Krzysztof Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Takie tam zabawy w wédzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Tak mnie wczoraj "naszło" przy wolnym dniu, dietetycznie.Zaczynamy tak: ... poprzez to: ... i zalewamy tym (to jest cała tajemnica sukcesu zamkowego ????): Wychodzi bardzo fajne danie którym można się "zapchać". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Pioterek ale sos i zapychanie się to raczej dietetycznie inaczej ???????? Ja dzisiaj będę robił coś podobnego ale z piersią kuraka, oczywiście dietetyczne wyjdzie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Zamówiłem we wrześniu a dziś odebrałem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witam Panowie.Temat jest taki. Miód lipowy z orzechami włoskimi i tymiankiem. Jako przysmak a zarazem paralek. W necie sugeruję się, aby tymianek który zalewa się miodem byl świeży. Ja natomiast wolę użyć suszonego tymianku, który lekko podprazam, podobnie jak orzechy. Całość zalewam miodem. A pytanie jest takie: jakie proporcje tymianku do reszty składników? Macie może doświadczenie w takim temacie? Co byście polecili? A może znacie podobne mikstury?PozdrawismAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 7 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 nie wiem.....tutaj.....a może w 'pięknych widokach'? itd......wspaniałe.....a nie jakieś babskie pitu pitu w ciepłej kuchni w fartuchu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 przepis na świątecznego karpia.....a może i na Święta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Krzysiek - dzikie fiołki dopiero w marcu. Ale darjeeling podobny.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Więc tak z dzisiaj: Pozdrawiam smakoszy[emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Prosta, szybka a jednocześnie bardzo smaczna kolacja z moich ulubionych owoców morza wszelkiego typu. Najpierw ogrzewam parę łyżek oliwy, dodaję kilka ząbków czosnku, chwilę smażę, następnie mała lamka wina (tu-tanie i całkiem niezłe daos treasure ze szczepu chardonnay), śmietana 30%, odrobina soli i nieco więcej cytryny (wolę cytrynę niż limonkę do muli). Wrzucam 1 kg oczyszczonych muli, gotuję kilka minut pod przykryciem, jednocześnie co chwilę krótkim ruchem obrotowym przekręcam zawartość (jak na jakimś sicie) by wszystkie małże równomiernie się oblewały sosem i gotowały. Na koniec dorzucam cały pęczek posiekanej natki pietruszki (można w zamian świeżą kolendrę, jeśli ktoś lubi) i krótko mieszam garnkiem. Wykładam mule na miskę, a pozostały w garnku sos, szybko zagęszczam łyżką mąki ryżowej.Do tego obok bagietka pieczona z masłem czosnkowym, maczana w sosie dopełnia kolacji. Do picia oczywiście to samo wino, które służy do przygotowania potrawy. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Niewiem czy w dobrym temacie ale niewiem gdzie pytać więc pytam tu Gdzie dobrze zjem w Poznaniu z rodziną 2 dorosłych + 2 dzieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Panie, w Poznaniu to tylko:- rumpuć , albo parzybroda + sznytka albo klapsztula,- kluchy na łachu + chabas+ szabelek- szneka z glancem. Ale gdzie to nie wiem Edytowane 18 Grudnia 2021 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 Niewiem czy w dobrym temacie ale niewiem gdzie pytać więc pytam tu Gdzie dobrze zjem w Poznaniu z rodziną 2 dorosłych + 2 dzieci ?Pizza - Forni Rossi Zajebiste wegańskie jedzenie - Wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Pod flaszeczkę żylasty pyton ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Łatwe, ale wymagające dłuższego oczekiwania danie, można (nawet trzeba) przygotować je 1-2 dni wcześniej, co często jest zaletą . W gronie znajomych, żadna impreza nie może się bez tego obejść-łosoś marynowany.Filet z łososia myjemy, obsuszymy ręcznikiem, kroimy na paski-dość cienko, "pod włos". Układamy w naczyniu po jednej warstwie, solimy dość obficie i polewamy cytryną, lub octem, lub mieszanką tych płynów osobno każdą warstwę. Osobiście lubię głównie cytrynę z niewielkim dodatkiem octu. Odkłądamy do lodówki na 10-12 h, tyle wystarczy na macerowanie. Po tym czasie, przygotowujemy paprykę słodką suszoną, pieprz świeżo mielony, oliwę z oliwek (lub olej, jeśli ktoś woli) oraz sporą ilość drobno pokrojonej cebuli. Cebulę najlepiej pokroić, zasypać solą i odstawić na na 30 min, aż "puści sok", taka jest smaczniejsza-słodsza, a raczej słono-słodka. Do drugiego naczynia układamy warstwy ryby, każdą osobno doprawiamy pieprzem, papryką słodką, cebulą i polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Można dodać nieco świeżej kolendry, lub natki pietruszki. Ja wolę bez . Łosoś po upływie doby, jest gotowy do spożycia. Najlepszy jest po upływie dwóch dni, a nadaje się do spożycia jeszcze przez kolejne dwa dni.Najlepszy jest łosoś bałtycki, tutaj z braku laku użyłem łososia pacyficznego, który jest wyraźnie gorszy niż bałtycki, a zwykłego, norweskiego raczej nie polecam. Chyba że ktoś bardzo chce, albo nie ma dostępu do żadnego innego.Smacznego. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez Z.Milewski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Wariacja na temat ceviche Ciekawy dodatek słodkiej papryki.Jeśli mogę podpowiedzieć małe technikalium. Warto zrobić najpierw mix soli i soku z cytryny lub limonki (jest nieco słodsza). Do wyciśniętego soku sypiemy sól, mieszamy do rozpuszczenia i próbujemy. Celem jest osiągnięcie równowagi, czyli kwas staje się mniej kwaśny i zaczynamy wyczuwać smak soli. Dopiero wtedy polewać rybę. I druga uwaga - warto użyć czerwonej cebuli lub szalotki, mają mniej ostry smak i nie trzeba ich wcześniej nasalać, ryba jest dość słona.Moja żona lubi też dodatek koperku, ale nigdy nie robiłem z papryką, nie wiem jak się zgrają.Kiedyś podobnie zamarynowałem krewetki, też fajne 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Wariacja na temat ceviche Ciekawy dodatek słodkiej papryki.Jeśli mogę podpowiedzieć małe technikalium. Warto zrobić najpierw mix soli i soku z cytryny lub limonki (jest nieco słodsza). Do wyciśniętego soku sypiemy sól, mieszamy do rozpuszczenia i próbujemy. Celem jest osiągnięcie równowagi, czyli kwas staje się mniej kwaśny i zaczynamy wyczuwać smak soli. Dopiero wtedy polewać rybę. I druga uwaga - warto użyć czerwonej cebuli lub szalotki, mają mniej ostry smak i nie trzeba ich wcześniej nasalać, ryba jest dość słona.Moja żona lubi też dodatek koperku, ale nigdy nie robiłem z papryką, nie wiem jak się zgrają.Kiedyś podobnie zamarynowałem krewetki, też fajneCeviche również uwielbiam, ale to zupełnie coś innego. Ceviche smakuje "na świeżo", rybę marynuję w limonce, dodaję awokado, cebulę, dużo świeżej kolendry i nieco chili, czasem trochę pomidorów.Ten łosoś powyżej ma bliżej do polskiego śledzia marynowanego niż ceviche, przynajmniej w smaku. Wyglądzie zresztą też. Do łososia pasuje świeży koperek. I wolę cytrynę do łososia, limonka jest gorzko-słodkawa, a cytryna raczej kwaśna...ale co kto lubi oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Błyskawiczna troć po trzebiatowsku - kroimy bardzo drobno cebulę, zalewamy na równo sokiem z cytryny dodajemy maggi albo sos sojowy, sól, cukier i pieprz, no i cieniutko skrojoną troć - w ostateczności zeskrobaną.. i do słoika. Potrząsamy kilka minut i wkładamy do zamrażalnika razem z białą wódką. Proste? Wcale nie.. Są dwie możliwości - trunek mrozimy w butelce, albo w kieliszkach. Otrzymując finalnie dwa różne smaki. Troć pod wydział.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Tak mi się skojarzyły cytryna i łosoś Muszę spróbować Twojego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Błyskawiczna troć po trzebiatowsku - kroimy bardzo drobno cebulę, zalewamy na równo sokiem z cytryny dodajemy maggi albo sos sojowy, sól, cukier i pieprz, no i cieniutko skrojoną troć - w ostateczności zeskrobaną.. i do słoika. Potrząsamy kilka minut i wkładamy do zamrażalnika razem z białą wódką. Proste? Wcale nie.. Są dwie możliwości - trunek mrozimy w butelce, albo w kieliszkach. Otrzymując finalnie dwa różne smaki. Troć pod wydział.. Trochę bałbym się poświęcić troci na taki eksperyment, musiałbym najpierw spróbować !Jeśli troć błyskawiczna, to tatar jest czymś najlepszym, do czego nie da się porównać tatara ani ze świeżo złowionego łososia bałtyckiego, ani z żadnej innej ryby. Wolę tatara drobno pokrojonego niż mielonego, do tego cebula drobno krojona i zasypana solą na 30 min. Sól, pieprz, żółtko jajka, trochę oliwy z oliwek i żadnego, ale to absolutnie żadnego sosu sojowego ani maggi. Maggi zdominowuje całkowicie delikatny smak troci i trudni go odszukać z takim dodatkiem. No, chyba że kiedyś gdzieś spróbuję i posmakuje, osobiście nie poświęcę troci do mieszanki z maggi ! A jeśli jest więcej czasu, do świetny jest łosoś po szwedzku-gravlax (gravad lax?) tylko na taką rybę, potrzeba 2-3 dni czasu, dużo cukru, soli i koperku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Nic nie przykryje smaku świeżej ryby - spokojnie.. Próbowaliśmy jeść nawet całkiem na surowo - tak jak śledzie, ale bez konkretnej popitki bardzo różnie się kończyło Sos sojowy to japoński i chiński standard, ichni wzmacniacz smaku.. o ile nieprzedawkowany.. Tatar momentalnie podchodzi wodą, ale jak "skrobanki" zaprawić sokiem i pieprzem, trochę odcisnąć i na razowy chleb z grubym masłem położyć - można się rozsmakować.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Najlepszy jest łosoś bałtycki, tutaj z braku laku użyłem łososia pacyficznego, który jest wyraźnie gorszy niż bałtycki, a zwykłego, norweskiego raczej nie polecam. Chyba że ktoś bardzo chce, albo nie ma dostępu do żadnego innego.Nie podważam Twej opinii o "tych" poszczególnych łososiach.Ciekaw jestem tylko wyjaśnień dotyczących przyczyn, dlaczego poszczególne gatunki/odmiany/rasy/formy/itd w sumie prostego mięsa łososiowatego aż tak się różnią.Pytam, bo dane mi jest czasem mieć świeże ryby wielu gatunków, a i coś w handlu się zdarzyło, a ludek głupawy nawet nie zauważa różnicy pomiędzy sumem a sumikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Nie podważam Twej opinii o "tych" poszczególnych łososiach.Ciekaw jestem tylko wyjaśnień dotyczących przyczyn, dlaczego poszczególne gatunki/odmiany/rasy/formy/itd w sumie prostego mięsa łososiowatego aż tak się różnią.Pytam, bo dane mi jest czasem mieć świeże ryby wielu gatunków, a i coś w handlu się zdarzyło, a ludek głupawy nawet nie zauważa różnicy pomiędzy sumem a sumikiem. Łososie bałtyckie, są wyraźnie delikatniejsze i bardziej tłuste niż łososie pacyficzne. Pacyficzne gatunki, przynajmniej te które jadłem, są wyraźnie twardsze, chudsze, w smaku określiłbym je, jako pośrednie między łososiem bałtyckim a morszczukiem. Mało tego, bywa że nawet łososie z Bałtyku, bardzo różnią się między sobą w smaku, niektóre "wysportowane" przypominają te pacyficzne, a innym bliżej w smaku do troci.Norweskie w smaku nie są takie złe, tłuste i miękkie, leciutko zalatują mączką rybną, co praktycznie ginie np przy marynowaniu. Bardziej zniechęca do nich, świadomość jakości tego mięsa. Od lat praktycznie nie przyrządzam ich i nie kupuję, a spróbować gdzieś zdarza mi się bardzo rzadko, parę razy w ostatnich kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Zaległe 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinMal Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Schab suszony? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi