Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Nie śledzę na bieżąco tego wątku. A więc jeśli było proszę wywalić. Przepis ściągnięty z, bodaj o-netu. Porażająco prosty.

Wypróbowałem nie dalej jak z wczoraj na dziś i  smakowo rewelacja. Jedna uwaga w tych temperaturach trwa to dłużej niż 12 godzin

( nie wstawiałem do lodówki) U mnie było to ok 20 h a mogło by jeszcze chwile postać. Zrobiłem w zwykłych słoikach 

Ogórki małosolne na sucho

Składniki:

• Ogórki gruntowe 1,5 kg

• Sól do przetworów 15 g

• Czosnek 6-8

• Młody koperek 1 duży pęczek

• Liście laurowe 2 sztuki

• Płatki chili 1 łyżeczka

• Pieprz czarny młotkowany 1/2 łyżeczki.

Ogórki gruntowe umyj i namocz przez około 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie poodcinaj końcówki ogórków, dzięki temu proces kiszenia potrwa krócej i wyeliminujesz ewentualną gorycz.

Przygotuj worek do przetworów i przełóż do środka ogórki. Zamiast woreczka możesz użyć słoika lub pojemnika na żywność. Najważniejsze, aby później dokładnie zamknąć ogórki. Obsyp je solą niejodowaną do przetworów i delikatnie pomieszaj. Czosnek delikatnie rozgnieć lub pokrój na mniejsze kawałeczki, a umyty koperek posiekaj drobno i dołóż do ogórków. Dołóż jeszcze 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – najlepiej młotkowany i opcjonalnie płaską łyżeczkę płatków chili.

Ważne, aby ogórki były szczelnie zamknięte i składniki dobrze ze sobą wymieszane. Tak przygotowane ogórki umieść w lodówce, a co jakiś czas, w wolnej chwili (wystarczy 2-3 razy), możesz zamieszać całość. Po 12 godzinach możesz już cieszyć się smakiem niesamowitych ogórków małosolnych.

Jeśli lubisz małosolne ogórki, to polecam wypróbować taką prostą i szybką metodę przygotowania. Smacznego!

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Nie lubię śledzi z cebulą ale lubię śledzie...

Śledzie solone, pozbawiamy skóry, łbów i wszystkiego poza mięsem. Jeśli są zbyt słone to odsalamy w mleku. Filety kroimy na paski, najlepiej nożem ceramiczny, umieszczamy w szklanej misce. Skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, której skórkę ścieramy na tarce i dodajemy do pasków, składniki delikatnie mieszamy i zostawiamy na 30 min. Obieramy i siekamy czosnek, w żadnym wypadku nie miażdżymy praską itp., łączymy w naczyniu. Wlewany do kubka oliwę, miód, siekaną paprykę chilli bez pestek, szczyptę cynamonu, trochę curry i siekany goździk, mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Zalewamy śledzie sosem, delikatnie mieszamy i całość przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na noc.

Paski najlepiej smakują ze świeżą, chrupiącą bagietką, posmarowaną masłem. Można je podać z gotowanymi na twardo jajkami i pewnie na wiele innych sposobów w zależności od regionu...

• Like 8

Placki ziemniaczane, najważniejsza jest konsystencja...

Nie lubię placków, które są "luźne" w środku, które mają konsystencję gęstego budyniu i pszenną mąkę w składzie...

Kiełbasę polską surową, przy użyciu sitka o średnich oczkach, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, odstawiamy pod przykryciem lub w zamykanym pojemniku na żywność.

Ziemniaki ścieramy na tarce do tarcia ziemniaków, staramy się ucierać bez zbędnej zwłoki i możliwie chronić przed światłem. Powstałą masę wylewamy na gęste, plastikowe sitko i odciskami. Sok wraz z odciśniętą skrobią, wylewamy, im szybciej wykonamy czynność tym więcej usuniemy mączki i uzyskamy lepszy efekt.

Grzejemy kujawski na patelni, ja wolę lniany lub rzepakowy nieretyfikowany ale nie każdy zniesienia zapach surowego oleju...

Łączymy masę ziemniaczaną, mieloną polską, jajka (w ilości zależnej od masy użytych ziemniaków), sól, pieprz i majeranek. Składniki mieszamy i nakładamy, drewnianą łyżką, na rozgrzany olej. Formujemy niewielkie placki gdyż usmażone, będą kruche i chrupiące a zatem łamliwe i zbyt duże krążki, mogą pękać przy obracaniu. Smażymy na złotobrązowy kolor, podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

Macie może pomysły na jakieś nietypowe potrawy wigilijne? Chętnie coś takiego bym zaserwował na stole. Coś tam ugotować umiem więc jak będzie ciut trudniejsze w wykonaniu to też się poczuje na siłach.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak w innej części kraju ale na Podkarpaciu w ramach deseru wigilijnego serwuje się kutię

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kutia

Cześć :) 

Masz może sprawdzony przepis? Właśnie wczoraj myślałem nad zrobieniem kutii w tym roku. Po raz pierwszy :) Co prawda jestem z Mazowsza, ale może mimo to uda się :)

Jedynie, i aż, będę musiał pszenicę czymś zastąpić, ale reszta składników pozostanie bez zmian :)

Cześć :)

Masz może sprawdzony przepis? Właśnie wczoraj myślałem nad zrobieniem kutii w tym roku. Po raz pierwszy :) Co prawda jestem z Mazowsza, ale może mimo to uda się :)

Jedynie, i aż, będę musiał pszenicę czymś zastąpić, ale reszta składników pozostanie bez zmian :)

Co to za kutia bez przenicy ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1