Skocz do zawartości

Gotujemy


turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, po pierwsze steka nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek. Ten olej tak jak i słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia, a stek potrzebuje bardzo wysokiej lub na sucho na grillu. Najlepszy w Polsce olej do smażenia to niestety rzepakowy. Co do grillowania mięsa to należy je jak najczęściej przewracać.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będę nikogo uczył smażyć mięsa ale jak komuś smakuje to w zasadzie nie ma znaczenia jak sobie przygotuje posiłek. Nie należy też sugerować się informacjami z sieci, steki smaży się w temperaturze 150-180C a oliwa dymi przy 210C zatem... Lubię jej orzechowy smak, lubię masło więc bastuje steki. Zrobienie steka to prościzna i chyba tylko kompletna sierota może to spaprać. Ja nigdy nie używałem termometru i nigdy nie popsułem mięsa. Zdecydowanie trudniej zrobić dobry wobler niż usmażyć kawał wołowiny nawet w punkt. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja akurat trafiłem dobrze. Oboje rodzice kończyli wydział technologii żywności na ART, ojciec specjalizacja mięso a matka mleko. Ojciec zaczynał zawodową pracę jako kierownik zakładu przetwórstwa mięsnego a kończył jako wiceprezesa PSS Społem, matka była kierownikiem laboratorium, czołowego bakutilu w Polsce. W moim domu kuchnia była zawsze na bardzo wysokim poziomie. Nie będę rozwijał się w temacie tłuszczów czy produktów ketonych powędzalniczych, ostatecznie węglowodorów powstały po spalaniu ropy naftowej... Wystarczy zdrowy rozsądek i zrozumienie podstawowych procesów jakie towarzyszą naszemu, codziennymi życiu :)

Zdrowia życzę i prędzej komukolwiek zaszkodzi papieros czy wędzony pstrąg niż dymek z patelni. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się tu z Tobą sprzeczał, bo to nie miejsce. Pracowałem z najlepszymi technologami mięsnymi w tym kraju. Wielu z nich prostowało "moje" knajpy. Dwóch z nich ma tak wysoko rozwinięte zmysły, że potrafią podać bardzo dokladnie skład próbowanej kiełbasy, z przyprawami włącznie. Do dziś robią dla mnie marynaty. Co do ostatnich Twoich zdań, to pełna zgoda. Każdemu w życiu życzę smacznego, a są na tym świecie cuda na talerzach, szczególnie w przydomowych knajpach. Ja osobiście najbardziej lubię kuchnię turecką, i nie są to kebaby. Uwielbiam ich mięsa, przyprawy i rodzime owoce. Ta kuchnia pasuje mi bardziej nawet niż grecka. Polecam każdemu gdziekolwiek jest na świecie, jadać u lokalsów. Wyjątkowo w afryce trzeba uważać, ale ayran pozwala cieszyć się smakami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem daleki od sprzeczki ale wychowałem się w kuchni i potrafię gotować od dziecka. Przez pierwsze lata swojego życia mieszkałem z rodzicami w akademiku, wtedy był inny świat nie było internetu, zatem mam dziesiątki wujków i ciotek, którzy są z racji wieku i doświadczenia są cenionymi fachowcami i to nie w knajpach a największych zakładach produkcji żywności. Od dziecka uczestniczyłem w procesach związanych z żywnością, mieliśmy własną piekarnię i masarnię, mój dziadek był producentem warzyw a jego brat był piekarzem i cukiernikiem. Pewnie gdyby nie miłość do podwodnego świata to też byłbym żywieniowcem. Chodzi mi o to, że nie istnieje coś takiego jak "powinno się smażyć na..." gdyż można na wiele sposobów wytłumaczyć dlaczego nie itd... Ja osobiście uważam, że akurat mięso powinno się smażyć na tłuszczu naturalnym czyli wołowinę na łoju wołowym, baraninę na łoju baranim a wieprzowinę na smalcu. Kto inny powie, że smażenie jest niezdrowe bez względu na użyty tłuszcz a Ty będziesz lansował olej z pestek winogron czy olej z ryżu. W gotowaniu chodzi o smak, czasem o wygodę a wiele razy o dostępność składników. Knajpy czyli żywienie zbiorowe, rządzą się innymi prawami bo tak jak każdy inny biznes usług, nie pozwalają kierować się własnym gustem a obligują do uzyskania satysfakcji klienta, co w wielu przypadkach się totalnie nie łączy :) Jeszcze raz powtórzę ani przez chwilę nie chodzi mi sprzeczki. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam nadzieję, że No kill na zdjęcia świnek nie obowiązuje …

To tak, żeby smaka narobić na Święta:

6f4a24d5a2a36.jpghttps://zapodaj.net/plik-aBmgoQLwkv

 

4f6d5eb11c8a4.jpghttps://zapodaj.net/plik-nH1EyamAK1

 

0cdb7972ad7e3.jpghttps://zapodaj.net/plik-bXd7yi2K87

 

I moze rodzinka zajeżdżać. O nalewkach nie wspomnę bo to by było przegięcie  ;)

Edytowane przez Qh_
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Życząc wszystkim Wesołych Świąt takie mam miłe wrażenie ze stołu bo zaraz goscie sie bedą schodzić.

 

Wędliny swoje, chrzan utarty swój, biały ser z mleka wiejskiego co poszło do zakwasu na zupę, grzybki swoje, kiełby swoje, jajka ze wsi, naleweczki … No wszystko ze wsi i swoje. Moje feng szuji zaburzyła jakiś durny zajączek czekoladowy i cwikla ze słoiczka ze sklepu. Oba zaliczyły wyłot I teraz jest git. Wszystko swojskie, wsiowe.

 

I do tego wszystkich namawiam, chcesz wiedzieć co jesz, zrób to sam. Wbrew pozorom ani to trudne, ani jakoś strasznie czasochłonne. Choć nie, plecy mnie nap …

 

Wesołych Wszystkim i pysznego jedzenia Wam życzę.

Edytowane przez Qh_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że No kill na zdjęcia świnek nie obowiązuje …

To tak, żeby smaka narobić na Święta:

6f4a24d5a2a36.jpghttps://zapodaj.net/plik-aBmgoQLwkv

 

4f6d5eb11c8a4.jpghttps://zapodaj.net/plik-nH1EyamAK1

 

0cdb7972ad7e3.jpghttps://zapodaj.net/plik-bXd7yi2K87

 

I moze rodzinka zajeżdżać. O nalewkach nie wspomnę bo to by było przegięcie ;)

Brakuje tylko suma i węgorza z wędzarni :)

U mnie zagościły oba jegomoście, choć z ilością przesadziłem....

Dodatkowo oprócz kielbasowej zwyklizny wjechała od wuja kiełbasa z dziczyzny, bodajże dzik z sarną...

Na obiad stek i udane święta

 

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak, smakiem

 

https://informatormasarski.pl/przetworstwo-z-pomyslem/w-aromatycznym-dymie-bezpieczenstwo-zdrowie-produktow-wedzonych/

 

Nie na darmo mówią, że grób sobie kopiemy własnymi zębami. Ale ważne, że proces przebiega pod kontrolą [emoji16]

Mi to tam lata

Pewnie i tak nawet do 35 lat nie dożyje [emoji23]

"We gonna die young"

 

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwędzić można dobrze i złe. Jakoś moje na okopcone nie wyglądają. Dwa najważniejsze procesy w wędzeniu:

- dobrze osuszyć przed dymieniem 

- jak idzie dym w palenisku nie ma prawa być ognia

szlus.

 

wędzinie na mokro …No plizzzzz

 

nie jedzmy tez przypieczonego chleba bo acryloamid (a co nam tam że niewypieczony kwaśnieje)

nie zwalczamy grzybów ale wpieprzajmy mykotoksyny.

 

te teorie łączy jedna wspólna rzecz, jeden albo dwa wybrane parametry i wielka afera … bez badania konsekwencji zmian. A te procesy nie są takie upraszczalne.

 

Za to jak nasi przodkowie mądrzy byli, jak babki zielarki. Jak tłuste wędlinki to do kompletu chrzan. Jak 12 potraw to kompot z suszu. Proste, nie?

Edytowane przez Qh_
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...