasny Kozel  :lol:

• Like 1

Byłeś kiedyś w Olsztynie na dworcu PKP ? To była moja pierwsza myśl jak to zacząłem robić :D

????. Parę dni temu odbyłem podróż sentymentalną do Kortowa. W planach były też zapiekanki na dworcu. Skończyło się na pizzy na Żołnierskiej z sosem czosnkowym ????.

Bartek dworcowe zapiekanki w Siedlcach? Bo kultowe są chyba też niedaleko atlasu [emoji6]

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Jasne

Chyba jedyne zostały obok kościoła garnizonowego, nie tak stara lokalizacja, ale podobno nadal jadalne  :D Ja nie używam od wielu lat, jakoś mam awersję do tak dużej ilości buły w posiłku  :P

• Like 2

To pewnie i w Romie na Jarotach miałeś okazje się kiedyś stołować :D

A i owszem  :)

BTW. Podczas ostatniego pobytu wpadłem też do Coctail Baru na 11 Listopada. Ponczówki wciąż smakowite.

• Like 2

Same frykasy ... Może ktoś zapoda sprawdzony przepis i wykonanie na chleb w tym trudnym czasie ?

Chleb piekłem przez pół roku, ale przyszło lato i skończyło się.

Piekłem na swoim zakwasie, który przygotowałem wcześniej, przez jakiś okres nie miałem czasu na utrzymanie zakwas i zdechł. Przedwczoraj nastawiłem mąkę żytnią 2000 na nowy zakwas, rozpoczął współpracę, za kilka dni wznowię wypiek chleba.

Dokładnie nie pamiętam tamtej metody, ale co było ważne: najpierw mieszałem mąkę żytnią z mąką orkiszową 1:1, wodę, zakwas i łyżeczkę soli, bez wyrabiania, byle wymieszać. Odstawiałem do wyrośnięcia na dłuższy czas. Po wyrośnięciu przekładałem do blachy i znowu odstawiałem do drugiego wyrośnięcia, na ok, godzinę bodajże-to ważne, bo się nie upiecze. Po wyrośnięciu do nagrzanego piekarnika, a później nóż i... pół bochenka znikało migiem.

Jeśli potrzebne będą komuś dokładne proporcje, to poszperam i podam.

• Like 3