Skocz do zawartości

Gotujemy

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie naszło na żurek. Żona zakupiła warzywka, wywarek wegański z dodatkiem wędzonki pogotował się 4 godzinki i zakwas do środka. Dopiero wtedy sól, pieprz, mnóstwo majeranku, wyciśnięty czosnek, chrzan, biała kiełbasa. Na talerz kacze jajo na twardo, do tego świeży chlebek   :)  

Może nie najgorszy jest ten czas zarazy?  :ph34r:

• Like 4

... normalnie konfitowane mięsiwo. Do piekarnika wjechał udziec z indyka, wczoraj przyprawiony, z lekko podsmażoną cebulą i papryką. Rękaw 130 C i ze 2,5h. a ja wyjpad na Kępę przewietrzyć się i poćwiczyć technikę na lekkim zestawie. :)

• Like 2

Gravlax, trzeba poczekać

Tak na stojąco?

Na Sylwestra wykonałem z bałtyckiego łososia, smakował wybornie, konsystencja, wygląd i smak zbliżony do wędzonego na zimno, tylko zamiast dymu smak został zdominowany przez koperek. No i rybę.

Pierwszą dobę filet leżał na jednej stronie, drugą dobę na drugiej stronie, a w trzecią dobę po umyciu i wysuszeniu trafił pod nóż. Jakie proporcje cukru z solą? Ja dałem 1;1 i koperek, dużo koperku.

W pionie, zbędne płyny odchodzą. Ja marynuję 4 łyżki soli, 2 cukru, 4 pęczki kopru, szczypta pieprzu.

Nic dziwnego, jakoś mało tego cukru i soli, chyba że to mały kawałek fileta. Ta ilość którą podałeś, to tak na 0,7-8kg mięsa. Na cały, ale mały filet, gdzieś ok 1,5-2 kg dałem pół szklanki soli i pół szklanki cukru i 4 pęczki kopru i żadnych innych przypraw.

Oczywiście w procesie przygotowywania przydaje się jeszcze tonic  (schweppes jest do tego najlepszy), ale to już tylko po to aby przyjemniej się czekało na gotowe dzieło. No i żeby reszta ginu się nie zmarnowała.

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 2