MZieli10 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Chłopaki zmieńcie temat bo mnie szlag trafi, napiszę co mi leży na wątrobie i bana dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) ... Bartek, a za co Ci podpadł? Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez bob74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Kto? Mnie nikt nie podpada, czytam, myślę, analizuję, nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Kolego Bartek ta jagnięcina nawet koło owcy nie leżała.(Załatwię jagnięcinę jakiej nie jadłeś) Ziemniaki to chemia odlot z Hiszpanii. Krewetki i cała reszta też w polskich sklepach jest a jak nie to na necie dostaniesz polskie z dostawą do domu. Drożej ale pewniejsze. Mi chodziło o to że kasę zostawiacie nie tam gdzie trzeba a nie że ustawiam co masz jeść. Nie opluwam. Proponuję.Kolego Maras Jak rolnikowi tak dobrze to się przekształć. Gdzie te ciągniki widziałeś.? Większość Polski to stare ruskie i 30 60. Jak ktoś ma 50 ha to nie stać go na hollanda. Z miasta jesteś? Wpadnij na wieś i wyp.... telewizor przez okno jak info masz z ekranu. Po za tym każdy rolnik chce deszczu a pierd... marne dopłaty. Wolimy się otyrać ale z sensem naszej pracy a nie jebiesz a tu susza i z dopłatami masz 1/2 tego co chciałeś. Po za tym susza to rachunki większe. W mieście nie czuć co na wodę się wydaje. Wszystko pić potrzebuje. Też zdrówka Ci życzę. Kolego Wedkarz1987- Załawię Ci na jesień jabłka jak ta lala po 10 gr oby nie wymarzły jak ostatnie 2 lata. A co rolnik gorszy jakiś? Wakacje u rolnika?Przez biedry i tym podobne padły małe sklepy a zaraz padnie sadownictwo,ogrodnictwo i rolnictwo. Dzięki Wam. Kupujecie z zagranicy a to proces wyniszczania małych firm. Był kto na zachodzie? Dobra wędlina pakowana? Taką tylko mają. Tego chcecie??Wspomóżcie swoich a nie zachód co i tak ma kasy a my tu walczyć o swoje musimy. Pozdrawiam i modlę się o deszcz. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Marcin, na początek załatw może żeby nie trzeba było załatwiać tylko normalnie kupić. Ziemniaki z Hiszpanii be, ale nasze super, bo nasi producenci to tylko na nawozach organicznych uprawiają. Stonkę cała rodzina do butelek zbiera...Takimi argumentami można się przerzucać w nieskończoność. Kiedyś do sklepu na wsi szło się po piwo, gwoździe i śledzie z beczki. Teraz po jajka i warzywa przywiezione z hurtowni, bo się ludziom kur i warzyw nie chce hodować nawet dla siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Można normalnie kupić i nie dokarmiać zagranicznych sklepów. Wolę drożej zapłacić i kupić w polskim sklepie i dać swojemu zarobić. Wiadomo że do biedry idzie gorszy sort i jest to udowodnione no ale wiecie co jecie.. (kurczak za 4 zł? to na czym to karmione?) Naszego rolnika nie stać jest walić tyle nawozów i chemii w opryskach co hiszpan. Tak samo sady. U nas pryskają jabłka 3 razy (jak nie wymrozi) a niemiec 60. Jest różnica? Jest. Ale jabłka z lydla najlepsze.Kiedyś na wsi w sklepie tak było dopóki nie wyniszczyliście małych sklepów zakupami w sklepach wielkopowierzchniowych. Sami do tego doprowadziliście.U nas większość ludzi trzyma kury i sami warzywa hodują. Niszczycie polskie rolnictwo kupując w biedrach. To Wam chciałem uświadomić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zniszczył ten kto wpuścił dla zysku drapieżnika...konsumenci tylko próbują przetrwać.Osobiście kupuję na targu,40 lat od tych samych sprzedawców lub potomków.Gotuję,bo lubię wiedzieć z czego posiłek złożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Można normalnie kupić i nie dokarmiać zagranicznych sklepów. Wolę drożej zapłacić i kupić w polskim sklepie i dać swojemu zarobić. Wiadomo że do biedry idzie gorszy sort i jest to udowodnione no ale wiecie co jecie.. (kurczak za 4 zł? to na czym to karmione?) Naszego rolnika nie stać jest walić tyle nawozów i chemii w opryskach co hiszpan. Tak samo sady. U nas pryskają jabłka 3 razy (jak nie wymrozi) a niemiec 60. Jest różnica? Jest. Ale jabłka z lydla najlepsze. Polska jest potentatem w produkcji drobiu i jajek. Proponuję wycieczkę w okolice Mławy- Żuromina. Ferma na fermie. Kurczaki/jajka w "biedronkolidlach" są polskie. To samo z jabłkami. Tu też jesteśmy jednym z największych producentów na świecie. Możesz mi wierzyć, moja najbliższa rodzina pracuje w przetwórstwie owocowym. Co nie zmienia faktu, że zwłaszcza teraz, zakupy robię w sklepie spożywczym mojego sąsiada. Ciasta i wędliny też kupujemy od moich klientów, a jutro zostawiam samochód w warsztacie u kumpla. Jest słabo- pieniądze dajemy swoim. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Mysha 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Marcin, ja widocznie tępa dzida jestem. Dlaczego w zagranicznym sklepie kupuję polskie mięso, polskie jabłka, polskie kurczaki, polskie ziemniaki itp? Byłeś tam kiedyś?Mam typa, który codziennie stoi ze straganem niedaleko mojego bloku. Dlaczego pomidory u niego są 35% droższe niż w zagranicznym sklepie? I do tego niejadalne, plastikowe? Dlaczego w zieleniaku (podobno zamordowanym przez sklepy wielkopowierzchniowe) marchewka jest dwa razy droższa niż w Carrefour 150 metrów dalej? Do tego jest up...a w błocie i nadgniła.Dlaczego w Selgrosie potrafią opisać i podzielić gatunki ziemniaków, a baba na bazarze pyta mnie "a jakie pan chce?", albo mówi "dobre panie, wszystkie biero"? A w domu połowę wyrzucam, nie nadają się do niczego, bo były przemarznięte.Dlaczego, jak proszę o dwa pęczki rzodkiewki, to ten na spodzie jest zwiędły i gówniany? Jesteś pewien, że to ja i pozostali klienci zabijają nasze rolnictwo? Ja chętnie kupię dobry produkt w wyższej cenie, ale żądam, żeby mnie obsłużono jak należy, żeby sprzedawca był kompetentny i uczciwy, żeby towar był godny ceny, której się żąda za niego. Nie będę kupował żywności przez internet, pójdę do Selgrosa, pogawędzę z przemiłą sprzedawczynią, która opowie mi o sezonowanym na sucho ribeye i kupię go po stówie za kilo. Nie dam walić się po rogach typowi, który nie wie, co sprzedaje, ale jest "naszym, rodzimym" producentem z gównianym towarem w kosmicznej cenie. Ten ribeye z Selgrosa pochodzi z polskiej hodowli, z wyselekcjonowanego byka, ale komuś chciało się zapracować na cenę, której żąda. Dlatego mnie nie przekonałeś i nadal będę "zabijał" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Bardzo mała część owoców od naszych producentów trafia do lidlobiedronki. Metki że polskie a warzywa i owoce z zagranicy. Podmieniają i oszukują klientów. Macie jeden z wielu przykładów. https://youtu.be/1hJviEoy-6A Po za tym jak nawet nasze owoce sprzedadzą to gdzie kasa trafia? Niemcy, Portugalia, Ameryka a Polska robi się biedniejsza. Tak to działa. Rośliny to już wszystkie z importu.Plastikowe to raczej nie w naszych polskich warzywniakach a w biedrze i reszcie.Bartek wiesz dlaczego nie zwiędnięte i piękne te warzywka? Naładowane chemią że pół roku leżą i się nie psują. To import to plastikowe gówno. Szkodzicie Polsce robiąc zakupy w tych sklepach. Możecie dalej tak robić. Potem 11 listopada wywiesicie flagę, pójdziecie na marsz i powiecie jacy z Was patrioci. Włączcie myślenie. To nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Najzwyczajniej źle zbierasz dostawców, nie jest trudno znaleźć rolnika co sprzedaje zdrową żywność w normalnej cenie. Idąc twoim tokiem myślenia, każdy by czegoś żądał od każdego np. godnego wynagrodzenia za pracę, normalnych podatków itp. Moja skromna osoba nawet nie chce żadać, by pzw zarybiło mi Wisłe pod domem???? choć za tyle lat płacenia składek mogliby się zlitować i rzucić ze dwa okonie do wody raz na kilka lat hehe???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 W UK jedza polskie pomidory , które supermakety sprzedają jako brytyjskie . Rolnik zamawia towar z PL , przepakowuje to na sortowniach w brytyjskie ubranko i tak to idzie dalej . Dymaja Nas nie zwykli ludzie , tylko ci wybrani . Nienawidzę skurw...ieli . Nie tylko Polska , ale cały świat cierpi z powodu tej jebanej zarazy wybranej . Pewnie będzie ban ale jako Polak mam to w dupie . Smacznego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Ze straganów, z małych polskich sklepików powiadasz?Od tych cwaniaczków z miodem w uszach, co w biedrze albo lidlu na promocji pomidory kupują a potem jako świerze, polskie, od lokalnego sprzedawcy dwa razy drożej sprzedają? Pie... ę sam sobie do lidka pójdę i w ch... a robić się cwaniakowi nie dam.Poza tym to wątek o gotowaniu i innym przygotowywaniu potraw a nie o pier... u o swoim światopoglądzie. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Artech 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Słusznie Artur, przepraszam, że dałem się podpuścić.Wracając do tematu, właśnie pierwszy raz w życiu przygotowałem polentę. Jutro będzie podsmażana do zębacza z patelni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 ... nie mów Bartek, że za Cervantesa się wziąłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Robert, bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Pomidory z lidla...zazdroszczę wam wysokiej tolerancji smakowej,ja nie potrafię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Panowie, wracamy do tematu gotowania, proszę.Chwalcie się pysznymi potrawami i przepisami na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 No właśnie miałem zamiar, ale uświadomiłem sobie, że to potrawa z kaczki (lub kaczora?) i znowu była by awantura 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Bartek napisałem jak jest. To nie była prowokacja.Przyjmij na klatę i po sprawie. Kaczka przejdzie. Kaczor to już polityka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolinka666 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak dla rozluźnienia tematu. Takimi potrawami przywitalem gości na swoją 40 stkę. mięsko było 100% regionalne,miny gości bezcenne Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez trolinka666 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Gotowanie - dzięki wielkim sieciom - nie naszym, którym entuzjastycznie oddaliśmy nasz rynek, ceny i handel.. i pozwoliliśmy wykształcić własne gusta - jak widać nabrało wymiaru formacyjnego, wręcz tożsamościowego. Miałem zamiar podać przepis na wyjątkowo prostą sałatkę z kartofli i buraków, ale niektórym pewnie skojarzyłaby się z atakiem na własną osobowość albo świeżo uzyskany światopogląd.. Szpinak rządzi wiosną. Z pola pod Łęczycą przywieziony bez obowiązkowych pośredników na na Górniak. Blanszujemy dwie - trzy minuty, cedzimy, kroimy, i ciągle gorące przekładamy na klasyczną stalową patelnię, w której na łyżce masła - niekoniecznie z promocji - dochodzi słomka z wędzonej słoniny albo boczku - nie zapominając, że wędzone = unijnie zabronione. Chwilkę trzymamy na ogniu, dodajemy jajko albo młody czosnek.. albo nie dodajemy, lekko solimy grubą, kłodawską, i niemniej lekko mieszamy. Do kompletu świeży razowy chleb z lokalnej piekarni- broń Boże podróbki z marketu pieczone wyłącznie dla zagorzałych europejsów, przyjemnie grubo posmarowany masłem. I wino.. jak się jeszcze zmieści.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Taka zakąska do browara...Lepsza od orzeszków itp...Kto próbował? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Hmmm, a co to jest, bo nie rozpoznaję???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi