grzesiekre Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Włosi z nieistniejącego Parmalata( pewnie inne firmy też) robili kiedyś w puszkach takie długie troszkę grubsze niż zazwyczaj parówki w sosie pomidorowym. No muszę powiedzieć że w latach 80tych smakowały wybornie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Ostatnie paróweczki hrabiego Barry Kenta ?Ty parówkowy skrytożerco !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 To trochę podchodzi pod niemieckie wursty z curry [emoji846]Niemieckie currywurst jest niejadalne ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Niemieckie currywurst jest niejadalne [emoji1785]To jest jedna z niewielu rzeczy, które lubię w DE. Ale musi być z dobrego źródła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 (edytowane) Tavakkul w swoim kanale na YT ma sporo kulinarnych odcinków i powiem Wam ,że facet robi cuda na kiju w górach Azerbejdżanu . A odsłony na YT liczone są w milionach !! Edytowane 5 Września 2022 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Nie śledzę na bieżąco tego wątku. A więc jeśli było proszę wywalić. Przepis ściągnięty z, bodaj o-netu. Porażająco prosty.Wypróbowałem nie dalej jak z wczoraj na dziś i smakowo rewelacja. Jedna uwaga w tych temperaturach trwa to dłużej niż 12 godzin( nie wstawiałem do lodówki) U mnie było to ok 20 h a mogło by jeszcze chwile postać. Zrobiłem w zwykłych słoikach Ogórki małosolne na sucho Składniki:Ogórki gruntowe 1,5 kgSól do przetworów 15 gCzosnek 6-8Młody koperek 1 duży pęczekLiście laurowe 2 sztukiPłatki chili 1 łyżeczkaPieprz czarny młotkowany 1/2 łyżeczki.Ogórki gruntowe umyj i namocz przez około 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie poodcinaj końcówki ogórków, dzięki temu proces kiszenia potrwa krócej i wyeliminujesz ewentualną gorycz.Przygotuj worek do przetworów i przełóż do środka ogórki. Zamiast woreczka możesz użyć słoika lub pojemnika na żywność. Najważniejsze, aby później dokładnie zamknąć ogórki. Obsyp je solą niejodowaną do przetworów i delikatnie pomieszaj. Czosnek delikatnie rozgnieć lub pokrój na mniejsze kawałeczki, a umyty koperek posiekaj drobno i dołóż do ogórków. Dołóż jeszcze 2 listki laurowe oraz 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – najlepiej młotkowany i opcjonalnie płaską łyżeczkę płatków chili.Ważne, aby ogórki były szczelnie zamknięte i składniki dobrze ze sobą wymieszane. Tak przygotowane ogórki umieść w lodówce, a co jakiś czas, w wolnej chwili (wystarczy 2-3 razy), możesz zamieszać całość. Po 12 godzinach możesz już cieszyć się smakiem niesamowitych ogórków małosolnych.Jeśli lubisz małosolne ogórki, to polecam wypróbować taką prostą i szybką metodę przygotowania. Smacznego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Jakie polecacie kuchenne noże w bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 (edytowane) Jakie polecacie kuchenne noże w bloku?Zależy jakich masz sąsiadów Edytowane 21 Października 2022 przez Ardoro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Nie lubię śledzi z cebulą ale lubię śledzie... Śledzie solone, pozbawiamy skóry, łbów i wszystkiego poza mięsem. Jeśli są zbyt słone to odsalamy w mleku. Filety kroimy na paski, najlepiej nożem ceramiczny, umieszczamy w szklanej misce. Skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, której skórkę ścieramy na tarce i dodajemy do pasków, składniki delikatnie mieszamy i zostawiamy na 30 min. Obieramy i siekamy czosnek, w żadnym wypadku nie miażdżymy praską itp., łączymy w naczyniu. Wlewany do kubka oliwę, miód, siekaną paprykę chilli bez pestek, szczyptę cynamonu, trochę curry i siekany goździk, mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Zalewamy śledzie sosem, delikatnie mieszamy i całość przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na noc. Paski najlepiej smakują ze świeżą, chrupiącą bagietką, posmarowaną masłem. Można je podać z gotowanymi na twardo jajkami i pewnie na wiele innych sposobów w zależności od regionu... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Placki ziemniaczane, najważniejsza jest konsystencja... Nie lubię placków, które są "luźne" w środku, które mają konsystencję gęstego budyniu i pszenną mąkę w składzie... Kiełbasę polską surową, przy użyciu sitka o średnich oczkach, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, odstawiamy pod przykryciem lub w zamykanym pojemniku na żywność. Ziemniaki ścieramy na tarce do tarcia ziemniaków, staramy się ucierać bez zbędnej zwłoki i możliwie chronić przed światłem. Powstałą masę wylewamy na gęste, plastikowe sitko i odciskami. Sok wraz z odciśniętą skrobią, wylewamy, im szybciej wykonamy czynność tym więcej usuniemy mączki i uzyskamy lepszy efekt. Grzejemy kujawski na patelni, ja wolę lniany lub rzepakowy nieretyfikowany ale nie każdy zniesienia zapach surowego oleju... Łączymy masę ziemniaczaną, mieloną polską, jajka (w ilości zależnej od masy użytych ziemniaków), sól, pieprz i majeranek. Składniki mieszamy i nakładamy, drewnianą łyżką, na rozgrzany olej. Formujemy niewielkie placki gdyż usmażone, będą kruche i chrupiące a zatem łamliwe i zbyt duże krążki, mogą pękać przy obracaniu. Smażymy na złotobrązowy kolor, podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Kuba z kiełbasą to nie przejdzie, ale reszta się zgadza ???? Ogólnie do tych "żydowskich" wędlin, które zalały polski rynek mam obrzydzenie ((())) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 17 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Cześć, Macie może pomysły na jakieś nietypowe potrawy wigilijne? Chętnie coś takiego bym zaserwował na stole. Coś tam ugotować umiem więc jak będzie ciut trudniejsze w wykonaniu to też się poczuje na siłach. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Pizza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Pizza? Pewnie rodzina będzie w szoku Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Typowa na Śląsku, ale w Poznaniu może być nietypowa. https://domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/602-makowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Nie wiem jak w innej części kraju ale na Podkarpaciu w ramach deseru wigilijnego serwuje się kutię https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kutia Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Kaczor Donald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 U mnie tylko na wigilię podaje się zupę śledziową. Jest to chłodnik delikatnie octowy zaprawiany śmietaną. Podawany z ziemniakami w mundurkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Nie wiem jak w innej części kraju ale na Podkarpaciu w ramach deseru wigilijnego serwuje się kutię https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kutia Cześć Masz może sprawdzony przepis? Właśnie wczoraj myślałem nad zrobieniem kutii w tym roku. Po raz pierwszy Co prawda jestem z Mazowsza, ale może mimo to uda się Jedynie, i aż, będę musiał pszenicę czymś zastąpić, ale reszta składników pozostanie bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Cześć Masz może sprawdzony przepis? Właśnie wczoraj myślałem nad zrobieniem kutii w tym roku. Po raz pierwszy Co prawda jestem z Mazowsza, ale może mimo to uda się Jedynie, i aż, będę musiał pszenicę czymś zastąpić, ale reszta składników pozostanie bez zmian Co to za kutia bez przenicy ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Co to za kutia bez przenicy ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaBędzie z ryżem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) To nie zapomnij o pałeczkach pod obrus...A i możesz jeszcze mak zastąpić sezamem. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez slawek_2348 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 To nie zapomnij o pałeczkach pod obrus...A i możesz jeszcze mak zastąpić sezamem.Nie wiem, po co takie złośliwości, brak słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Nie wiem, po co takie złośliwości, brak słów.Nie myl proszę złośliwości z odrobiną humoru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 PanowiePodam tylko jedno nazwiskoWojciech Charewicz...Grand master Szukajcie, a będzie Wam dane dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi