Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie, rozważam właśnie zakup jakiegoś "garnucha" żeby gotować w terenie, co polecacie? Czy takie rozwiązanie jak powyżej czy kociołek żeliwny? Jakieś uwagi sugestie na co zwracać uwagę przy zakupie? A może ktoś użytkuje już dłuższy czas i może polecić coś konkretnego z linku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam dutch oven na nóżkach:

 

https://outdoorchef.com.pl/product-pol-877-Garnek-zeliwny-ft4-5-Dutch-Oven-3-5-L-na-nozkach-Petromax.html

 

Dajesz węgle,brykiet etc. pod garnek i na pokrywkę. Do tego pokrywka posłuży jeszcze jako patelnia. Na YT wpisz dutch oven ,jest mnóstwo ciekawych przepisów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako już pełnoprawny lublinianin ????, musiałem w końcu popełnić rzecz która w mojej rodzinnej Małopolsce była mi praktycznie nieznana.

Cebularze,tutaj wersja bez maku mimo tego zakończyły żywot jeszcze ciepłe ???? .

post-51351-0-03926300-1656868919_thumb.jpg

Edytowane przez Piotr Gołąb
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na ok. 12 sztuk  :)  :

 

Ciasto :

- 0,5 kg dobrej mąki pszennej

- 50 - 60 gr masła

- 2 jajka

- łyżeczka soli

 

Rozczyn :

- 20 gr drożdży

- ok. 1szklanki mleka

- 4 łyżki mąki pszennej

- łyżeczka cukru

 

Farsz :

- 4 spore cebule

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki maku ( jak ktoś lubi )

 

Zrobić rozczyn -lekko podgrzać mleko, dodać cukier i mąkę, delikatnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę na kilka minut, odcedzić. Dodać olej i sól do smaku.

Ciasto - do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, roztopione masło i roztrzepane jajka. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto.

Miskę z wyrobionym ciastem odstawić (przykrytą ściereczką ) do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Blat czy stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego uformować kulkę i delikatnie rozwałkować formując okrągły placek. Na każdym ułożyć farsz, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Piec ok 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni  ;)

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...