Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Czyste stalowe kojarzą mi się z przywieraniem potraw, podobno żeliwne (odpowiedni przygotowane) są lepsze pod tym kątem. A tą żeliwną siostry przepalałem jej na indukcji zgodnie z instrukcją od sprzedawcy i bardzo dobrze się nagrzewała.

Żeliwo to też forma stali :) Węgiel + żelazo - kwestia proporcji węgla. 

I stalową i żeliwną trzeba odpowiednio przygotować. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Patelnie żeliwne generują sporo zachodu, trzeba je pieścić i dbać o nie. Nie da się na żeliwie smażyć całkowicie bez tłuszczu, długo się nagrzewa, osiąga wysokie temperatury, długo stygnie. Do smażenia steka, czy kaczej piersi, super, ale do powolnego usmażenia mielonego nie bardzo. 

 

Dzisiaj chyba najlepszym kompromisem są patelnie "gastronomiczne", czyli z polerowanej stali szlachetnej, albo z powłokami tzw. "kamiennymi" lub ceramicznymi. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ozór wołowy

 

Ozór wołowy 1,2-1,6kg, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprz w kulkach, krojony seler i por, solimy płaską łyżkę soli na 1L wody. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. 

 

Ugotowany ozór obieramy ze skóry, która ładnie odchodzi kiedy mięso jest gorące. Kroimy na plastry, podajemy z pszenną bagietką i masłem. Niektóre osoby dodają chrzan lub majonez, ja lubię bez dodatków.

 

Smacznego.

 

post-50477-0-12617900-1703347544_thumb.jpg

 

post-50477-0-13084100-1703347553_thumb.jpg

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiele osób lubi wersje duszone w sosach, zwykle chrzanowym, majonezowym czy musztardowym. Osobiście uważam, że delikatny, naturalny smak ozorków, najlepszy jest bez dodatków ale to oczywiście kwestia gustu. Lubię wołowinę, szczególnie mięśnie, które wymagają krótkiej obróbki cieplnej jednak wyjątkiem są ozorki i żołądki, które gotujemy długo. 

 

post-50477-0-87369900-1703357938_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ozora nigdy nie jadłem. Jakoś mnie odrzucał zawsze.

 

Dopiero rok temu (w wieku 39 lat ) spróbowałem golonki bo też miałem opory.

Golonka dobrze zrobiona ( przypieczona ) posmakowała mi, może przyjdzie czas i na ozór.

Jak to smakuje ????, do czego można porównać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

Potwierdzam, filmy to przerost formy nad treścią, nie jest tak źle [emoji41]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nerek nie jadłem ale móżdżek jak najbardziej. Tylko nie z jajecznicą, pewnie też dobry, ale nie próbowałem. Robię po prostu smażony z cebulką na maśle. Oczyszczony z błonek dodaję do lekko zrumienionej cebulki. Raz kupiłem większą partię i okazało się że spokojnie można zamrażać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na roladę cielęcą z nerkami, umieszczę jak wykonam danie, pewnie w poniedziałek. Mózg jadłem pod wieloma postaciami, kiedyś modny był wędzony, później jako główny składnik pasztetów, aż ostatecznie został praktycznie wycofany z powszechnego handlu, co oczywiście jest dużym błędem ale ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rolada cielęcą z nerkami

 

Cztery nerki cielęce czyścimy z łoju i moczymy w zimnej wodzie przez 24h, wodę zmieniamy kilkukrotnie. 

 

post-50477-0-09107200-1703541300_thumb.jpg

 

Mostek cielęcy trybujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, mieloną papryką chilli. Posypujemy liśćmi selera i świeżego rozmarynu. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pociętych w krążki. Na mostku układamy wypłukane nerki i kostkę masła pociętego w plastry.

 

post-50477-0-12593700-1703541311_thumb.jpg

 

Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Roladę nacieramy solą, pieprzem i papryką w grubych płatkach.

 

post-50477-0-00292700-1703541319_thumb.jpg

 

Całość zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 200C.

 

post-50477-0-29217900-1703541340_thumb.jpg

 

Po upieczeniu kroimy w grube kawałki, polewamy sosem, który pływa w naczyniu i życzymy, Smacznego :)

 

post-50477-0-34023900-1703541349_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Podczas wczorajszych zakupów w Intermarche, wpadł mi w oko towar, którego raczej nigdy bym nie kupił. Kawałek wołowiny dojrzewającej z rostbefu, zapakowany w folię vacuum, przeznaczony na steki w cenie 59.99 za kilogram. Byłem głodny, miałem ochotę na kawałek mięsa, pal licho pomyślałem, wezmę wynalazek i zobaczę z ciekawości, ostatecznie zjem podeszwę bo przecież niemożliwe żeby ktoś sezonował dobrą wołowinę i sprzedawał za pół ceny.

 

Rostbef położyłem na deskę, przyprawiłem i zostawiłem na pół godziny żeby wyrównać temperaturę mięsa.

 

post-50477-0-57828600-1710660993_thumb.jpg

 

Ku mojemu zdziwieniu, po czasie, stek wyglądał lepiej niż w worku i nic z niego nie wypłynęło

 

Rozgrzałem patelnię z odrobiną oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami w ziołach i usmażyłem steka. Bastowałem chwilę i odłożyłem na 3 minuty na deskę.

 

post-50477-0-47955500-1710661009_thumb.jpg

 

Jakiesz z było moje zdziwienie kiedy wbiłem zęby w mięso

 

post-50477-0-38669000-1710661023_thumb.jpg

 

Stek był tak kruchy i smaczny jakbym jadł go w profesjonalnej stekowni. Zatem mogę polecić Wam moje wczorajsze odkrycie kulinarne i życzę smacznego.

 

post-50477-0-69167100-1710660982_thumb.jpg

 

Wiem, że nie wygląda ale zapewniam, że smakuje na tyle dobrze, że wróciłem i kupiłem resztę opakowań jakie zostały w sklepie.

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...