Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły się pierwsze szparagi... stąd pytanie: wyrzucacie obierki? 

Ja wyrzucałem, ale w zeszłym roku ktoś zwrócił mi na to uwagi, z przekąsem sugerując, że to totalne i głupie marnotrawstwo. Obierki można odgotować - dość długo - i woda po ich gotowaniu jest idealną bazą do zupy szparagowej, którą nota bene uwielbiam bardziej od samych szparagów. 

Kupuj zielone nie będziesz musiał obierać :)

• Like 1

Michał... ale zupy nie będę miał. :)

To kupuj dwa pęczki - jeden do zjedzenia "saute" a drugi na zupę ;)

Bo my w tej Warszawie to tacy nierozumni jesteśmy ... wszyscy coś do nas mają .... :P

BOB prawda, źle że, posłusznym się generalizacją... kupię dwa pęczki... jak sugeruje kolega Sławek i to będzie odpowiedź na moje pytanie. 

• Like 1

Tę zasadę znają rekiny:

Mały rekinek pyta ojca wielkiego rekina:

-tatusiu, czemu zanim zaatakujemy człowieka to pływamy, pływamy, pływamy ....wokół niego? To takie nudne i w głowie się kręci. Nie możemy podpłynąć i zaatakować od razu?!

- jak lubisz jeść z kupą ... to atakuj od razu B)

• 1 miesiąc temu...

Owoce też są pyszne :)

Oto moje czereśnie ,które jak co roku ładnie owocują ale nie co roku mam szanse je zjeść 

czeresnie-2018.jpg

Drzewa mają 51 lat !! i owocują co roku. Gałęzie nie są przycinane i nigdy nie były niczym pryskane.

Jedyny problem to latające szkodniki czyli szpaki ,które potrafią w kilka minut dzień po dniu wydziobać wszystkie owoce. No chyba ,że pilnujemy całymi dniami i odstraszamy te nienażarte ptaki.

Ale jest coś co mnie zastanawia . Jak już wyżej napisałem drzewa mają 51 lat i co roku jest ten sam problem z tymi szpakami.Ale zdarza się cud i szpaków nie ma !  W tym roku od tych ponad pięćdziesięciu lat drugi raz mamy rok bez szpaków. Pierwszy raz było to kilkanaście lat temu kiedy nie pojawił się żaden z tych ptaków. 

Czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska . Dodam ,że jeszcze w maju miałem podgryzione truskawki więc szpaki były.

Może mamy na sali ornitologa ?

Czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska

W tym roku jest bardzo duży urodzaj. Praktycznie u każdego drzewa są oblepione przez co szpaki muszą mniej się przemieszczać i szukać stołówki(to moja teoria :D )  ;)

Mi drzewek zawsze pilnuje kot. Wystarczy, że jakiegoś oskubie to reszta trzyma się z daleka  :D

• Like 1

U mnie szpaki, zjadają wszystko. Zielone czereśnie (jak tylko zrobią się różowe) , jak nie zdążę zakryć to borówki, dziobią nawet zielone zimowe gruszki. Kota pewnie też by opyliły na śniadanko. Poczęstowałbym towarzystwo ołowiem albo innym wynalazkiem - ale nie wolno...

Po zeszłorocznej zimnej wiośnie jest ich trochę mniej (szpaków) ale i tak chyba nie załapię się na moje czereśnie.

• Like 2

Przed chwilą wróciłem z domu. Masakra, pod czereśnią pozbijane z dwa wiadra. Dziobnięte i zostawione. Za to właśnie nienawidzę tego latającego robactwa. Kos zerwie i zje. A to latające gówno tylko syf pod drzewem robi. Gdyby to było wolno to naprawdę bym drzewo spryskał jakąś trucizną.

Przed chwilą wróciłem z domu. Masakra, pod czereśnią pozbijane z dwa wiadra. Dziobnięte i zostawione. Za to właśnie nienawidzę tego latającego robactwa. Kos zerwie i zje. A to latające gówno tylko syf pod drzewem robi. Gdyby to było wolno to naprawdę bym drzewo spryskał jakąś trucizną.

Znam te uczucie bezradności i złości na te ptaki.

I pewnie co roku po takim widoku zadajesz sobie pytanie czy tych czereśni nie wyciąć w cholerę ..