Byniek Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zrobiłem śledzie "pijanego sułtana" w/g damian kuchnia od kuchni z jutuba,polecam rewelacja.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 U mnie tylko na wigilię podaje się zupę śledziową. Jest to chłodnik delikatnie octowy zaprawiany śmietaną. Podawany z ziemniakami w mundurkach.Będzie zupa śledziowa - dzięki za pomysł Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Nie wiem, po co takie złośliwości, brak słów.Wybacz, ale kutia bez pszenicy, to jak casting bez multiplikatora. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Kisiel z owsa, suszone smażone grzyby, fasola z cebulą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Bezglutenowy chleb z ekologicznym , wegetariańskim pasztetem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Klasyczny żur z południa Polski (tradycyjna potrawa), tylko musisz znaleźć dobry zakwas, co nie jest oczywiste w Wielkopolsce . Niestety rożne "żurki" nie dają rady... Coś w ten deseń :https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/zur-ze-zboisk-kuchnia-podkarpacka.html Edytowane 18 Grudnia 2022 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Klasyczny żur z południa Polski (tradycyjna potrawa), tylko musisz znaleźć dobry zakwas, co nie jest oczywiste w Wielkopolsce . Niestety rożne "żurki" nie dają rady... Coś w ten deseń :https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/zur-ze-zboisk-kuchnia-podkarpacka.htmla zamaist kiełbasy lub boczku do zurku albo chociaz skwarek co ? skwarki z fasoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) a zamaist kiełbasy lub boczku do zurku albo chociaz skwarek co ? skwarki z fasoli ?Po pierwsze, to nie jest tzw. żurek, to inna potrawa! Po drugie, to danie wigilijne (dodatki: ewentualnie jajko + rozpuszczone masło). Czytałeś przepis?Nie bądź gamoń :Składniki:250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora lub cebula)3 ząbki czosnku1 łyżka suszonych grzybów2,5 szklanki zakwasu na barszczkmineksól, pieprzSkładniki na zakwas:1 szklanka mąki żytniej1 szklanka mąki owsianejskórka żytniego chlebaczosnek Edytowane 18 Grudnia 2022 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 ...daaawno zapomniana polewka konopna plus makiełki. Na szczęście do dziś na moim stole, polecam???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 ...daaawno zapomniana polewka konopna plus makiełki. Na szczęście do dziś na moim stole, polecam[emoji56]Możesz coś więcej o tej polewce powiedzieć ? Szukam w necie ale może słabo bo nic nie znalazłem. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Po pierwsze, to nie jest tzw. żurek, to inna potrawa! Po drugie, to danie wigilijne (dodatki: ewentualnie jajko + rozpuszczone masło). Czytałeś przepis?Nie bądź gamoń :Składniki:250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora lub cebula)3 ząbki czosnku1 łyżka suszonych grzybów2,5 szklanki zakwasu na barszczkmineksól, pieprzSkładniki na zakwas:1 szklanka mąki żytniej1 szklanka mąki owsianejskórka żytniego chlebaczosnekPoważna konkurencja do zupy śledziowej. Dzięki za przepis! Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Tyle lat żyję i dalej nie potrafię określić prawidłowo różnicy między żurem a żurkiem. Może też trochę dlatego, że zależnie od regionu znaczą co innego, czasem tutejszy żurek jest tamtejszym żurem.Wersja dla mnie brzmiąca najsensowniej to żur = zakwas na żurek albo zupa z żuru niezaprawiana śmietaną. Żurek to żur zaprawiany śmietaną.Sprawę mi utrudnia fakt, że w domu nigdy żuru ani żurku nie było, tylko biały barszcz. Zakwas robiony był z samej śruty żytniej (może być gruba mąka razowa ), a barszcz gotowany bez włoszczyzny, sama cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, w wersji postnej zamiast mięsa były grzyby, zwykle zaprawiany śmietaną, do tego obowiązkowo ziemniaki okraszone cebulą podsmażoną na maśle (ewentualnie oleju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Tyle lat żyję i dalej nie potrafię określić prawidłowo różnicy między żurem a żurkiem. Może też trochę dlatego, że zależnie od regionu znaczą co innego, czasem tutejszy żurek jest tamtejszym żurem.Wersja dla mnie brzmiąca najsensowniej to żur = zakwas na żurek albo zupa z żuru niezaprawiana śmietaną. Żurek to żur zaprawiany śmietaną.Sprawę mi utrudnia fakt, że w domu nigdy żuru ani żurku nie było, tylko biały barszcz. Zakwas robiony był z samej śruty żytniej (może być gruba mąka razowa ), a barszcz gotowany bez włoszczyzny, sama cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, w wersji postnej zamiast mięsa były grzyby, zwykle zaprawiany śmietaną, do tego obowiązkowo ziemniaki okraszone cebulą podsmażoną na maśle (ewentualnie oleju).Tez miałem taki problem, ale kiedy poznałem ludzi z Podkarpacia, to zrozumiałem o co chodzi . W tej potrawie ważny jest zakwas, z reguły znacznie gęstszy od normalnego (więcej ma mąki na dnie), dlatego nie zawsze wychodzi, kiedy użyjemy nieodpowiedniego. Zupa powinna być gęsta, trochę szklista w barwie i kwaśna. Oczywiście są różne sposoby przyrządzania, nie jest łatwo w necie znaleźć przepis na właśnie taki tradycyjnie wigilijny żur, ale podany wyżej jest ok. Poza postem bywał wzbogacany kiełbasą, raczej bez śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Xjakub do żuru polecam ten zakwas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Ze sklepowych dobry jest produkcji Mosso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Ze sklepowych dobry jest produkcji MossoMoże i dobry ale ten skład???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 ...daaawno zapomniana polewka konopna plus makiełki. Na szczęście do dziś na moim stole, polecam???? Gdybyś decydował się przygotowywać daj nzać na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Grzegorz, sorbinian potasu nie jest szkodliwy dla człowieka, to powszechnie stosowany konserwant.Nie twierdzę, że to jest domowy zakwas. Po prostu jak mnie najdzie chęć na żurek, to używam. Jak mam czas i np planuję świąteczny żurek, to robię swój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Ja też nie kupuję sklepowego biorę od swojego dostawcy producenta ????. Awaryjnie kupuję tylko ten co poleciłem. http://www.oblaty.pl/zur.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Tyle lat żyję i dalej nie potrafię określić prawidłowo różnicy między żurem a żurkiem. Może też trochę dlatego, że zależnie od regionu znaczą co innego, czasem tutejszy żurek jest tamtejszym żurem.Wersja dla mnie brzmiąca najsensowniej to żur = zakwas na żurek albo zupa z żuru niezaprawiana śmietaną. Żurek to żur zaprawiany śmietaną.Sprawę mi utrudnia fakt, że w domu nigdy żuru ani żurku nie było, tylko biały barszcz. Zakwas robiony był z samej śruty żytniej (może być gruba mąka razowa ), a barszcz gotowany bez włoszczyzny, sama cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, w wersji postnej zamiast mięsa były grzyby, zwykle zaprawiany śmietaną, do tego obowiązkowo ziemniaki okraszone cebulą podsmażoną na maśle (ewentualnie oleju).Biały barszcz jest z zakwasu pszennego. Z żytniego to żurek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Co raz to nowych rzeczy się dowiaduję, kilka lat temu zakwas na owsie wydawał mi się profanacją. :-)Jedyny wniosek jaki się nasuwa to, że każdy region ma swoją definicję żuru, żurku i białego barszczu, a ogólnie to pewnie ponad 90% Polaków nie widzi różnicy i stosuje nazwy wymiennie jako synonimy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Co raz to nowych rzeczy się dowiaduję, kilka lat temu zakwas na owsie wydawał mi się profanacją. :-)Jedyny wniosek jaki się nasuwa to, że każdy region ma swoją definicję żuru, żurku i białego barszczu, a ogólnie to pewnie ponad 90% Polaków nie widzi różnicy i stosuje nazwy wymiennie jako synonimy. Nawet nie chodzi o definicję tylko o przepis, bo nazwa bywa stosowana wymiennie (niestety). Natomiast jest duża różnica w smaku i sposobie przyrządzania, między potrawą, która w wielu regionach nazywa się barszcz biały (dla niektórych żurek), a żurem który znam z południa Polski (też może być żurek ,w żadnym przypadku barszcz ), i którego przepis linkowałem.Zakwas na żur kupuję na jednym z warszawskich bazarów, i co ciekawe, w ofercie są dwa różne, o dwóch różnych nazwach: żur wiejski (ten biorę) i barszcz biały - w butelce wyglądają podobnie. Przerobiłem sporo tzw. sklepowych z gorszym skutkiem. Edytowane 20 Grudnia 2022 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Hej, używa ktoś z Was patelni żeliwnych? Niedawno przeszedłem z kuchenki gazowej na indukcję i już mnie nerw bierze na patelnie aluminiowe. Zainteresowały mnie żeliwne, podobno poza większymi wymaganiami związanymi z pielęgnację bija na głowę patelnie aluminiowe z powłokami. Nawet kupiłem siostrze ukraińską żeliwną pod choinkę ale nie znam opinii, bo jeszcze nie używała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Hej, używa ktoś z Was patelni żeliwnych? Niedawno przeszedłem z kuchenki gazowej na indukcję i już mnie nerw bierze na patelnie aluminiowe. Zainteresowały mnie żeliwne, podobno poza większymi wymaganiami związanymi z pielęgnację bija na głowę patelnie aluminiowe z powłokami. Nawet kupiłem siostrze ukraińską żeliwną pod choinkę ale nie znam opinii, bo jeszcze nie używała Tylko żeliwne/stalowe, żadne powłoki i jak najdalej od aluminium, ale na indukcji to chyba raczej ciężko.... Chyba ze o czymś nie wiem. Tak patelnie trzeba oczywiście odpowiednio przygotować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Czyste stalowe kojarzą mi się z przywieraniem potraw, podobno żeliwne (odpowiedni przygotowane) są lepsze pod tym kątem. A tą żeliwną siostry przepalałem jej na indukcji zgodnie z instrukcją od sprzedawcy i bardzo dobrze się nagrzewała. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi