Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że zarówno ja jak i moja Druga Połówka jesteśmy fanami pizzy, ale nie takiej zwykłej z sieciówek tylko klasycznej włoskiej pizzy, a przede wszystkim neapolitańskiej postawiłem sobie za cel zrobienie takiej w domu. Jeden problem jaki napotkałem to brak piec opalanego drewnem w którym da radę otrzymać temperaturę 500st. Ale chwila zagłębienia się w googlach i proszę domowa pizza neapolitana na talerzu. Bez pieca. Nie chwaląc się wyszła super. Fakt, faktem samo przygotowanie ciasta zabiera trochę czasu ale warto oj warto. :)

post-51344-0-09204700-1600986433_thumb.jpg

post-51344-0-34683900-1600986441_thumb.jpg

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za drobną krytykę, wybacz.

Neapolitana jest na super cieniutkim cieście, to jest uliczne jedzenie. Zwykle składa się ją na 4 i w podaje papierku, często jako śniadanko w drodze do pracy.

Oczywiście każdy piecze i je pizzę, jaką lubi, we Włoszech każda pizzeria, czy trattoria, podaje inną, każda mamma ma swój, wypracowany przez pokolenia przepis.

Polecam ciasto dojrzewane 24-48 godzin w lodówce, jest bardziej elastyczne, można upiec naprawdę cienki placek w sposób, jaki lubisz.

 

PS

Twoja wygląda bardzo smakowicie  :good: 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za drobną krytykę, wybacz.

Neapolitana jest na super cieniutkim cieście, to jest uliczne jedzenie. Zwykle składa się ją na 4 i w podaje papierku, często jako śniadanko w drodze do pracy.

Oczywiście każdy piecze i je pizzę, jaką lubi, we Włoszech każda pizzeria, czy trattoria, podaje inną, każda mamma ma swój, wypracowany przez pokolenia przepis.

Polecam ciasto dojrzewane 24-48 godzin w lodówce, jest bardziej elastyczne, można upiec naprawdę cienki placek w sposób, jaki lubisz.

 

PS

Twoja wygląda bardzo smakowicie :good:

Jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Generalnie jeśli chodzi o ciasto to brzegi wyrosły środek był cieniutki. I fakt przygotowywałem ciasto na szybko bo dojrzewało może z 4-5h. Wiem ze krótko ale akurat naszło mnie te kilka godzin przed imprezą że zrobię jakąś odmianę od tego co robię zawsze [emoji16]. Jako że z 4 gości zrobiło się 6 to musiałem dorabiać ciasto stara metodą i różnica była kolosalna na korzyść tej ze zdjęcia

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a00cf466c9fd140a712b66f0ef46ec78.jpg

 

8cd7794e5673600eb56b875ce53f4a2c.jpg

 

Też robiliśmy kilka miesięcy temu neapolitankę. Wychodzi turbo ale wymaga bardzo dużo czasu [emoji6]

 

My robiliśmy z tego przepisu:

 

https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/przepis-na-pizze-neapolitanska/

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez pawelHERP
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja dziś na śniadanko zabrałem się do schabiku dojrzewającego :)

 

Już od dłuższego czasu mam ochotę na frytki z uklei z sosem czosnkowym i frytkami z ziemniaków plus zimne piwko, piękna sprawa popołudniem. Muszę odgrzebać bata, bo już chyba ponad 5 lat nie jadłem.

 

 

 

post-51544-0-26642000-1601193385.png

 

post-51544-0-96645900-1601193484.png

post-51544-0-26642000-1601193385_thumb.png

post-51544-0-96645900-1601193484_thumb.png

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uwielbiam! A marchewka z groszkiem (na masełku) :P  ponad wszystko.

Więc co tu powiedzieć o takim obiadku, zrobionym przez nieocenionego kolegę kucharza w Szwecji?

Marcheweczka robiona na miejscu, kotleciki z Polski robione przez moja żonę, prawdziwki (zbierane na trawniku przed domkiem) w śmietanie, świeży koperek na ziemniaczkach!!! ... nawet ryby mogą nie brać :P  :D

O browarku nie wspominam :)

post-52107-0-02255900-1602016529_thumb.jpg

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I oby nie było, że to tylko taki pojedynczy wyskok kulinarny. Codziennie było coś!

A do tego jeszcze kolo co pięknie śpiewał i grał na gitarze :)

Trzeba wiedzieć z kim się jeździ na ryby!!! :D

Oto kolejne obiadki:

attachicon.gif IMG_20200922_142334a.jpg

attachicon.gif IMG_20200923_150541a.jpg

attachicon.gif IMG_20200924_142650a.jpg

attachicon.gif IMG_20200925_152117a.jpg

attachicon.gif IMG_20200926_200625a.jpg

 

I mini koncercik o wschodzie słońca :)

attachicon.gif IMG_20200925_071230a.jpg

Bardzo zazdroszczę zarówno obiadków, widoków i ogólnie Szwecji [emoji4]

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I oby nie było, że to tylko taki pojedynczy wyskok kulinarny. Codziennie było coś!

A do tego jeszcze kolo co pięknie śpiewał i grał na gitarze :)

Trzeba wiedzieć z kim się jeździ na ryby!!! :D

Oto kolejne obiadki:

...

Robert...a jak rybki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...